Metsien käyttöön liittyvien julkisten ja yksityisten palveluiden kehittämistä koskeva selvitys
MMM046:00/2024 Kehittäminen
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
Metsäalan toimintaympäristössä on viime vuosina tapahtunut merkittäviä muutoksia, joiden vuoksi yksityisille metsänomistajille suunnattujen palveluiden kehittämistä on tarpeen selvittää. Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut selvityshenkilöiksi OTK, LL.M Raimo Luoman sekä Itä-Suomen yliopiston emeritusprofessori Jyrki Kankaan.
Hankkeen perustiedot Käynnissä
Hankenumero MMM046:00/2024
Asianumerot VN/18433/2024
Asettaja maa- ja metsätalousministeriö
Toimikausi/aikataulu 24.6.2024 – 30.11.2024
Asettamispäivä 24.6.2024
Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita
Orpo
Luku 6 Kasvun kaava
Alaluku 6.2 Reilumman kilpailun Suomi
Alaluku 6.4 Kasvua datataloudesta ja digitalisaatiosta
Alaluku 6.6 Suomi elää maaseudusta ja metsistä
Yhteyshenkilö
Antti Leinonen, Erityisasiantuntija
puh. +358 295 162 137
etunimi.o.sukunimi@gov.fi
Tavoitteet ja tuotokset
Selvityksen kohteena on metsien käyttöön liittyvien julkiseen sektoriin kytköksissä olevien metsäalan organisaatioiden ja yksityisten palveluiden tarjonnan nykytilanteen selvittäminen sekä kehittämisehdotusten antaminen , erityisesti kilpailuneutraliteetin toteutumisen sekä yksityisille metsänomistajille tarjottavien palvelujen tarjonnan lisäämisen ja monipuolistamisen näkökulmasta. Julkiseen sektoriin kytköksissä olevilla metsäalan organisaatioilla tarkoitetaan tässä yhteydessä Suomen metsäkeskusta, ja selvityksen tavoitteen kannalta olennaisia muita valtionavustusta toimintansa rahoittamiseen saavia metsäalan kehittämisorganisaatioita kuten Työtehoseuraa sekä Tapio oy:tä ja sen tytäryhtiöitä. Suomen metsäkeskus on metsien kestävää hoitoa ja käyttöä sekä niiden monimuotoisuuden säilyttämistä ja metsiin perustuvien elinkeinojen edistämistä koskevia tehtäviä hoitava koko maan kattava kehittämis- ja toimeenpano-organisaatio, joka on perustettu ja jonka tehtävistä säädetään laintasolla. Tapio oy:n tehtävänä on tuottaa valtiolle asiantuntija- ja muita vastaavia palveluja bio- ja metsätalousalalla. Yhtiö on valtion sidosyksikkö. Selvitystä laadittaessa tulee tunnistaa nykyisen metsäpalvelumarkkinan toimintaympäristössä tiedollisia tai toiminnallisia puutteita, jotka poistamalla metsien kestävää käyttöä edistävien palveluiden tarjontaa erityisesti yksityisille maanomistajille voidaan parantaa nykytilanteesta. Tavoitteena on, että Suomen metsäkeskuksen ja muiden valtionavustusta saavien kehittämisorganisaatioiden tuottamat palvelut, Tapio Oy:n valtiolle tuottamat palvelut sekä julkiset T&K-investoinnit tukevat yksityisen sektorin tarjoamien palveluiden tarjontaa niin, että yksityiselle metsänomistajille suunnattu palvelutarjonta kattaa kokonaisuutena moniarvoiseen metsänomistukseen, metsienkäytön kestävyyteen sekä metsien uusiin käyttömuotoihin ja ansaintamalleihin liittyvät tarpeet.
Selvityshenkilöt laativat raporttinsa itsenäisesti, mutta kuitenkin yhteistyötä tehden. Luoman työn painopiste on metsäpalvelumarkkinoiden toimivuudessa sekä kilpailunäkökohdissa. Kankaan työ keskittyy metsänomistajille tarjottavien palveluiden saatavuuteen, laajuuteen ja sisältöä koskeviin kehittämisnäkökohtiin.
Tiivistelmä
Metsäalan toimintaympäristössä on viime vuosina tapahtunut merkittäviä muutoksia, joiden vuoksi yksityisille metsänomistajille suunnattujen palveluiden kehittämistä on tarpeen selvittää. Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut selvityshenkilöiksi OTK, LL.M Raimo Luoman sekä Itä-Suomen yliopiston emeritusprofessori Jyrki Kankaan.
Lähtökohdat
Metsien ja metsienkäytön merkitys Suomen kansantaloudelle ja laajemmin koko suomalaiselle yhteiskunnalle on ollut kautta historian merkittävä. Yksityisiä metsänomistajia Suomessa on yli 600 000 ja yksityiset omistavat metsäpinta-alasta 2/3. Metsien merkitystä korostaa edelleen niiden suuri suhteellinen osuus kokonaispinta-alasta (yli ¾) sekä laaja ja kansainvälisestikin poikkeuksellinen jokamiehenoikeus, joka mahdollistaa metsien tuottamien aineettomien palveluiden laajan ja maksuttoman nautintaoikeuden kaikille. Edellä mainituista syistä voidaankin katsoa perustelluksi ohjata myös jatkossa merkittäviä julkisia panoksia metsien kestävän käytön edistämiseen. Erityisenä julkisena intressinä on ylläpitää ja parantaa metsien tuottamien palveluiden määrää ja laatua siten, että taloudelliset metsien käytön tavoitteet ja muodot tulevat yhteen sovitetuksi tasapainoisella ja laajasti yhteiskunnallisesti hyväksyttävällä tavalla muiden metsien käyttöön liittyvien tavoitteiden ja käyttömuotojen kanssa. Tämä edellyttää talouteen ja ympäristöön (biodiversiteetti, ilmasto, vesiensuojelu) liittyvien näkökohtien huomioimisen lisäksi sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja kulttuurilliseen hyväksyttävyyteen liittyvien kysymysten aktiivista ratkaisemista.
Toimintaympäristön ja metsänomistajakunnan muutos, metsien uudet käyttömuodot ja ansaintamallit sekä digitalisaatio luovat tarpeen tarkastella nykyisiä metsänomistajille tarjottavia julkisia palveluita ja niiden tuottamisen rakenteita kriittisesti. Tavoitteena on, että julkiset palvelut mahdollistavat ja lisäävät monipuolisten markkinaehtoisten metsäpalveluiden tarjontaa.
Lisätietoja
Selvitykset tuottavat konkreettisia kehittämisehdotuksia, jotka parantavat nykyisten julkisella rahoitettavien palveluiden vaikuttavuutta huomioiden tarve kehittää edelleen yksityistä metsäpalvelujen markkinaa. Hyvin toimiva yksityinen palvelumarkkina, jota julkisesti rahoitetut palvelut täydentävät, edistää tehokkaasti metsien kestävää ja aktiivista käyttöä, uusien käyttömuotojen sekä ansaintamallien kehittymistä. Julkisten varojen käytön vaikuttavuus lisääntyy, kun julkisilla varoilla ja markkinaehtoisesti tuotetut palvelut eivät kilpaile keskenään ja niiden työnjako on selkeä.
Metsäalan toimintaympäristössä on viime vuosina tapahtunut huomattavia muutoksia, joiden vuoksi yksityisille metsänomistajille suunnattujen palveluiden kehittämisen tarpeita tulee selvittää. Palvelutarjonnan tulisi kokonaisuutena vastata moniarvoiseen metsänomistukseen, metsienkäytön kestävyyteen sekä metsien uusiin käyttömuotoihin ja ansaintamalleihin liittyviin tarpeisiin.
Muut asiakirjat ja muistiot
-
Taustamuistio PDF
20.6.2024
Asettaminen ja organisointi
-
Selvityshenkilöiden asettaminen PDF
20.6.2024
Ryhmittelemättömät
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Leinonen, Antti
Erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö
Rooli: Vastuuhenkilö
26.6.2024 –
Leinonen, Antti
Erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
24.6. – 30.11.2024