Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Suomalaisuus tuntuu suussa

Julkaisupäivä 3.6.2019 15.15 Blogit

Oletko koskaan miettinyt ruokaostoksia tehdessä, mistä maasta valitsemasi ruoka tulee, tai millä tavalla se on valmistettu? Itse olen alkanut kiinnittää huomiota kaupassa ruoan vastuullisuuteen ja puhtauteen. Yleensä tällöin valitsen suomalaisia ruoka-aineita, koska tiedän että ne on lähestulkoon aina valmistettu vastuullisesti. Kotimaisia tuotteita valitessa vähennän myös ympäristöpäästöjä, mikä on tällä hetkellä iso juttu koko maailmassa ilmastonmuutoksen takia. Lempiruokiini kuuluu avokadopasta, mutta koska avokadojen kuljetuspäästöt ovat suuret eikä niiden ostaminen ole siksi kovin ekologista, olen yrittänyt vähentää niiden syömistä.

Kotimaisen ruoan merkitys minulle, ja varmasti myös monelle suomalaiselle, on suuri. Mielestäni ihmiset voivat jopa kokea suomalaisuutta ruoan kautta, esimerkiksi sen takia, että suomalainen ruoka on tunnettu maailmalla sen puhtaudesta ja vastuullisuudesta. Maamme ruokakulttuuri ja sen laatu on osa Suomi-kuvaa, sekä identiteettiäni. Jossain kehitysmaassa asia voi olla ihan päälaellaan kotimaamme elintarviketeollisuuden laatuun verrattuna. Lähiruoka on mielestäni myös paljon herkullisempaa ja ravintorikkaampaa kuin ulkomailta tuotu ruoka (vaikka toki on poikkeuksia). Eniten tykkään kotimaisista marjoista, viljatuotteista ja kasviksista.

Viime vuonna kävin lomareissulla Afrikassa, Tansaniassa. Siellä ollessani jouduimme reissukavereideni kanssa miettimään todella tarkasti mitä suuhun pistämme. Se oli välillä jopa vähän turhauttavaa, sillä jotkin ruokatuotteet, mitä ostimme eivät sisältäneet lähes mitään tarpeellista tietoa eikä ruoan alkuperästä ollut tietoakaan. Tämä voi selittää sen, että saamamme ruoka ei ollut kovinkaan vastuullisesti tuotettu. Puhtauden laadun kuitenkin huomasimme pariin otteeseen tarpeeksi hyvin, sillä matkalla tuli hieman oksenneltua. Suomessa tuotettua ruokaa syödessäni koen oloni “turvalliseksi”, ja syön sitä ilman sairastumisen tai ruokamyrkytyksen huolta. Oikeastaan se on arjessa itsestäänselvyys, eikä ruoan puhtautta muista ja osaa tarpeeksi arvostaa. Ja vielä sekin, että Suomessa on puhdas maaperä ja tarpeeksi viljelyyn sopivaa vettä, on onni. Siispä ainakin ruoan puolesta sanonta ‘On lottovoitto syntyä Suomeen!’ pitää paikkaansa.

Olen huomannut, että Suomessa jopa maitopurkeista voi löytää valmistajasta tietoa, kuten osoitteen ja puhelinnumeron. Tämä helpottaa siinä, että jos esimerkiksi ostamastani maidosta löytyy jotain epäilyttävää, voin ottaa suoraa yhteyttä valmistajaan. Itse asiassa viime viikolla tarvitsin näitä tietoja, kun olin ostanut sipsipussin, josta löytyi pikkurillin kynnen kokoinen kivi. Hoidin tietenkin asian soittamalla valmistajalle. He pahoittelivat tapahtunutta, ja lupasivat lähettää minulle korvauksena viisi pussillista kyseistä sipsipussia. Ja tämähän tietenkin sopi minulle :).

Laila Kinnunen

Kuulammen koulu, Tyrnävä

Blogi on yksi kolmesta, keväällä 2019 maa- ja metsätalousministeriön nuorille järjestämässä blogikirjoituskilpailussa palkitusta kirjoituksesta.

Raadin perustelut: Kirjoituksessa on monipuolista pohdintaa ruoan alkuperästä ja siitä, millaisia vaikutuksia ruoalla on ilmastoon ja mitä on suomalainen lähellä tuotettu, puhdas ruoka. Tekstissä analysointi ulottuu harvinaisen moniin eri näkökulmiin: jutussa pohditaan ruoan vaikutusta myös omaan identiteettiin ja maamme ruokakulttuuriin. Tekstin otsikko imaisee lukijan heti mukaansa. Kirjoittaja on pohtinut kirjoituksen aihetta heijastellen kokemuksiaan omasta elämästä, ja tekstin henkilökohtaisuus tuo tekstin lähelle lukijaa. Tekstissä on käsitelty isoja kysymyksiä, mutta sopivan henkilökohtaisesti ja konkreettisesti, kuten ruokaostosten ja arjen näkökulmasta. 

Ruoka ja maatalous

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.