Hoppa till innehåll
Media

Metsähanhen metsästys sallitaan osassa Lappia, merihanhelle saaliskiintiö

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 25.6.2020 15.25
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt asetuksen metsähanhen metsästyksen sallimisesta kuuden vuoden rauhoituksen jälkeen osassa Lapin maakuntaa. Metsästys on sallittua viikon ajan 20.-27.8.2020. Rannikkoalueilla merihanhen metsästys on sallittua peltoviljelmillä 10.8.–20.8.2020, jonka jälkeen tavanomainen metsästyskausi jatkuu 31.12.2020 saakka. Sekä meri- että metsähanhelle otettiin käyttöön saaliskiintiöt. Ravintohoukuttimet ovat kiellettyjä Pohjois-Suomen metsähanhipyynnissä ja merihanhen aikaistetussa peltopyynnissä.

Metsähanhen metsästys on sallittua 20.-27.8. välisenä aikana Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kolarin, Kemijärven, Muonion, Pelkosenniemen, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän, Tervolan, Pellon, Utsjoen ja Ylitornion kunnissa.

- Asetus mahdollistaa arvokkaan metsästyskulttuurin jatkumisen kuuden vuoden tauon jälkeen. Se on Pohjois-Suomen pesimäalueilla perinteinen, vaativa ja arvostettu metsästysmuoto, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Metsästys rajoitetaan saalistuskiintiöllä yhteen hanheen metsästäjää kohden. Ravintohoukuttimen avulla metsästäminen on kiellettyä.

Metsähanhen metsästys kielletään vuoden määräajaksi pääosassa maata. Viime vuoden tapaan metsästys on sallittua 1.10–31.11.2020 Kaakkois-Suomessa ilman rajoituksia. Tällöin metsästys kohdistuu pääosin elinvoimaiseen tundrametsähanheen.

Metsähanhikanta elpymässä kansainvälisen hoitosuunnitelman turvin

AEWA-sopimuksen (Afrikan ja Euraasian muuttavien vesilintujen suojelusopimus) hanhityöryhmä totesi juhannuksen alla kokouksessaan, että taigametsähanhikanta on elpynyt koko muuttoreitillä 75 000 linnun tavoitetasolle paljolti juuri Suomen metsästysrajoitusten ansiosta. Työryhmä päätti nostaa metsästysverotuksen suositustaan. Rajoitus on nyt koko muuttoreitillä enintään 6 500 hanhea, mikä vastaa noin 9 % verotusta.

- Suomen pesimäkannan tilan tarkempi selvittäminen on tarpeen ennen kuin metsästystä voidaan avata laajemmin, sanoo erityisasiantuntija Janne Pitkänen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Merihanhen metsästykseen kiintiöt

Merihanhen metsästyskieltoa jatketaan ministeriön asetuksella sisämaassa kuten seitsemänä edellisenä vuonna. Rannikkoalueilla metsästys on sallittua kolmatta vuotta peräkkäin peltoviljelmillä 10.8.–20.8.2020. Perusteena on satovahinkojen välttäminen. Tänä aikana ravintohoukuttimen hyödyntäminen metsästyksessä on kielletty.

Tavanomainen merihanhen metsästyskausi rannikkoalueilla alkaa 20.8.2020 klo 12 ja päättyy 31.12.2020.

Tänä vuonna otetaan käyttöön metsästäjäkohtainen saaliskiintiö, joka on enintään kaksi merihanhea vuorokaudessa. Kiintiö koskee sekä aikaistettua että tavanomaista metsästyskautta. Rajoituksilla turvataan metsästyksen kestävyyttä.

Euroopan merihanhikantaa vähennetään

AEWA-sopimuksessa asetettiin tavoitteeksi Luoteis-Euroopan merihanhikantojen vähentäminen. Erityisesti Hollannissa, Belgiassa, Saksassa ja Ranskassa pesivää paikallista kantaa (noin 100 000 paria) on tarkoitus vähentää 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä viljelys- ja ilmailuvahinkojen estämiseksi. Sen lisäksi Luoteis-Euroopan muuttavaa merihanhikantaa (noin 100 000 paria) on tarkoitus vähentää 20 prosentilla. Suomen merihanhista vain osa kuuluu tähän kantaan, todennäköisesti länsirannikolla pesivät arviolta 4000 paria.

- Suomen tavoitteena on, että Suomen pieni pesimäkanta ei joutuisi muuttomatkallaan Länsi-Euroopassa tehostettavan metsästyksen kohteeksi ja että lajista tulisi arvokas riistalaji myös sisämaassa. Meneillään on siksi tutkimus, jossa hanhien muuttoreittejä selvitetään GPS-lähettimien avulla, sanoo Pitkänen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

  • Erityisasiantuntija Janne Pitkänen, puh 029 516 2338, (26.6. saakka ja 10.8. jälkeen)
  • Erityisasiantuntija Jussi Laanikari, puh. 0295 162432 (29.6. - 17.7.)
  • Neuvotteleva virkamies Sami Niemi, puh. 0295 162391 (20.7. - 7.8.)
  • Sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)mmm.fi
Eläimet ja kasvit Jari Leppä Luonnonvarat Metsästys Riista