Sinisen biotalouden tutkimus ja osaaminen – Strategiatyö
Sinisen biotalouden tutkimus- ja osaamisagenda
Vettä kierrättävien ja säästävien ratkaisujen kysyntä kasvaa voimakkaasti ja ruuantuotanto lisääntyy vesialueilla. Suomi voi tarjota kilpailukykyisiä ratkaisuja maailman haasteisiin, kun julkinen ja yksityinen sektori tekevät tavoitteellista yhteistyötä. Sinisen biotalouden kestävää liiketoimintaa tukevan tutkimuksen ja osaamisen painopisteet on määritelty laajassa yhteistyössä. Biotalous ja puhtaat ratkaisut -ministerityöryhmä hyväksyi sinisen biotalouden tutkimusagendan 12.6.2018.
- Sinisen biotalouden tutkimus- ja osaamisagenda
- MMM:n tiedote 12.6.2018: Vesiosaamisen kysyntä kasvaa maailmalla – Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö liiketoiminnan kasvun avain Suomelle
Sinisestä biotaloudesta järjestettiin keskustelutilaisuus Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 20.3.2018
- Katso tilaisuuden esitykset
- Katso tilaisuuden tallenne
- Katso tilaisuuden kuvat
- Lisätietoa sinisestä biotaloudesta MMM:n verkkosivuilla
Sinisen biotalouden tutkimusagendan luonnos
Sinisen biotalouden kansallisen kehittämissuunnitelman 2025 yhtenä strategisena päämääränä on vaikuttava tutkimus ja koulutus. Tämän edistämiseksi laaditaan hallinnon, keskeisten rahoittajien, koulutuksen, tutkimuksen ja yrityksiä edustavien organisaatioiden yhteistyönä sinisen biotalouden strateginen tutkimus- ja osaamisagenda. Strategialla vaikutetaan tutkimusrahoituksen suuntaamiseen. Sen avulla osallistutaan kansainvälisten tutkimusverkostojen muodostamiseen ja toimintaan. Tavoitteena on jäsentää sinisen biotalouden eri osa-alueiden tutkimuksen ja osaamisen lyhyen ja pitkän aikavälin painopisteet.
Teemat
- Vesihyvinvointi ja -palvelut
- Vesibiotuotteet ja -tuotanto
- Vesiosaaminen ja -teknologia
- Energia, ravinteet ja teolliset symbioosit
Tavoitteet
- Sinisen biotalouden vauhdittamista tukevan tutkimuksen ja osaamisen muutos liikkeelle
- t&k toimien parempi vaikuttavuus kohdistamalla rajalliset resurssit yhteisesti määriteltyjen tavoitteiden saavuttamiseen
- Kansainvälisen t&k-rahoituksen kotiuttamisen tehostaminen ja vaikuttavuus
- Tulevaisuuden osaamispohjan kehittäminen
Työpajojen materiaaleja
Valmistelutyön pohjaksi kerättiin tietoa ja näkemyksiä työpajoissa, jotka järjestettiin Helsingissä 8.11. ja 21.11. sekä Kalatalouden innovaatiopäivillä Tampereella 10.11.2017.