Hoppa till innehåll
Media

Suomi kannustaa valtioita rajavesistöyhteistyöhön Maailman vesifoorumissa

jord- och skogsbruksministeriet
Julkaisuajankohta 17.4.2015 10.10
Tiedote

Lähes 30 000 vesialan asiantuntijaa yli sadasta maasta osallistuu parhaillaan seitsemänteen Maailman vesifoorumiin, joka järjestetään tänä vuonna Etelä-Koreassa. Kolmen vuoden välein järjestettävä tapahtuma kokoaa yhteen päättäjiä, hallinnon edustajia, järjestöjä, tutkijoita ja yritysedustajia. Foorumin teemana on ”Water for Our Future” eli vettä tulevaisuudellemme.

Tänään päättyvän foorumin tärkeimpiä aiheita ovat vesiturvallisuus ja ilmastonmuutos, veden ja kehityksen välinen yhteys, ihmisen ja luonnon välinen kestävä suhde sekä päätösten ja suositusten käytännön toimeenpano. Kestävän ja oikeudenmukaisen vedenkäytön ohella erityinen huomio on tieteen ja teknologian mahdollisuuksissa. Myös foorumin ohessa järjestettävillä messuilla esitellään viimeisimmän teknologian mahdollisuuksia vesikysymysten ratkaisemiseksi.

Aiheita käsitellään sekä alueellisissa että ministeritason poliittisissa prosesseissa. Poliittisella tasolla tehty julistus ei sido muodollisesti osallistujamaita, mutta sillä pyritään kuitenkin vaikuttamaan YK:ssa valmisteilla oleviin kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Rajavesistöjen tasapuolista ja kestävää käyttöä edistettävä

Suomen puheenvuoroissa on korostettu rajavesistöyhteistyön ja sitä varten perustettujen yhteistyöelinten merkitystä kansainvälisten vesivarojen käytössä ja suojelussa. Yli puolet maailman makean veden virtaamasta ylittää valtioiden rajat.

– Suomi on toiminut pitkään YK:n piirissä aloitteellisesti rajavesistöjen tasapuolista ja kestävää käyttöä sekä suojelua edistävien sopimusten ja niitä toimeenpanevien yhteistyöjärjestelyjen aikaansaamiseksi, kertoo Kai Kaatra maa- ja metsätalousministeriöstä.

Yhteistyössä Saksan ja Alankomaiden kanssa Suomi on kutsunut YK:n rajavesistösopimusten toimeenpanosta kiinnostuneet maat ensi syyskuussa Pariisiin. Tapaaminen järjestetään UNESCOn päämajassa yhteistyössä Ranskan kanssa.

YK:n piirissä on tehty kaksi kansainvälistä rajavesistösopimusta. Helsinki-sopimukseksi kutsuttu yleissopimus maasta toiseen ulottuvien vesistöjen ja kansainvälisten järvien suojelusta ja käytöstä tehtiin vuonna 1992.

– Toisen YK-sopimuksen, kansainvälisten vesistöjen muuhun kuin vesiliikennekäyttöön sovellettavista säännöistä tehdyn sopimuksen, valmistelu käynnistyi Suomen YK:n yleiskokouksessa tekemän aloitteen tuloksena. Sopimus tehtiin New Yorkissa vuonna 1997, ja se tuli voimaan viime vuonna. Nyt on siis aika edistää käytännön toimeenpanoa. Onneksi asia näyttää täällä myös monia kiinnostavan, toteaa Kaatra.

Lisätietoja:

Suomen valtuuskunnan johtaja, vesihallintojohtaja Kai Kaatra, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 040 593 2545
ulkoasiainsihteeri Maria Halava-Napoles, ulkoasiainministeriö, puh. 050 436 1590
johtaja Seppo Rekolainen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 382 338