Ehdotus oikeudenmukaisista ja kustannustehokkaista keinoista turvepeltojen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi on julkaistu

1.2.2023 15.22
MMM
Kuvassa oja peltojen keskellä
Luonnonvarakeskus on valmistellut ehdotuksen kosteikkoviljelyyn osoitetun määrärahan kohdentamisesta. Selvityksessä laadittiin ehdotus siitä, kuinka peltojen vettämistoimet tulisi toteuttaa, jotta maankäyttösektorin päästövähennystavoitteet toteutuvat. Vahvimmin esille nousi tarjouskilpailumalli, jossa maanomistajille maksettaisiin turvepeltojen pohjaveden pinnan nostamisesta.

Uusi opas linjaa hyvät käytännöt vapaaehtoisille hiilimarkkinoille

1.2.2023 10.22
MMM

Vapaaehtoiset ilmastoteot ovat yksi keino edistää ilmastotyötä Suomessa ja maailmalla. Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön 1. helmikuuta julkaisema opas linjaa hyvät käytännöt vapaaehtoisille hiilimarkkinoille. Oppaan tavoitteena on parantaa kotimaisten hiilimarkkinoiden luotettavuutta ja luoda yrityksille mahdollisuus kotimaisiin ilmastotekoihin.


Poikkeusluvilla sallittua susien metsästystä rajoitetaan

31.1.2023 15.51
MMM
Suomen riistakeskuksen toimivaltaa myöntää poikkeuslupia suden metsästykseen poronhoitoalueen ulkopuolella rajoitetaan asetuksella. 1.2.2023 alkaen poikkeuslupia voidaan myöntää enintään 28 yksilön metsästämiseen. Määrään sisältyy myös muu tietoon tuleva kuolleisuus, kuten poliisin lopettamat sekä liikenteessä kuolleet yksilöt.

223 milj. euroa maaseudun paikalliseen kehittämiseen - MMM hyväksyi Leader-ryhmät kaudelle 2023–2027

27.1.2023 11.11
MMM
Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 52 Leader-ryhmää eli paikallista toimintaryhmää rahoituskaudelle 2023–2027. Päätöksellä ministeriö osoitti Leader-ryhmille maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa.

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskusteli biotalouden mahdollisuuksista sekä markkinatilanteesta

30.1.2023 21.58
MMM
EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontui Brysselissä maanantaina 30. tammikuuta. Puheenjohtajavaltio Ruotsi esitteli puheenjohtajakautensa ohjelman. Ministerit keskustelivat biotalouden mahdollisuuksista nykyisten haasteiden valossa painottaen erityisesti maaseutualueita. Lisäksi ministerit keskustelivat markkinatilanteesta erityisesti Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen. Puheenjohtajamaa Ruotsin yhtenä prioriteettina on juuri markkinatilanne Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan vaikuttaessa edelleen maatalousmarkkinoihin EU:ssa. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Neljä kärkeä kestävään metsänhoitoon

30.1.2023 13.42
MMM

Moni viimeaikaista keskustelua seurannut metsänomistaja pohtii kannattaako metsiä enää hoitaa. Kyllä kannattaa. Viime vuoden lopulla hyväksytty kansallinen metsästrategia kannustaa monin tavoin metsien hyvään hoitoon, kirjoittaa metsäneuvos Niina Riissanen.


Esiselvitys kasviproteiinialan vaikuttavuusinvestoinnista julkaistu

25.1.2023 13.27
MMM
Maa- ja metsätalousministeriön tilaama esiselvitys kertoo, että kotimainen valkuaiskasvien jatkojalostuslaitos edistäisi ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymistä ja proteiinituotannon huoltovarmuutta. Selvityksessä tarkasteltiin, voidaanko vaikuttavuusinvestoimisen avulla edistää kasviproteiinituotteiden käyttöä ja kasvattaa tuotannon omavaraisuutta.

Tilusjärjestely yhä paras keino peltorakenteen kehittämiseen

22.1.2023 22.44
MMM

Suomen peltorakenteen ongelmat eivät ole helpottuneet tilakoon kasvaessa: peltolohkojen koot ovat pysyneet pieninä. Perinteinen ratkaisu ei ole menettänyt merkitystään: tilusjärjestely on yhä tehokkain keino peltolohkojen kasvattamiseen. Toinen on peltolohkojen vaihto kahden tilan kesken, kirjoittaa Ville Lukkarila blogissaan. 

Katso myös

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 avulla jatketaan maaseudun kehittämistä entistäkin elinvoimaisemmaksi. Sellaiseksi, että se hyödyttää meitä kaikkia.

Lue lisää maaseduun kehittämisohjelmasta

Maa- ja metsätalousministeriö työpaikkana

Maa- ja metsätalousministeriö on asiantuntijaorganisaatio. Meillä työskentelee paljon muun muassa maa- ja metsätaloustieteiden, oikeus- ja hallintotieteiden sekä eläinlääketieteen huippuosaajia.

Lue lisää MMM:stä tyopaikkana

Kansallinen metsästrategia

Kansallinen metsästrategia kuvaa metsäalan keskeiset tavoitteet ja painopisteet vuoteen 2035 mennessä.

Lue lisää kansallisesta metsästrategiasa