Viestintäharjoittelijana MMM:ssä

Maa- ja metsätalousministeriön entiset harjoittelijat kertovat, millaista harjoittelu viestintäyksikössä oikeastaan oli.

 

Katso video korkeakouluharjoittelijoiden kokemuksista maa- ja metsätalousministeriössä!

 

Arvokas oppitunti ja antoisa kokemus viestinnästä

”Siis mihin!?” Moni yllättyi, kun viestinnän opiskelijana kerroin meneväni kesäksi maa- ja metsätalousministeriöön harjoitteluun. Suoraan sanottuna en itsekään tiennyt, minkälainen paikka MMM on. Kesän aikana näin ja opin, että toiminnan keskiössä ovat kaikille tärkeät ja arkisetkin asiat, kuten ruoan kulutus ja turvallisuus sekä ilmastokysymykset. Tämän vuoksi voin suositella harjoittelua MMM:ssä kaikille, jotka syövät ja juovat ja joita kiinnostavat ilmastoasiat. 

Harjoittelu oli ihan mahtava katsaus ja oppitunti viestinnän työhön. Ministeriössä sai olla oppimassa ja seuraamassa – ammattilaisena ei tarvinnut taloon tulla. Kuitenkin harjoittelijalle annetaan monipuolisia sisäisen ja ulkoisen viestinnän tehtäviä sekä vastuuta. Somettaminen, kirjoittaminen, kuvaaminen ja editointi tulivat tutuiksi. Kuvasin useita videoita ministeristä, vaikka videokuvaus ei ollut vahvuuteni harjoitteluun tullessa. Pienempien työtehtävien lisäksi harjoittelijana pääsi osaksi isompia projekteja. Olin esimerkiksi Okra-messuilla ja Biotalouskonferenssissa, mistä sai arvokasta kokemusta tapahtumien viestinnästä ja sen suunnittelusta.

MMM:ssä on ihanat työkaverit ja esimiehet. Harjoittelijat otetaan lämpimästi vastaan. Viestintätiimiin arkeen on helppo sujahtaa ja ilmapiiri on kannustava. Saa oppia, tehdä ja kompuroidakin. Opin ihan valtavasti, ja oppimisen matka jatkuu. Näillä eväillä on hyvä jatkaa matkaa - ehkäpä tieni kulkeutuu vielä joskus takaisin ministeriöön.

Johanna Liukkonen, Vaasan yliopisto: Organisaatioiden viestintä, kesä 2019

 

Vauhdikas ja opettavainen kolme kuukautta

Kolmen kuukauden mittainen harjoittelu maa- ja metsätalousministeriön viestinnän parissa oli vauhdikas ja opettavainen kokemus. Kuluneet kolme kuukautta ovat varmasti olleet elämäni nopeimmat kuukaudet.

Työn makuun pääsinkin heti ensimmäisestä päivästä lähtien, ja pikkuhiljaa ministeriön viestinnän tehtävät tulivatkin tutuiksi. Harjoitteluni aikana pääsin muun muassa kirjoittamaan uutisia ja tiedotteen, sekä valokuvaamaan erilaisia kokouksia ja tapahtumia. Pääsin luomaan sisältöä ministeriön sosiaalisen median kanaviin ja kirjoittamaan muun muassa henkilökuvia uusista ministeriöläisistä sisäiseen intranettiin.

Työskentelyni aikana julkaistiin ministeriön uusi strategia, jonka jalkauttamisen parissa pääsin työskentelemään. Tämän lisäksi pääsin yhdessä viestintäpäällikön kanssa suunnittelemaan ja vetämään ministeriön omaa sanakirjaprojektia.

Ministeriön viestinnässä oli ilo työskennellä. Pääsin heti osaksi viestinnän tiimiä ja tunsin, että osaamistani ja panostani arvostetaan. Työkaverit ministeriössä olivat mitä parhaimmat ja sainkin kullanarvoisia neuvoja tulevaa varten.

Arto Korhonen, Helsingin yliopisto: Metsäekonomia ja markkinointi, kevät 2019

 

Itsevarmempana viestijänä ja korvaamatonta kokemusta rikkaampana kohti uusia haasteita!

Kolmen kuukauden mittainen harjoitteluni maa- ja
metsätalousministeriön viestintäyksikössä oli erittäin monipuolinen ja opettavainen. Ennen harjoitteluani en olisi ikinä uskonut, mitä kaikkea ministeriön viestintä tekee ja mitä kaikkea pääsisin itse tekemään. Pääsin mm. kirjoittamaan ulkoisille nettisivuille tiedotteen ja uutisia, valo- ja videokuvaamaan, editoimaan kuvia ja videoita, järjestämään tapahtumia, päivittämään ministeriön sosiaalista mediaa sekä kirjoittamaan ministeriön intranettiin erilaisia uutisia ja esimerkiksi haastatteluita uusista työntekijöistä. 

Viestintäyksikössä arvostetaan omaa osaamista ja kannustetaan kokeilemaan. Pääaineeni ansiosta pääsin esimerkiksi oikolukemaan erilaisia tekstejä ja kirjoittamaan paljon. Toiveita kuunneltiin myös. Halusin oppia lisää videoiden kuvaamisesta ja editoimisesta, ja kolmen kuukauden aikana pääsinkin mukavasti kartuttamaan osaamistani niissä. 

Harjoittelussani parasta oli ehdottomasti ihanat ja kannustavat työkaverit. Oli koko ajan sellainen olo, että harjoittelijaan luotetaan. Olen myös todella kiitollinen siitä, miten monipuolisia työtehtäviä sain hoitaakseni. Tylsää hetkeä ei harjoittelun aikana ehtinyt tulemaan ja kokemuksen ansiosta on paljon itsevarmempi olo omasta osaamisesta. Harjoittelu myös selvensi tulevaisuuden urahaaveita, ja ensimmäistä kertaa olen varma siitä, että tätä haluan tehdä tulevaisuudessakin. Iso kiitos siis kaikille, jotka teitte harjoittelustani ikimuistoisen!

Venla Tyynelä, Helsingin yliopisto: suomen kieli, talvi 2018-2019

 

Työntäyteinen syksy ministeriössä!

Harjoitteluni maa- ja metsätalousministeriössä oli hyvin työntäyteinen ja vauhdikas! Työtehtäviini kuului mm. erilaisten juttujen kirjoittaminen, tapahtumien järjestelyissä avustaminen, valo- ja videokuvaaminen sekä editointi. Toteutin myös ministeriön työnantajakuvaan liittyvää viestintää, johon liittyen mm. kirjoitin erilaisia haastatteluita sekä käsikirjoitin ja ohjasin ministeriön työnantajakuva-videon.

Syksyllä ministeriössä tapahtui paljon, ja sain olla erilaisissa uudistuksissa mukana vahvasti! Oli mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi ministeriön uuden visuaalisen ilmeen kehittely ja käyttöönotto sujuivat. 

Kolmen kuukauden aikana opin paljon viestinnän tekemisestä sekä myös laajemmin ministeriön toiminnasta, sekä sain lisää itseluottamusta viestijänä! Maa- ja metsätalousministeriön viestinnän harkkarina todella pääsee käärimään hihat ja tekemään töitä, eikä täysin samanlaista työpäivää tule vastaan! Täällä harjoittelijaan todella luotetaan! 

Siiri Nieminen, Helsingin yliopisto: sosiologia, syksy 2018

 

Vauhdikas ja monipuolinen harjoittelu

 Pääsin aloittamaan harjoitteluni vauhdikkaasti jo ensimmäisellä viikolla Riihimäen Kansainvälisillä Erämessuilla. Sieltä sain todella arvokasta messukokemusta, ja myöhemmin vielä Oripään Okra Maatalousnäyttelystä. Neljä päivää Erämessuilla oli mukavan intensiivinen alku ja pääsin todella helposti mukaan tekemisen meininkiin. Kesä ei ollut ollenkaan hiljainen työkavereiden lomista huolimatta, sillä tekemistä riitti mukavasti ja työpäivät tarjosivat monipuolista vaihtelua pitkin kesää.  

Harjoitteluni aikana pääsin matkustamaan erilaisiin tapahtumiin ympäri Suomea. Sain matkustaa messujen lisäksi Vaalimaan rajalle ruokakoiran julkistustilaisuuteen, mansikkatilavierailulle Kärkölään ja Suomen luonnon päivänä Raaseporiin Mustionjoelle. Päivittäisten viestinnän tehtävien lisäksi oli todella mielenkiintoista järjestää ja osallistua erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin.  

Ilmapiiri täällä on loistava! Harjoittelijaa kannustetaan, autetaan, opastetaan ja tuetaan. Tunsin itseni heti tervetulleeksi joukkoon, ja työpanostani arvostettiin aidosti. Parasta harjoittelussani olivat monipuoliset ja itsenäiset työtehtävät, sekä tietysti huiput työkaverit. Harjoittelu ministeriössä on vahvistanut omaa osaamistani merkittävästi ja koin useita onnistumisen hetkiä kesän aikana. Sain rohkeutta uskaltaa tehdä uusia asioita mukavuusalueen ulkopuolella, mikä on ihan mielettömän arvokasta!   

Nikolina Ojalainen, Vaasan yliopisto: organisaatioiden viestintä, kesä 2018

 

Metsäekskursioita, valokuvaseiniä, ahkeraa twiittailua ja tosi mukavia työkavereita

 

Harjoittelu MMM:ssä oli ensimmäinen kosketukseni viestinnän
​työtehtäviin – ja oli muuten intensiivinen sellainen. Keväällä tapahtui huisin paljon kiinnostavia asioita, ja onnekseni sain osallistua niistä useimpiin. Kirjoitin uutisia ja henkilöesittelyjä, twiittailin kaikenlaisista tilaisuuksista, autoin tapahtumien järjestämisessä, kuvasin, videoin, editoin ja tapasin paljon merkittäviä ja mukavia ihmisiä. Pääsin mukaan myös uudenlaisiin sisäisen viestinnän projekteihin.

Koen, että viestintäharjoittelijan tekemää työtä tarvitaan ja arvostetaan. Hänelle annetaan myös riittävästi vastuuta sekä mielekkäitä tehtäviä. Kokouksia on ollut paljon, mutta lähes yhtä paljon on ollut työpäiviä, joina minun ei ole tarvinnut istua työpöydän ääressä, vaan olen saanut touhuta milloin missäkin tapahtumassa. 

Olen viestijänä paljon varmempi kuin kolme kuukautta sitten. Kiitos tästä kuuluu viestintätiimille, joka luotti minuun ja kuunteli ajatuksiani. Sen lisäksi, että opin itse työstä, opin viestinnän arjesta ja siitä, kuinka tärkeää on olla avoin ja auttaa muita. Suuret kiitokset myös kaikille muille, joiden kanssa sain tehdä töitä – teitte harjoittelustani ikimuistoisen!

Vilma Häkkinen, Tampereen yliopisto: suomen kieli, kevät 2018

 

Mielenkiintoisia työtehtäviä, huippu työympäristö ja paljon uutta oppia - tälläinen oli minun harjoitteluni!

Aloitin harjoitteluni maa- ja metsätalousministeriössä joulukuussa 2017 ja kolme kuukautta kului kuin siivillä. Pääsin kirjoittamaan tiedotteita, artikkelin Metsästäjä- lehteen ja järjestämään tapahtumia. Työtehtävät olivat vaihtelevia ja erittäin mielenkiintoisia. Oli hienoa päästä näkemään kuinka ministeriön viestintää toteutetaan käytännössä.

Tutuksi tulivat myös valokuvaus, intran päivittäminen ja videoiden editointi. Pääsin myös mukaan suunnittelemaan ministeriön sosiaalisen median suunnitelmaa. Olen kiitollinen siitä, että sain hoidettavakseni vastuullisia ja mielenkiintoisia tehtäviä laidasta laitaan.

Harjoittelussa parasta oli huiput työkaverit ja mukava ilmapiiri. Pääsin kehittämään omaa viestinnän osaamistani todella paljon ja opin hahmottamaan paremmin omia tulevaisuuden suunnitelmiani. 

Saara Kemiläinen, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu: viestinnän johtaminen, talvi 2018

 

Viestintäharjoittelijana MMM:ssä - kokemusta, uskoa omaan tekemiseen ja mahtava työyhteisö

Kuten aiemmat harjoittelijat ovat todenneet, harjoittelujakso ministeriössä hujahti ohi hetkessä. Aloitin työt syyskuun viimeisinä päivinä ja pesti loppui sopivasti joulun alla. Päivät olivat täynnä erilaisia tehtäviä eikä aika käynyt pitkäksi. Pääasiallisesti työtehtävät koostuivat intranetin ja verkkosivujen päivittämisestä, tiedotteiden kirjoittamisesta sekä erilaisista tilaisuuksista. Olin mukana muun muassa Metsämessujen järjestelyssä ja toteutuksessa. Myös valo- ja videokuvaus sekä editointi tulivat erityisen tutuksi.

Harjoittelussa opin paljon oman alani ulkopuolelta. Journalistiikan opiskelijana oli mielenkiintoista päästä ns. kulissien toiselle puolelle. Sain hyödyntää omia toimitusmaailmassa oppimiani taitoja ja vahvuuksia, mutta opin myös paljon uutta. Viestintätiimissä luotettiin tekemiseeni ja sain vastuuta sopivassa määrin. Harjoittelu auttoi selkeyttämään omia tulevaisuuden työhaaveita. 

Erityisen kiitollinen olen huipuille työkavereille, jotka ottivat minut lämpimästi vastaan ja auttoivat aina tarpeen vaatiessa. Tästä on hyvä jatkaa työuralla eteenpäin. 

Krista Kajuutti, Jyväskylän yliopisto: journalistiikka, syksy 2017

 

Kolmen kuukauden mittainen harjoittelujakso maa- ja metsätalousministeriössä on opettanut enemmän kuin olisin uskonut.

Harjoitteluni aikana pääsin käsiksi monenlaisiin työtehtäviin ja tilaisuuksiin. Olin mukana avustamassa CEWP -vesifoorumissa ja ministeriöiden avoimet ovet -tapahtumassa. Tutustuin viestinnän alan osa-alueisiin monipuolisesti.

Päivittäisiin tehtäviini kuului seurata ja päivittää ministeriön sosiaalista mediaa sekä sisäistä intranettiä. Harjoittelujaksolleni osui useampi videokuvaus ja niiden editointi. Kuvasimme muun muassa ministerin videotervehdyksiä.Täällä pääsi hyödyntämään koulussa oppimaansa ja minut otettiin joustavasti mukaan. Harjoitteluani tuettiin hyvin ja apua sai aina pyydettäessä.

Oma yksikkö otti minut tosi hyvin vastaan. Nopeasti tuli olo, että täällä olisi ollut pidempäänkin. Kannattaa hakea monentyyppisellä taustalla, jos tehtävät kiinnostavat. Kaikkien ei tarvitse olla viestinnän opiskelijoita, vaan hyvä asenne ja halua oppia riittävät pitkälle.

Annina Ceder, Helsingin yliopisto: valtio-oppi, kesä-syksy 2017

 

Antoisa sukellus maa- ja metsätalousministeriön viestintään

Maa- ja metsätalous on vahvasti ollut elämässäni lapsesta asti. Se auttoi minua ymmärtämään joitakin maa- ja metsätalousministeriössä vastaan tulleita asioita, mutta silti opin valtavasti uutta. Opin niin hallinnonalan asioista kuin myös yleisesti valtionhallinnosta. Kevään ja kesän aikana ajankohtaisia asioita olivat muun muassa Ruoka2030 -ruokapoliittisen selonteko, Luonnon päivät sekä tietenkin Suomi100-juhlavuosi.

Yksi mielenkiintoisimmista työtehtävistä harjoitteluni aikana oli sosiaalisen median keskustelujen seuraaminen ja vastauksien etsiminen sähköpostilla tulleisiin palautteisiin. Harjoittelussa pääsin myös valokuvaamaan ihmisiä ja tapahtumia. Oli mukavaa olla kameran takana erilaisissa tilanteissa ja löytää vanha harrastus uudelleen.  

Pääsin tekemään muitakin mielenkiintoisia tehtäviä: esimerkiksi päivitin verkkosivuja, tuotin sisältöä intraan, kuvasin videoita, kirjoitin tiedotteita, oikoluin tekstejä ja otin valokuvia. Kevään aikana olin myös mukana Farmari-maatalousnäyttelyn biotalousosaston valmisteluissa. Alkukesä huipentui tapahtumassa työskentelyyn Seinäjoella. 

Työkavereilta sain aina tarvittaessa apua ja tukea, joten iso kiitos heille. Heiltä opin paljon, mutta toisaalta pääsin itse myös tekemään ja oppimaan. Harjoittelun aikana sain antoisaa kokemusta ja osaamista tulevaisuutta varten.

Satu Salo-Jouppila, Jyväskylän yliopisto: puheviestintä, kevät-kesä 2017

 

Harjoittelu ministeriössä tarjosi monipuoliset eväät viestinnän maailmaan

Mediatilaisuuksia, biotalousseminaari, somettamista, pandan saapuminen Suomeen, juttujen kirjoittamista, valokuvausta, intran ja verkkosivujen päivittämistä ja ministerin videotervehdysten kuvaamista – kaikkea tätä sekä paljon muuta mahtui kolmen kuukauden harjoitteluun ministeriössä.

Ministeriön hallinnonala oli ennen harjoittelua itselleni melko tuntematon, vaikka olinkin tehnyt toimitushommia biotalousaiheisten tekstien parissa. Monet tiedotteiden aiheet olivat kaukana oppiaineeni sisällöstä – olin kuitenkin ennen harjoittelua opiskellut muutamia kursseja luonnontieteitä omaksi huvikseni. Yksi parhaista puolista harjoittelussa oli se, että kuulin lisää kiinnostavista aiheista.

Työkavereinani oli loistotyyppejä! Sain tehdä töitä itsenäisesti, mutta apua sai myös aina, kun sitä kaipaisin. Oli mielenkiintoista päästä tapaamaan myös muiden yksiköiden asiantuntijoita ja kuulla heidän töistään.

Harjoittelua ennen olin tehnyt jonkun verran toimitustöitä, mutta viestintä alana oli uutta. Tiedottajan on hyvä ymmärtää toimittajien näkökulmaa. Huomasinkin, että toimitusmaailman tuntemuksesta oli harjoitteluaikana hyötyä.

Anniina Rintala, Helsingin yliopisto: kotimainen kirjallisuus, kevät 2017
 

Haasteita, vauhtia ja suuri määrä viestinnän osaamista

Harjoittelu maa- ja metsätalousministeriössä hujahti ohi nopeammin kuin olisin ikinä uskonutkaan. Aloitin harjoitteluni lokakuun lopussa ja minut otettiin heti mukaan Metsämessujen viime hetkien järjestelyihin. Harjoittelussa sain olla mukana tekemässä kaikenlaisia viestinnän töitä ja sitä kautta myös oppia valtavasti viestinnän alasta. 

Harjoittelun aikana ehdin olla mukana monenlaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa.  Messuhuumakaan ei loppunut yksiin messuihin, kun hyppäsin heti Metsämessujen jälkeen mukaan toteuttamaan Grüne Woche -ruokamessuja Berliinissä. Sain myös päivittää ja tehdä juttuja ministeriön intraan ja verkkosivuille, valokuvata ja videoida paljon sekä suunnitella ja päivittää sisältöä sosiaalisen median kanaviin.

Ihastuin valtavasti viestinnässä vallitsevaan vauhtiin ja tunnelmaan. Tehtäviä tuli lyhyellä varoitusajalla ja ne vaihtelivat paljon. Töihin oli aina kiva tulla ja työpäivät olivat kaikki erilaisia. Myös se, että harjoittelua oli mahdollista rakentaa omien taitojen ja kiinnostuksen pohjalle antoi mahdollisuuden kehittyä ja saada varmuutta omaan tekemiseen.

Harjoittelu ministeriössä oli uskomattoman monipuolinen kokemus ja suuri kiitos siitä kuuluu ihan huikealle viestintätiimille! He jaksoivat aina auttaa, kannustaa ja myös luottaa erilaisia tehtäviä harjoittelijan vastuulle. Olen valtavan onnellinen siitä, että pääsin juuri MMM:öön harjoitteluun ja näillä opeilla on hyvä lähteä rakentamaan myös omaa työuraansa. 

Kaisa Annala, Vaasan yliopisto: organisaatioiden viestintä, talvi 2016-2017