Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Korona-ajan poikkeusharjoittelussa

Ville Lukkarila Julkaisupäivä 18.6.2020 11.07 Blogit MMM

Toisena työpäivänä 17.3. minulle kerrottiin, että en enää enää seuraavana päivänä saisi tulla. Olen kuullut monenlaisista manöövereistä, mutta äkkiseltään tilanne kyllä tuntui totaaliselta pohjanoteeraukselta. Olin ehtinyt työskennellä harjoittelijana neljätoista tuntia, lunastaa työkoneen ja melkein oppia sen salasanan, kun sain kuulla, että Mariankadulle ei enää olisi asiaa. Harjoittelijan onneksi ja kansainväliseksi katastrofiksi syy ministeriön ovien sulkeutumiseen ja valmiuslakien avaamiseen oli globaalin pandemia, ei allekirjoittaneen koheltaminen.

Kukaan ei tiennyt. Pandemia levisi kiihtyvällä tahdilla maasta toiseen, eikä varmoja keinoja sen aiheuttaman kriisin minimoimiseksi ollut tiedossa. Tilanne oli vastuussa oleville tahoille varmasti uskomattoman haastava. Uudenlaiseen ja akuuttiin kriisiin oli reagoitava nopeasti tarjolla olevan tiedon pohjalta ilman täyttä varmuutta menetelmien vaikutuksista. Harjoittelijan näkökulmasta tilanne oli kutkuttava. Harjoittelijan näkökulmasta tilanne oli kutkuttava. Oli äärimmäisen mielenkiintoista seurata niin useista kansallisen huoltovarmuuden kannalta välttämättömistä toimialoista vastaavan organisaation toimintaa kriisiolosuhteissa – ja näistä olosuhteista selviämistä.

Ihminen sopeutuu. Pakon alla hyvinkin nopeasti.  Vuosia puhuttu digiloikka sekä etätyön mahdollisuudet ja mahdottomuudet konkretisoituivat lopulta käytännössä yhdessä yössä. Alku lienee vaikein, ainakin teknisesti. Uudenlaisten työskentelymenetelmien käyttöönotto ja totaalinen etäily toi varmasti haasteensa jokaiselle. Tulokkaan kohdalla vaikeusastetta kasvatti asetelma, jossa samanaikaisesti uuden tekniikan kanssa oli otettava haltuun myös uusi maailma. Aktiivisen työyhteisön ja ansiokkaan perehdyttämisen myötä pääsin kuitenkin side silmillä tutustumaan ministeriön työntekoon. Ajankohtaiset ja mielekkäät tehtävät veivät mennessään ja työtoverit oppi tuntemaan äänen perusteella. Älkää loukkaantuko, mikäli en kadulla reagoi käden nostoon, sillä tarvitsen ensin ääninäytteen.

Tilastot pyöristelevät todellisuutta. Prosentteihin ja kasvuennusteisiin on helppoa suhtautua kylmän analyyttisesti. Mielenkiintoinen näköalapaikka valtionhallinnon kriisinkestävyydestä ja huoltovarmuuden takaamisesta muuttui hiljalleen yhä paineistavammaksi. Työtehtävien myötä tilastotiedon takaa paljastui yksittäisiä hädässä olevia ihmisiä, jotka antoivat kriisille kasvot. Tämä konkretisoi työn alla olevien tehtävien tärkeyden ja lisäsi niiden mielekkyyttä, mutta herätti myös huolta. Kevään töiden panoksena oli oikeiden ihmisten ja yritysten tulevaisuus. Parhaamme teimme, mutta silti mieltä painoi välillä.

Alku saattoi olla etätöistä käytännön suoriutumisen vaikein vaihe, mutta kevään edetessä ainakin itselleni tuli varsin selväksi ihmisen luonne sosiaalisena laumaeläimenä. Etätyöskentely kieltämättä säästää aikaa, ainakin itsenäisesti suoritettavissa työvaiheissa, koska työmatkoihin tärväytynyt tiima vapautuu muuhun käyttöön. Yhteistä pohdintaa vaativista tehtävistä selviäminen tuntui kuitenkin usein kankealta ja hitaalta, kun sosiaalisen kanssakäymisen määritelmä kapeni Skype-palaveriksi.

Tämän ihmiskokeen perusteella en pelkkää etätyöskentelyä suosittelisi. Kuulokkeet päässä kotona nököttäminen tuntui päivä päivältä raskaammalta ja pulla suussa käytyjä keskusteluja jäi kaipaamaan. Toisaalta jotkin kuluneen kokeilujakson menetelmät varmasti palvelevat työyhteisöä vielä varsin hyvin, kunhan niiden ei enää tarvitse olla ainut mahdollinen tapa toimia.

Etäiseksi jääneestä harjoittelujaksosta jäi käteen äänin ja pikselein piirretty kuva kriisitilanteessakin määrätietoisesti toimivasta ministeriöstä, joka kykenee muuntamaan organisaation toiminnan lamauttavan asetelman uudenlaisten työtapojen koelaboratorioksi. Kulunut kevät osoitti kansallisen huoltovarmuuden olevan osaavissa käsissä. Käsissä, jotka ovat valmiita tekemään pitkää päivää yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Olen iloinen, että sain etätyöskennellä kanssanne!

Ville Lukkarila

Kirjoittaja toimi harjoittelijana maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston maatalousyksikössä 16.3.-31.5.2020.

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.