Begränsningar för jakt efter skogshönsfåglar

Jord- och skogsbruksministeriet 22.8.2016 16.01
Pressmeddelande

Jord- och skogsbruksministeriet har fastställt jakttiderna för tjäder, orre, järpe och dalripa för jaktsäsongen 2016 - 2017. Jakttiden är begränsad eftersom sommarens vilttriangelräkning visar att populationerna av skogshönsfåglar har försvagats. Med begränsningarna vill man se till att jakten är hållbar.

Jakt efter tjäder

Tjäder är fredad i landskapen Egentliga Finland och Nyland med undantag för Askola, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Mäntsälä och Pukkila kommuner.

Tjäder får jagas 10.9 - 10.10 i landskapen Kajanaland, Egentliga Tavastland, Mellersta Österbotten, Birkaland, Österbotten, Norra Savolax, Päijänne-Tavastland och Satakunta, i landskapet Södra Österbotten med undantag för Alajärvi, Alavus, Kuortane, Soini och Etseri kommuner, i landskapet Mellersta Finland med undantag för Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kivijärvi, Kyyjärvi, Multia och Saarijärvi kommuner, i Posio och Ranua kommuner i landskapet Lappland, i landskapet Norra Österbotten med undantag för Pudasjärvi och Taivalkoski kommuner samt i Askola, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Mäntsälä och Pukkila kommuner i landskapet Nyland. I de övriga delarna av landet är jakttiden 10.9 - 31.10.

Jakt efter orre

Orre får jagas 10.9 - 10.10  i landskapen Södra Österbotten, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Lappland, Birkaland, Österbotten, Norra Karelen, Norra Österbotten, Norra Savolax och Satakunta. I de övriga delarna av landet är jakttiden 10.9 - 31.10. I januari är vinterjakt efter orrtupp förbjuden i hela landet.

Jakt efter järpe

Järpe är fredad i landskapet Lappland. Järpe får jagas 10.9 - 10.10 i landskapen Södra Österbotten, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Österbotten, Norra Karelen, Norra Österbotten och Norra Savolax. I de övriga delarna av landet är jakttiden 10.9 - 31.10.

Jakt efter dalripa

Dalripa får jagas 10.9 - 10.10 i Enontekis, Enare och Utsjoki kommuner i landskapet Lappland.  I andra delar av landet är dalripa fredad.

Mer information:
Janne Pitkänen, överinspektör, [email protected], tfn 0295 162 338