Ilmastoruokaohjelma

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee hallitusohjelman mukaisesti ilmastoruokaohjelman, jonka tavoitteena on tukea yhteiskunnan siirtymistä kohti ilmastokestävää ruokajärjestelmää. Hanke käynnistyi vuoden 2020 alussa.

Ilmastokestävässä ruokajärjestelmässä huomioidaan kaikki kestävyyden näkökulmat: sosiaalinen, taloudellinen, kulttuurinen ja ekologinen kestävyys. Ohjelma tukee Suomen hallituksen tavoitetta hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä.

Ilmastoruokaohjelmassa keskitytään toimintaan pellolta eteenpäin, pääpaino on ruuan kulutuksen päästöjen vähentämisessä. 

Ohjelma valmistellaan tiiviisti yhdessä maankäyttösektorin toimenpidekokonaisuuden kanssa. Maankäyttösektorin toimenpidekokonaisuuden kautta rahoitetaan alkutuotantoon ja pellolle keskittyviä projekteja, jotka vähentävät maatalouden hiilidioksidipäästöjä ja LULUCF-sektorin päästöjä. 

Ilmastoruokaohjelmassa määritellään tavoitteet, jotka parhaiten ja vaikuttavimmin luovat Suomeen ilmastokestävän ruokajärjestelmän. Valmistelun pohjalta priorisoidaan kärkihankkeet, määritellään hankkeiden tekijäverkosto, rahoitus ja tavoitteet ja tavoiteaikataulu.

Hankehaku auki

Ilmastoruokaohjelman ensimmäinen hankehaku on avattu. Ruokaviraston hallinnoima hankehaku on avoinna 17.6.­­ - 28.8.2020.

Rahoituksella on tarkoitus toteuttaa hankkeita seuraavista aihepiireistä:

  1. Ravitsemus ja kouluruokailu/päiväkotiruokailu
  2. Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma (toteuttaja kehitysohjelmalle)
  3. Ruokahävikin vähentäminen alkutuotannossa ja kotitalouksissa

Hankehaun painopisteet: Ruokavirasto

Erätauko-keskustelut tukevat ilmastoruokaohjelman valmistelua

Ilmastoruokaohjelmalla tavoitellaan merkittävää systeemistä muutosta, jonka vaikutuksia on kyettävä ennakoimaan monipuolisesti eri näkökulmista.

Ministeriö järjestää yhdessä Erätauko-säätiön kanssa ilmastoruokaohjelman valmistelua tukevia keskusteluja eri puolella Suomea. Keskustelut toteutetaan Erätauko-menetelmällä. Menetelmä antaa eri lähtökohdista tuleville ihmisille tasavertaisen mahdollisuuden keskustella ohjelman valmistelusta. Tavoitteena on tavoittaa myös osapuolia, jotka eivät aiemmin ole osallistuneet ilmastoruoka-aiheisiin keskusteluihin. 

Keväällä 2020 ilmastoruoka-keskusteluja on järjestetty Kemijärvellä, Tampereella ja Raaseporissa. Kaikki keskustelut on toteutettu etäyhteyksillä. Syksyllä keskusteluja jatketaan.

Syksyn Erätauko-keskustelut:

  • Joensuu, 26.8.

  • Kurikka, 1.9.

  • Naantali, 3.9.

  • Hämeenlinna, 14.9.

  • Uurainen, 16.9.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Hanna Mattila, Twitterissä @hsmattila ja #ilmastoruoka

Ajankohtaista

Katso myös

Lisätietoja

Hanna Mattila, neuvotteleva virkamies 
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Markkinayksikkö 0295162402  


Anna Salminen, erityisasiantuntija 
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Markkinayksikkö 0295162002