Metsänjalostuksen merkitys kasvaa tulevaisuudessa – vuoteen 2060 ulottuva uusi siemenviljelysten perustamisohjelma jo työn alla

18.5.2022 15.22
MMM
Taimiviljelys
Metsäpuiden siemenhuolto perustuu Suomessa pääosin siemenviljelyksillä tuotettuun jalostettuun siemeneen. Jotta siemenpula ei yllättäisi meitä tulevaisuudessa, on uuden, vuoteen 2060 ulottuvan viljelysten perustamisohjelman valmistelu aloitettu jo nyt. Jalostus parantaa puuston kasvua ja laatua ja nopeuttaa sen sopeutumista ilmastonmuutokseen.

Virtavesihankkeista elinvoimaa kunnille

13.5.2022 15.37
MMM
Vapaat virtavedet ja elinvoimaiset kalakannat ovat todellisia valttikortteja kunnille. Maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-ohjelmassa parannetaan vaelluskalojen elinolosuhteita ja edistetään vaelluskalakantojen luontaista lisääntymistä Suomen virtavesissä. Ohjelmassa mukana olleiden kuntien kokemuksia kuultiin maa- ja metsätalousministeriön ja WWF Suomen järjestämässä seminaarissa.

Ministeri Kurvinen: Elävä maaseutu on koko maan huoltovarmuuden perusta

13.5.2022 11.51
MMM
Antti Kurvinen.
Maaseutupolitiikan neuvosto kokoontui 10. toukokuuta uuden puheenjohtajansa, maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen johdolla. Avauspuheenvuorossaan Kurvinen korosti elävän maaseudun merkitystä koko maan varautumisen ja huoltovarmuuden perustana. 

Nuoren metsän hoidon tukitasoa nostetaan ja ehtoja lievennetään 1. kesäkuuta alkaen

12.5.2022 13.14
MMM
Koivikkoa, jossa kuusen taimia pohjalla
Nuoren metsän hoitotuki nousee 1.6.2022 alkaen 450 euroon hehtaarilta, jos hoidon yhteydessä kerätään pienpuuta. Myös tuen saannin ehdot lievenevät. Muutosten tavoitteena on kannustaa metsänomistajia nuorten metsien hoitoon ja sen yhteydessä tehtävään pienpuun keruuseen. Asiasta päätettiin valtioneuvoston istunnossa 12.5.2022.

Maa- ja metsätalousministeriölle Suomen dialogiteko 2021 -tunnustus demokratian vahvistamisesta

11.5.2022 11.39
MMM
Erätauko-säätiö on myöntänyt maa- ja metsätalousministeriön ilmastoruoka-keskusteluille Suomen dialogiteko 2021 -tunnustuksen demokratian vahvistamisesta.

Alueidenkäytön kehityskuvaa uudistetaan – nyt on oikea hetki vaikuttaa

10.5.2022 12.26
MMM

MMM:n luonnonvara- ja vesitalousyksikön päällikkö Heikki Granholm kannustaa blogissaan kaikkia osallistumaan aktiivisesti alueidenkäytön yhteisen kehityskuvan rakentamiseen. Olisiko esimerkiksi huoltovarmuuden näkökulmasta nyt oikea hetki nostaa paikallisesti tuotetun energian, ruuan ja biomassan sekä kriittisen infrastruktuurin – kuten vesihuollon – asema esille alueiden käytön suunnitelmissa? 


Maksuton aamupuuro auttaa jaksamaan ensimmäiset tunnit

10.5.2022 11.13
MMM
Kouluruuan kehittämishankkeen yksi merkittävä tavoite on koulujen välipalakäytäntöjen parantaminen. Tällä hetkellä käytännöt vaihtelevat kunnittain. Suosituksen mukaan koululaisille pitäisi tarjota maksuton iltapäivän välipala, jos oppitunnit jatkuvat kolme tuntia lounaan jälkeen. Monissa kouluissa on saatu hyviä kokemuksia maksuttoman aamupuuron tarjoamisesta.

Luomu 2.0 ohjelman täytäntöönpano on hyvässä vauhdissa

6.5.2022 13.53
MMM
Vuosi sitten julkaistun luomu 2.0 ohjelman täytäntöönpano on käynnissä. Täytäntöönpanoseminaarissa käytännön toteutuksesta vastaavat työryhmät esittelivät toimenpiteiden luonnokset, toimeenpanosuunnitelma valmistuu syksyllä.

Katso myös

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 avulla jatketaan maaseudun kehittämistä entistäkin elinvoimaisemmaksi. Sellaiseksi, että se hyödyttää meitä kaikkia.

Lue lisää maaseduun kehittämisohjelmasta

Maa- ja metsätalousministeriö työpaikkana

Maa- ja metsätalousministeriö on asiantuntijaorganisaatio. Meillä työskentelee paljon muun muassa maa- ja metsätaloustieteiden, oikeus- ja hallintotieteiden sekä eläinlääketieteen huippuosaajia.

Lue lisää MMM:stä tyopaikkana

Kansallinen metsästrategia

Kansallinen metsästrategia listaa metsäalan tärkeimmät tavoitteet vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää kansallisesta metsästrategiasa