- Ruoka ja maatalous
- Eläimet ja kasvit
- Metsät
- Maaseutu
- Maaseudun kehittämisyksikkö
- Maaseudun kehittäminen
- Maaseutupolitiikka
- Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020
- Leader
- Yrittäjyys maaseudulla
- Maaseudun kehittämishankkeet
- Maaseudun innovaatiot
- Maatalouden ympäristötyö
- Luonnonhaittakorvaukset
- Maatalouden kilpailukyky
- Saaristopolitiikka
- Maaseutu - uutisia ja tiedotteita
- Kalat
- Riista
- Vesi
- Maanmittaus, paikkatiedot ja huoneistot
- Luonto ja ilmasto
- Bio- ja kiertotalous
- Tutkimus ja kehittäminen
- EU ja kansainväliset asiat
Selvitykset, arvioinnit ja esitteet
Saaristoasian neuvottelukunta toimeenpanee selvitys- ja kehittämishankkeita, joiden tavoitteena on tukea saaristopolitiikan onnistunutta toteutusta niin alueellisella kuin paikallisella tasolla. Selvitysten lisäksi saaristoasian neuvottelukunta on julkaissut esitteen Suomi – saarten ja vetten maa, joka on käännetty yhdeksälle eri kielelle. Saaristopolitiikan juhlavuoden (2018) kunniaksi on laadittu saaristopolitiikan historiikki. Alla on tarkempaa tietoa käynnissä olevista sekä viimeaikaisemmista selvityksistä.
Käynnissä olevat hankkeet
Selvitys saaristoalueita ja saaristokuntien määrittävistä kriteereistä
Saaristoasiain neuvottelukunta on käynnistänyt selvitystyön, jonka tavoitteena on määrittää kriteerit saaristoalueille sekä saaristokunnille. Selvitystä varten on perustettu saaristokriteerityöryhmä, joka ohjaa saaristokriteeriselvityksen toteutusta. Selvityksen on määrä valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä.
Saaristo-ohjelma 2020-2023
Uuden saaristo-ohjelman valmistelu on aloitettu. Ohjelmasta on tarkoitus laatia entistä strategisempi ohjelma, jota täydentää muutaman vuoden välein päivitettävä toimintasuunnitelma. Tärkeää saaristo-ohjelman laatimisessa ja myöhemmin toteutuksessa on erilaisten saaristoalueiden vahvuuksien tunnistaminen, niiden hyödyntäminen ja vahvistaminen yhteistyössä valtakunnallisen ja paikallisen tason toimijoiden knssa. Tavoitteena on saaristoalueiden tarpeet tunnistava sekä yhteisiin kehittämistoimiin kannustava ja sitouttava saaristo-ohjelma.. Saaristo-ohjelma valmistuu syksyllä 2020.
Viimeaikaisimmat selvitykset
Saaristo- ja vesistöaluepolitiikat Euroopassa
Marraskuussa 2018 valmistuneen Saaristo- ja vesistöaluepolitiikat Euroopassa - selvityshankkeen tavoitteena oli luoda kuva Euroopan maiden ilman kiinteää tieyhteyttä olevien saarten, nk. vakinaisesti asuttujen saarten määrästä ja väestöstä, saaristo- ja vesistöalueiden huomioimisesta aluepolitiikassa sekä analysoida ja verrata tuloksia Suomea koskeviin vastaaviin tietoihin ja tehdä kehittämissuosituksia EU:n seuraavaa ohjelmakautta varten. Selvitys osoittaa, että Suomella Euroopan suurimpiin kuuluvana saaristo- ja vesistömaana on eurooppalaisittain kehittynyt lakiin perustuva saaristopolitiikka.
Saaristopolitiikan arviointi
Marraskuussa 2018 valmistuneessa arviointiraportissa arvioidaan saaristopolitiikan toteuttamista aina saaristolain voimaanastumisen ajoista alkaen. Arvioinnin painopiste on kuitenkin lähimenneisyydessä ja käynnissä olevan saaristopolitiikan toteutuksessa. Arvioinnin tavoitteena onkin tukea voimassa olevan valtakunnallisen saaristo-ohjelman toteuttamista ja sekä pohjustaa tulevien kausien ja ohjelmien valmistelua. Arvioinnissa on esitetty näkemyksiä ja tulkintoja siitä, miten saaristopolitiikkaa tulisi kehittää ja painottaa, jotta se pystyy paremmin vastaamaan muuttuneeseen toimintaympäristöön.
Jakamistalous saaristo-, rannikko- ja vesistöalueiden mahdollisuutena
Elokuussa 2018 valmistuneen selvityksen tavoitteena oli selvittää, voidaanko ja missä asioissa jakamistaloudesta saada hyötyjä aluekehitykselle saaristo-, rannikko- ja vesistöalueilla. Selvityksen mukaan saaristo-, rannikko- ja vesistöalueilla on erinomaiset mahdollisuudet hyötyä jakamistaloudesta. Vapaata hyödynnettävää rakennus-, vene-, kone-, työvoima- ja muuta kapasiteettia on paljon. Jakamistaloudesta kiinnostuneiden määrä on jo nyt suuri.
Saaristo- ja vesistömatkailun hyvät tuotteet
Toukokuussa 2018 valmistuneen selvityksen tarkoituksena oli etsiä, analysoida ja nostaa esiin Suomen ja valittujen ulkomaiden saaristo-, rannikkoa- ja vesistömatkailun toteutettuja tai suunnitteilla olevia parhaita tuotteita. Selityksen loppuraportti sisältää 80 hyvän matkailutuotteen ja 16 toimintatavan esittelyn. Selvitys osoitti, että Suomen vesistöalueiden matkailullisessa kehittämisessä on tarjolla hyvin paljon erilaisia mahdollisuuksia.
Viime vuosien aikana toteutettuja selvityksiä
Nuoret aikuiset mökkiläisinä 2030 -selvitys
Suomen saaristo- ja vesistömatkailusta eurooppalainen vetovoimatekijä -selvitys (2017)
Mökkibarometri 2016 PDF 2,5MB
Kalamarkkinatapahtumien kehittäminen -selvitys (2016) PDF 2,8MB
Saaristoaluekriteerit -selvitys (2016) PDF 524kB
Lumen ja jään hyödyntäminen matkailussa Suomessa ja muissa maissa PDF 5,5MB , TEM raportteja, 10/2011
Loma-asumisen taloudelliset ja tyollisyysvaikutukset uusin PDF 206kB , TEM raportteja, 21/2011
Esitteet ja muut julkaisut
Finland – Land of Islands and Waters PDF
Finlandia – El país de las islas y el agua PDF
Suomi – Saarten ja vetten maa (kiina) PDF (Chinese)
Finlande – Pays des îles et des eaux PDF
Finland – Öarnas och sjöarnas land PDF
Finnland – Land der Inseln und Gewässer PDF
Финляндия – Страна островов и водоёмов PDF
Lisätietoja
Elina Auri, johtava asiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Maaseudun kehittämisyksikkö Puhelin:0295162041 [email protected]