Skip to content
Media

Kalan pyyntipäivä kannattaa kertoa kuluttajalle, vaikka lainsäädäntö ei sitä enää edellytä

Ministry of Agriculture and Forestry
Julkaisuajankohta 7.10.2016 14.12
Tiedote

Kuluttajalla on oikeus tietää, miten tuoretta myynnissä oleva kala on, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Hänen mukaansa tiedon saaminen voidaan varmistaa myös vapaaehtoiselta pohjalta.

Suomessa kansallinen lainsäädäntö on edellyttänyt, että tuoreen kalan pyyntipäivä ilmoitetaan kaupassa kuluttajalle. Joulukuussa 2014 voimaan tulleen EU:n elintarviketietoasetuksen mukaan kaikkiin kalastustuotteisiin pitää merkitä vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöpäivä, mutta pyyntipäivän ilmoittaminen on vapaaehtoista.

Maa- ja metsätalousministeriö esitti EU-asetusten rinnalle kansallista vaatimusta, jonka mukaan sekä kotimaisesta että Suomeen tuodusta tuoreesta kalasta olisi jatkossakin ilmoitettava kalan pyynti- tai nostopäivä. Asetus sai lausuntokierroksella keväällä 2016 sekä puoltavia että vastustavia lausuntoja.

Asetusluonnos ilmoitettiin myös Euroopan komissiolle ja muille jäsenvaltioille EU-lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Komission mukaan Suomen ehdottama vaatimus tuoreen kalan pyynti- tai nostopäivän ilmoittamisesta on kuitenkin EU-lainsäädännön vastainen.

Tuoreen kalan pyyntipäivän ilmoittaminen vapaaehtoiseksi

Suomen lainsäädännöstä kumotaan tuoreen kalan pyynti- tai nostopäivän ilmoittamista koskeva vaatimus. EU-määräykset sallivat vapaaehtoiset merkinnät, joten elinkeino voi kuluttajien toiveen mukaan edelleen ilmoittaa kalan pyynti- tai nostopäivän. Pyyntipäivän ilmoittaminen on vapaaehtoista marraskuun alusta lähtien.

– Koska kansallinen vaatimus ei täytä EU-oikeuden vaatimusta, ei pyyntitietoja voida vaatia tuontikalasta. Vaatimuksen soveltaminen ainoastaan kotimaiseen kalaan olisi ristiriidassa elintarvikealan toimijoiden yhdenvertaisen kohte­lun periaatteen kanssa, Husu-Kallio sanoo.

– On erittäin toivottavaa, että kaupat ilmoittaisivat tuoreen kalan pyynti- tai nostopäivän. Tämä on sekä kuluttajien että elintarvikealan toimijoiden, erityisesti pk-yritysten, edun mukaista ja tukee valtioneuvoston strategiaa lähiruuan edistämisestä, Husu-Kallio sanoo.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm, p. 0295 162 305
lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen, p. 0295 162 438
etunimi.sukunimi@mmm.fi

Fisheries Food and agriculture