223 milj. euroa maaseudun paikalliseen kehittämiseen - MMM hyväksyi Leader-ryhmät kaudelle 2023–2027

27.1.2023 11.11
JSM
Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 52 Leader-ryhmää eli paikallista toimintaryhmää rahoituskaudelle 2023–2027. Päätöksellä ministeriö osoitti Leader-ryhmille maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa.

Kansallisen metsästrategian toimeenpano käynnistyy

27.1.2023 8.10
JSM
Kansallinen metsäneuvosto valmisteli vuoden ensimmäisessä kokouksessaan 25.1.2023 uuden kansallisen metsästrategian (KMS2035) toimeenpanoa sekä linjasi metsäneuvoston alkaneen vuoden toimintaa. Uuden metsästrategian toteutus käynnistyi vuoden alussa.

Maataloustukien ehtoja ja korvaustasoja vahvistettiin

26.1.2023 13.52
JSM
Valtioneuvosto hyväksyi 26. tammikuuta asetuksia, jotka määrittävät tuotannosta irrotettujen tukien sekä ei-tuotannollisten investointien korvaustasot ja ehdot. Lisäksi valtioneuvosto on hyväksynyt luonnonhaittakorvauksen ehdot.

Ylämaan koirasudet uhka Suomen susikannalle – koirasudet poistettava luonnosta

25.1.2023 10.55
JSM
Ylämaan susilaumassa on havaittu ainakin neljä koirasutta. Maa- ja metsätalousministeriö kannustaa metsästäjiä hakemaan poikkeuslupaa näiden koirasusien poistamiseksi luonnosta. Koirasudet ovat uhka susikannan geneettiselle puhtaudelle.

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskusteli biotalouden mahdollisuuksista sekä markkinatilanteesta

30.1.2023 21.58
JSM
EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontui Brysselissä maanantaina 30. tammikuuta. Puheenjohtajavaltio Ruotsi esitteli puheenjohtajakautensa ohjelman. Ministerit keskustelivat biotalouden mahdollisuuksista nykyisten haasteiden valossa painottaen erityisesti maaseutualueita. Lisäksi ministerit keskustelivat markkinatilanteesta erityisesti Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen. Puheenjohtajamaa Ruotsin yhtenä prioriteettina on juuri markkinatilanne Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan vaikuttaessa edelleen maatalousmarkkinoihin EU:ssa. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Neljä kärkeä kestävään metsänhoitoon

30.1.2023 13.42
JSM

Moni viimeaikaista keskustelua seurannut metsänomistaja pohtii kannattaako metsiä enää hoitaa. Kyllä kannattaa. Viime vuoden lopulla hyväksytty kansallinen metsästrategia kannustaa monin tavoin metsien hyvään hoitoon, kirjoittaa metsäneuvos Niina Riissanen.


Esiselvitys kasviproteiinialan vaikuttavuusinvestoinnista julkaistu

25.1.2023 13.27
JSM
Maa- ja metsätalousministeriön tilaama esiselvitys kertoo, että kotimainen valkuaiskasvien jatkojalostuslaitos edistäisi ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymistä ja proteiinituotannon huoltovarmuutta. Selvityksessä tarkasteltiin, voidaanko vaikuttavuusinvestoimisen avulla edistää kasviproteiinituotteiden käyttöä ja kasvattaa tuotannon omavaraisuutta.

Tilusjärjestely yhä paras keino peltorakenteen kehittämiseen

22.1.2023 22.44
JSM

Suomen peltorakenteen ongelmat eivät ole helpottuneet tilakoon kasvaessa: peltolohkojen koot ovat pysyneet pieninä. Perinteinen ratkaisu ei ole menettänyt merkitystään: tilusjärjestely on yhä tehokkain keino peltolohkojen kasvattamiseen. Toinen on peltolohkojen vaihto kahden tilan kesken, kirjoittaa Ville Lukkarila blogissaan. 

Katso myös

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 avulla jatketaan maaseudun kehittämistä entistäkin elinvoimaisemmaksi. Sellaiseksi, että se hyödyttää meitä kaikkia.

Lue lisää maaseduun kehittämisohjelmasta

Maa- ja metsätalousministeriö työpaikkana

Maa- ja metsätalousministeriö on asiantuntijaorganisaatio. Meillä työskentelee paljon muun muassa maa- ja metsätaloustieteiden, oikeus- ja hallintotieteiden sekä eläinlääketieteen huippuosaajia.

Lue lisää MMM:stä tyopaikkana

Kansallinen metsästrategia

Kansallinen metsästrategia kuvaa metsäalan keskeiset tavoitteet ja painopisteet vuoteen 2035 mennessä.

Lue lisää kansallisesta metsästrategiasa