Hyppää sisältöön
Media

Ilmastoruokaohjelmaa valmistellaan myös Erätauko-keskusteluin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2020 8.37

Maa- ja metsätalousministeriö on parin vuoden ajan käyttänyt dialogista Erätauko-menetelmää. Se on tavalliseen keskusteluun verrattuna rakentavampi ja tasavertaisempi tapa vaihtaa kokemuksia. Siinä tähdätään aiheen, toisten ihmisten ja itsensä parempaan ymmärtämiseen. Viimeisin kokemus Erätauon toimivuudesta saatiin ilmastoruokaohjelman valmistelusta.

- Eri näkökulmien tunnistamiseksi apuun ovat tulleet yhdessä Erätauko-säätiön kanssa järjestetyt ilmastoruoka-aiheiset keskustelut. Ilmastonmuutos ja ruoka ovat tärkeitä aiheita, jotka saavat yhteiskunnassa aikaan kiihkeääkin keskustelua. Erätauko-menetelmän vahvuus on siinä, että kuulluiksi tulevat hekin, jotka herkästi jäisivät keskusteluiden ulkopuolelle, ohjelman toimeenpanosta maa- ja metsätalousministeriössä vastaava neuvotteleva virkamies Hanna Mattila sanoo. - Keskustelut tuovat varmaan valmisteluun näkökulmia, jotka muuten saattaisivat jäädä huomaamatta.

Ilmastokestävä ruokajärjestelmä ottaa huomioon kaikki kestävyyden näkökulmat: ekologisen, sosiaalisen, kulttuurillisen ja taloudellisen kestävyyden. Kestävää ruokajärjestelmää rakennetaan paikallisista lähtökohdista käsin, oleellista on myös ennakointi.

Erätauossa kuuluu kaikkien ääni

Ilmastoruokaohjelma toteutti toukokuussa etäyhteyksin keskustelut Kemijärven, Tampereen ja Raaseporin ympäristössä asuvien osallistujien kanssa. Keskusteluissa nousivat esiin paikallisuus, ruuan herättämät tunteet ja muistot. Kesän jälkeen vuorossa ovat Joensuu, Kurikka ja Naantali.

- Keskeinen kysymys on muutoksen hyväksyttävyys ja oikeudenmukaisuus. Ilmastoteot voivat esimerkiksi näyttää eri puolilla Suomea erilaisilta. Oli havahduttavaa huomata, että syvälle arvoihin ja tapoihin osuvasta ilmastoruoka-aiheesta keskustelemisen ei tarvitse olla raskasta. Päinvastoin, toisilleen vieraiden ja tarkoituksellisesti mahdollisimman monipuolisista lähtökohdista kootun keskustelijajoukon kesken syntyi välitön ilmapiiri, jossa tuntui olevan tilaa ymmärtää ja tulla ymmärretyksi, kuvailee keskusteluihin osallistunut erityisasiantuntija Anna Salminen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Ruokaohjelmakeskusteluissa esiin nousivat ruokaan liittyvät muistot tunteineen, ruoan yhdistävä vaikutus ja mahdollisuudet muuttaa ruokavaliota ilmastoystävälliseksi. Eräs osanottajista kiteytti tämän: Ruoka yhdistää kaikkia meitä, mutta samalla se on hyvin henkilökohtainen ja vahvoja tunteita herättävä aihe.

- Keskustelut ovat olleet hyvin mieleenpainuvia. On harvinaista päästä juttelemaan ventovieraiden kanssa siitä, mikä ruokamuutoksissa kiinnostaa tai mietityttää. Näitä ihmisiä muistelee lämmöllä vielä pitkään, Hanna Mattila tiivistää tunnelmat.

Ministeriössä edistetään aktiivisesti dialogia

Ministeriössä kehitetään henkilöstön kykyä hyödyntää Erätauko-menetelmän dialogisuutta työssään ja tarjotaan valmennusta. 

- Dialogia voidaan soveltaa monin eri tavoin ministeriön toiminnassa niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Dialogeja voi järjestää myös etäyhteydellä, mikä mahdollistaa ja helpottaa eri paikkakunnilla olevien osallistumista, henkilöstön kehittämispäällikkö Pirjo Inkinen kertoo.

Lisätietoja

Ruoka ja maatalous