Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Ruokarauhaa

Minna-Mari Kaila Julkaisupäivä 12.2.2021 7.38 Blogit MMM

Sunnuntaisin kokoonnutaan monessa perheessä yhteiselle aterialle. Vaihdetaan viikon kuulumiset ja jutellaan ajankohtaisista asioista. Niin meilläkin. Puhumme ruokapöydässä usein ruuasta. Keskustelua käydään hyvin erilaisista lähtökohdista. Pöydän ääressä on kaksi keski-ikäistä sekasyöjää, jotka oppivat jo lapsuudessa syömään sitä mitä tarjolla on ja lautasen aina tyhjäksi. Nuorta sukupolvea edustavat ruokavalioiden ääripäät: toinen on pitkän linjan kasvissyöjä ja toinen lihansyöjä, jolle tärkeintä on, että lautaselta löytyy riittävästi hyvää lihaa. Meillä ruokakeskustelussa keskeinen sääntö on, että asioista voi olla eri mieltä ja mielipiteet voivat olla erilaisia, mutta koskaan ei saa mennä henkilökohtaisuuksiin tai asiattomuuksiin. Emme arvostele toistemme ruokavalioita. Jokainen päättää itse, mitä lautaselleen ottaa.

Mediassa käytävä ruokakeskustelu on ottanut viime aikoina ihan uusia kierroksia. Surullisinta on, että siinä keskustelussa harvoin päästään rakentavalle ja vuorovaikutteiselle tasolle. Keskustelu ja mielipiteet ovat kovin polarisoituneita. Etenkin sosiaalisessa mediassa tuntuu, ettei tärkeintä ole argumentointi ja mielipiteiden vaihto, vaan kanssakeskustelijan loukkaaminen ja mielenpahoittaminen. 

Ruuasta pitää puhua. Ruoka on keskeinen osa elämäämme. Ruuan tuotantotavalla on iso merkitys ympäristön tilaan, eläinten hyvinvointiin ja vastuullisuuteen. Ruokajärjestelmä tuo elinkeinon sadoilletuhansille ihmisille maatalouden, teollisuuden, kuljetuksen ja kaupan parissa. Ruoka tuo terveyttä, mutta voi myös sairastuttaa. Ruoka on myös iso osa identiteettiämme. Suomalaisesta ruokakulttuurista ja ruuasta on syytä olla ylpeä. Ei ole yhdentekevää, mitä syöt.

Täällä maa- ja metsätalousministeriössä säädöksiä laatiessamme mietimme tavoitteita aina monen eri tavoitteen näkökulmasta. Haluamme vahvistaa kaikkia kestävyyden osa-alueita: ekologista, sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä. Uskon vahvasti, että ruoka-ala on tulevaisuuden kasvuala. Tavoitetta vie eteenpäin vain ratkaisukeskeinen vuorovaikutus ruokajärjestelmän toimijoiden kesken. Tarvitsemme myös rakentavaa kansalaiskeskustelua. Vastakkainasettelu ei tuo lisäarvoa, eikä toisen kulutustottumusten tai näkemysten pilkkaamisella löydy ratkaisuja.  

Ruokakeskustelu tarvitsee rauhan. Ruokarauhan.

Kirjoittaja on maa- ja metsätalousministeriön ylijohtaja

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.