Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Leppä: Maataloustöihin tarvitaan nyt kaikki kynnelle kykenevät

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.3.2020 17.32
Tiedote
Jari Leppä puhui ruokajärjestelmän toimivuudesta hallituksen korononatiedotustilaisuudessa 27.3.2020

Suomalainen ruokajärjestelmä on suunniteltu toimimaan kaikissa oloissa. Huoltovarmuuden tila hyvä ja siihen on panostettu jo pitkään yhdessä tuottajien, elintarvikealan ja viranomaisten kesken. Ruokavirasto on käynnistämässä koronatestauksen yhteistyössä terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä otti kantaa ruoka- ja vesihuollon turvaamiseen liittyviin kysymyksiin valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa perjantaina 27.3.2020.
– Valtaosa kuluttamastamme ruuasta tuotetaan Suomessa. Siksi voimme luottaa siihen, että meillä ruoka ei lopu kesken. Kiitos siitä kuuluu viljelijöille ja kaikille muille elintarvikealan työntekijöille, muistutti Leppä.
Suomen huoltovarmuus on hyvä ja siihen on panostettu yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöllä jo pitkään.

Ministeri Leppä muistutti myös, että nykytiedon valossa ei ole syytä pelätä viruksen leviävän elintarvikkeiden tai eläinten välityksellä.
– Ruokaa voi siis ostaa kaupasta ja tuottajilta, kun noudattaa yleisiä ohjeita ja pitää turvavälin toisiin ihmisiin. Kotieläimistä ja lemmikeistä pidetään huolta normaalisti.

Korona tuo väistämättä vaikeuksia myös elintarvikealalle, hallitus on varautunut esimerkiksi tilojen maksuvaikeuksiin. Maatiloilla ja puutarha-alan yrityksissä kiireellinen kysymys juuri tällä hetkellä on kausityövoiman saatavuus. Ilman ulkopuolista työvoimaa on vaara, että satokauden työt jäävät tekemättä ja sato tuottamatta.

– Ratkaisuja etsitään jatkuvasti. On kuitenkin rehellistä sanoa, että kaikkien tilojen kausityövoiman tarpeeseen ei pystytä vastaamaan. Moni maa, josta työntekijöitä Suomeen tulee, rajoittaa kansalaistensa maasta poistumista, totesi ministeri Leppä.
Leppä kertoo, että ministeriöt tekevät nyt yhdessä töitä sen eteen, että huoltovarmuuden kannalta kriittiset työntekijät pääsevät maahan.
– Sen rinnalla etsimme keinoja työllistää jo maassa olevia kausityöläisiä. Teemme kaikkemme, että alkutuotanto voi jatkua häiriöttä, korosti Leppä.

Leppä nosti puheenvuorossaan esiin myös tiloilta löytyvät työmahdollisuudet kotimaiselle työvoimalle.
– Ruokaa tuottavilla tiloilla on nyt töitä kaikille, jotka kynnelle kykenevät. Alan opiskelijat ovat jo näyttäneet tässä esimerkkiä.

Työ tiloilla jatkuu epidemiasta huolimatta. Ministerin mukaan tuottajien tärkein tehtävä nyt on huolehtia omasta kyvystä jatkaa normaalisti tilojen arkea ja tuottaa ruokaa. Elintarvikehuollon kannalta ihmisten sairastuminen on todellinen riski. Siksi lomituksen toiminta ja sijaisjärjestelyt elintarvikeketjussa on tärkeää turvata myös kriisiaikana.
– Eri verkostot ovat ryhtyneet tarjoamaan apua tässä poikkeustilanteessa, mikä on hienoa, kiitti ministeri.

Yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden kannalta kriittisiä, maa- ja metsätalousministeriön vastuulla olevia aloja ovat elintarvikehuollon lisäksi vesihuolto sekä tulvariskien hallinta.
– Puhdasta talousvettä tarvitaan joka päivä. Siksi vesihuoltolaitosten pitää pystyä toimimaan kaikissa olosuhteissa. Varaudumme myös pohjoisen Suomen tulviin, kertoi Leppä.
Ministeri muistutti myös metsätalouden merkityksestä ja painotti metsätöiden jatkumisen tärkeyttä poikkeusoloista huolimatta.

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala antaa tukensa koronaepidemian aiheuttamassa tilanteessa muille hallinnonaloille. Ruokavirasto valmistelee korona-testauksen käynnistämistä Viikin laboratoriossa yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL:n kanssa. Laboratoriossa voidaan testata alussa 100, jatkossa jopa 200 näytettä päivässä. Testausten käynnistymisestä tiedotetaan erikseen THL:n kanssa.

Jari Leppä Metsät Ruoka ja maatalous Vesi