Hallituksen esitys elintarvikemarkkinalain muutoksesta lausunnoille

28.9.2022 16.13
Ministeri Antti Kurvinen kertoi tiedotustilaisuudessa elintarvikemarkkinalain keskeisistä muutosehdotuksista.
Ehdotus elintarvikemarkkinalain muutoksesta on valmistunut ja lähtenyt tänään lausuntokierrokselle. Esitykseen on tehty muutoksia muun muassa maksuaikoja ja tuotteiden palautuksia koskeviin säännöksiin. Elintarvikemarkkinavaltuutetun tehtäviin lisätään markkinoiden seuraaminen ja velvollisuus ottaa asioita oma-aloitteisesti käsiteltäväksi.

Lakiesitys eläinten hyvinvoinnista annettiin eduskunnalle

22.9.2022 15.30
Ministry of Agriculture and Forestry
Valtioneuvosto on tänään antanut esityksen laiksi eläinten hyvinvoinnista eduskunnalle. Lailla korvataan voimassa oleva eläinsuojelulaki ja –asetus. Lakiesityksen pohjana on aiempi hyvinvointilakiesitys vuodelta 2018. Koirien ja kissojen pentutehtailua ja kauppaa hillitään tuontikiellolla ja myynti-ilmoittelua koskevilla uusilla säännöksillä. Kokonaan uutta on se, että porsaiden kirurgisesta kastraatiosta luovutaan siirtymäajalla. Esitykseen sisältyy myös mm. parsinavetoita ja sikahäkkejä koskevia rajoituksia.

Maa- ja metsätalousministeri Kurvinen: Luonnon tilan parantamista koskevassa EU:n asetusehdotuksessa on lisättävä jäsenmaiden liikkumavaraa

22.9.2022 15.07
Ministry of Agriculture and Forestry
Kuva suojärvestä
Euroopan komission kesäkuussa 2022 julkaisema asetusehdotus luonnon tilan parantamisen tavoitteista (ns. ennallistamisasetus) on nyt saatettu eduskunnan käsiteltäväksi. Valtioneuvoston 22.9.2022 eduskunnalle toimittamassa U-kirjelmässä kuvataan valtioneuvoston kannat komission ehdotukseen.

Pasi Patrikainen Maanmittauslaitoksen pääjohtajaksi

22.9.2022 14.08
Ministry of Agriculture and Forestry
Pasi Patrikainen.
Valtioneuvosto on tänään 22.9.2022 nimittänyt Maanmittauslaitoksen pääjohtajaksi yhteiskuntatieteiden maisteri Pasi Patrikaisen ajalle 10.10.2022 – 9.10.2027. Pääjohtajan virkaa haki 10 henkilöä. Viran edellinen haltija Arvo Kokkonen jää eläkkeelle 1.10.2022.

Ministerit keskustelivat Ukrainan maataloustuotannon ja -logistiikan tilanteesta ja kuljetusyhteyksistä EU:hun ja maailmalle

26.9.2022 20.20
Ministry of Agriculture and Forestry
EU:n maatalousministerit kokoontuivat 26. syyskuuta maatalousneuvoston kokoukseen Brysseliin. He keskustelivat mm. Ukrainan maataloustuotannon ja -logistiikan tilanteesta ja kuljetusyhteyksistä EU:hun ja maailmalle. Lisäksi ministerit keskustelivat mm. kalastuksesta ja suurpedoista. Ukrainan maatalousministeri Mykola Solskyi osallistui neuvoston kokoukseen paikan päällä. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Todellisuus on joskus ennakointia ihmeellisempää

26.9.2022 13.05
Ministry of Agriculture and Forestry

Ennakointi on jännittävä laji, kirjoittaa Elina Nikkola. Erilaisia skenaarioita voidaan tehdä, villejä kortteja heitellä ja heikkoja signaaleja haistella, mutta aina vain törmätään mustiin joutseniin, jotka järkyttävät hyvinkin perustavanlaatuisilla tavoilla elämäämme.


Metsien monimuotoisuutta turvaaville yhteistoimintaverkostohankkeille avattu rahoitushaku

19.9.2022 10.00
Ministry of Agriculture and Forestry Ministry of the Environment
Yhteistoimintaverkostohankkeilla edistetään Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman (METSO) tavoitteita ja käytännön toteutusta. Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö ovat avanneet yhteisen rahoitushaun, jolla halutaan vahvistaa alueellista yhteistyötä metsien monimuotoisuuden turvaamiseksi. Rahoitushakemukset tulee toimittaa maa- ja metsätalousministeriöön viimeistään 15.11.2022.

Sitkun, mutkun, voikun vai nytkun?

14.9.2022 10.25
Ministry of Agriculture and Forestry

Yhä harvempi viljelijä haluaa lisäkoulutusta. Trendi on ollut laskeva jo vuosia, vaikka koulutuksista saisi eväitä ja työkaluja tilojen uudistamisen tueksi. Markku Himanen kuvailee blogikirjoituksessaan syitä merkittävästi vähentyneille hakijamäärille ja pohtii, miten koulutuksen vetovoimaa voi parantaa.

Koronavirus, kuvituskuva.

Blogit

Todellisuus on joskus ennakointia ihmeellisempää    

Elina Nikkola
26.9.2022 12.00
Ministry of Agriculture and Forestry

Älä heitä pois

Harri Kukka
19.9.2022 9.02
Ministry of Agriculture and Forestry

Sitkun, mutkun, voikun vai nytkun?

Markku Himanen
12.9.2022 15.03
Ministry of Agriculture and Forestry

MMM:n tiedoksiannot ja kuulutukset

Katso myös

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 avulla jatketaan maaseudun kehittämistä entistäkin elinvoimaisemmaksi. Sellaiseksi, että se hyödyttää meitä kaikkia.

Lue lisää maaseduun kehittämisohjelmasta

Maa- ja metsätalousministeriö työpaikkana

Maa- ja metsätalousministeriö on asiantuntijaorganisaatio. Meillä työskentelee paljon muun muassa maa- ja metsätaloustieteiden, oikeus- ja hallintotieteiden sekä eläinlääketieteen huippuosaajia.

Lue lisää MMM:stä tyopaikkana

Kansallinen metsästrategia

Kansallinen metsästrategia listaa metsäalan tärkeimmät tavoitteet vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää kansallisesta metsästrategiasa