Viestintäharjoittelijana MMM:ssä

Maa- ja metsätalousministeriön entiset harjoittelijat kertovat, millaista harjoittelu viestintäyksikössä oikeastaan oli.

 

Katso video korkeakouluharjoittelijoiden kokemuksista maa- ja metsätalousministeriössä!

 

Työntäyteinen syksy ministeriössä!

Harjoitteluni maa- ja metsätalousministeriössä oli hyvin työntäyteinen ja vauhdikas! Työtehtäviini kuului mm. erilaisten juttujen kirjoittaminen, tapahtumien järjestelyissä avustaminen, valo- ja videokuvaaminen sekä editointi. Toteutin myös ministeriön työnantajakuvaan liittyvää viestintää, johon liittyen mm. kirjoitin erilaisia haastatteluita sekä käsikirjoitin ja ohjasin ministeriön työnantajakuva-videon.

Syksyllä ministeriössä tapahtui paljon, ja sain olla erilaisissa uudistuksissa mukana vahvasti! Oli mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi ministeriön uuden visuaalisen ilmeen kehittely ja käyttöönotto sujuivat. 

Kolmen kuukauden aikana opin paljon viestinnän tekemisestä sekä myös laajemmin ministeriön toiminnasta, sekä sain lisää itseluottamusta viestijänä! Maa- ja metsätalousministeriön viestinnän harkkarina todella pääsee käärimään hihat ja tekemään töitä, eikä täysin samanlaista työpäivää tule vastaan! Täällä harjoittelijaan todella luotetaan! 

Siiri Nieminen, Helsingin yliopisto: sosiologia, syksy 2018

 

Vauhdikas ja monipuolinen harjoittelu

 Pääsin aloittamaan harjoitteluni vauhdikkaasti jo ensimmäisellä viikolla Riihimäen Kansainvälisillä Erämessuilla. Sieltä sain todella arvokasta messukokemusta, ja myöhemmin vielä Oripään Okra Maatalousnäyttelystä. Neljä päivää Erämessuilla oli mukavan intensiivinen alku ja pääsin todella helposti mukaan tekemisen meininkiin. Kesä ei ollut ollenkaan hiljainen työkavereiden lomista huolimatta, sillä tekemistä riitti mukavasti ja työpäivät tarjosivat monipuolista vaihtelua pitkin kesää.  

Harjoitteluni aikana pääsin matkustamaan erilaisiin tapahtumiin ympäri Suomea. Sain matkustaa messujen lisäksi Vaalimaan rajalle ruokakoiran julkistustilaisuuteen, mansikkatilavierailulle Kärkölään ja Suomen luonnon päivänä Raaseporiin Mustionjoelle. Päivittäisten viestinnän tehtävien lisäksi oli todella mielenkiintoista järjestää ja osallistua erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin.  

Ilmapiiri täällä on loistava! Harjoittelijaa kannustetaan, autetaan, opastetaan ja tuetaan. Tunsin itseni heti tervetulleeksi joukkoon, ja työpanostani arvostettiin aidosti. Parasta harjoittelussani olivat monipuoliset ja itsenäiset työtehtävät, sekä tietysti huiput työkaverit. Harjoittelu ministeriössä on vahvistanut omaa osaamistani merkittävästi ja koin useita onnistumisen hetkiä kesän aikana. Sain rohkeutta uskaltaa tehdä uusia asioita mukavuusalueen ulkopuolella, mikä on ihan mielettömän arvokasta!   

Nikolina Ojalainen, Vaasan yliopisto: organisaatioiden viestintä, kesä 2018

 

Metsäekskursioita, valokuvaseiniä, ahkeraa twiittailua ja tosi mukavia työkavereita

 

Harjoittelu MMM:ssä oli ensimmäinen kosketukseni viestinnän
​työtehtäviin – ja oli muuten intensiivinen sellainen. Keväällä tapahtui huisin paljon kiinnostavia asioita, ja onnekseni sain osallistua niistä useimpiin. Kirjoitin uutisia ja henkilöesittelyjä, twiittailin kaikenlaisista tilaisuuksista, autoin tapahtumien järjestämisessä, kuvasin, videoin, editoin ja tapasin paljon merkittäviä ja mukavia ihmisiä. Pääsin mukaan myös uudenlaisiin sisäisen viestinnän projekteihin.

Koen, että viestintäharjoittelijan tekemää työtä tarvitaan ja arvostetaan. Hänelle annetaan myös riittävästi vastuuta sekä mielekkäitä tehtäviä. Kokouksia on ollut paljon, mutta lähes yhtä paljon on ollut työpäiviä, joina minun ei ole tarvinnut istua työpöydän ääressä, vaan olen saanut touhuta milloin missäkin tapahtumassa. 

Olen viestijänä paljon varmempi kuin kolme kuukautta sitten. Kiitos tästä kuuluu viestintätiimille, joka luotti minuun ja kuunteli ajatuksiani. Sen lisäksi, että opin itse työstä, opin viestinnän arjesta ja siitä, kuinka tärkeää on olla avoin ja auttaa muita. Suuret kiitokset myös kaikille muille, joiden kanssa sain tehdä töitä – teitte harjoittelustani ikimuistoisen!

Vilma Häkkinen, Tampereen yliopisto: suomen kieli, kevät 2018

 

Mielenkiintoisia työtehtäviä, huippu työympäristö ja paljon uutta oppia - tälläinen oli minun harjoitteluni!

Aloitin harjoitteluni maa- ja metsätalousministeriössä joulukuussa 2017 ja kolme kuukautta kului kuin siivillä. Pääsin kirjoittamaan tiedotteita, artikkelin Metsästäjä- lehteen ja järjestämään tapahtumia. Työtehtävät olivat vaihtelevia ja erittäin mielenkiintoisia. Oli hienoa päästä näkemään kuinka ministeriön viestintää toteutetaan käytännössä.

Tutuksi tulivat myös valokuvaus, intran päivittäminen ja videoiden editointi. Pääsin myös mukaan suunnittelemaan ministeriön sosiaalisen median suunnitelmaa. Olen kiitollinen siitä, että sain hoidettavakseni vastuullisia ja mielenkiintoisia tehtäviä laidasta laitaan.

Harjoittelussa parasta oli huiput työkaverit ja mukava ilmapiiri. Pääsin kehittämään omaa viestinnän osaamistani todella paljon ja opin hahmottamaan paremmin omia tulevaisuuden suunnitelmiani. 

Saara Kemiläinen, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu: viestinnän johtaminen, talvi 2018

 

Viestintäharjoittelijana MMM:ssä - kokemusta, uskoa omaan tekemiseen ja mahtava työyhteisö

Kuten aiemmat harjoittelijat ovat todenneet, harjoittelujakso ministeriössä hujahti ohi hetkessä. Aloitin työt syyskuun viimeisinä päivinä ja pesti loppui sopivasti joulun alla. Päivät olivat täynnä erilaisia tehtäviä eikä aika käynyt pitkäksi. Pääasiallisesti työtehtävät koostuivat intranetin ja verkkosivujen päivittämisestä, tiedotteiden kirjoittamisesta sekä erilaisista tilaisuuksista. Olin mukana muun muassa Metsämessujen järjestelyssä ja toteutuksessa. Myös valo- ja videokuvaus sekä editointi tulivat erityisen tutuksi.

Harjoittelussa opin paljon oman alani ulkopuolelta. Journalistiikan opiskelijana oli mielenkiintoista päästä ns. kulissien toiselle puolelle. Sain hyödyntää omia toimitusmaailmassa oppimiani taitoja ja vahvuuksia, mutta opin myös paljon uutta. Viestintätiimissä luotettiin tekemiseeni ja sain vastuuta sopivassa määrin. Harjoittelu auttoi selkeyttämään omia tulevaisuuden työhaaveita. 

Erityisen kiitollinen olen huipuille työkavereille, jotka ottivat minut lämpimästi vastaan ja auttoivat aina tarpeen vaatiessa. Tästä on hyvä jatkaa työuralla eteenpäin. 

Krista Kajuutti, Jyväskylän yliopisto: journalistiikka, syksy 2017

 

Kolmen kuukauden mittainen harjoittelujakso maa- ja metsätalousministeriössä on opettanut enemmän kuin olisin uskonut.

Harjoitteluni aikana pääsin käsiksi monenlaisiin työtehtäviin ja tilaisuuksiin. Olin mukana avustamassa CEWP -vesifoorumissa ja ministeriöiden avoimet ovet -tapahtumassa. Tutustuin viestinnän alan osa-alueisiin monipuolisesti.

Päivittäisiin tehtäviini kuului seurata ja päivittää ministeriön sosiaalista mediaa sekä sisäistä intranettiä. Harjoittelujaksolleni osui useampi videokuvaus ja niiden editointi. Kuvasimme muun muassa ministerin videotervehdyksiä.Täällä pääsi hyödyntämään koulussa oppimaansa ja minut otettiin joustavasti mukaan. Harjoitteluani tuettiin hyvin ja apua sai aina pyydettäessä.

Oma yksikkö otti minut tosi hyvin vastaan. Nopeasti tuli olo, että täällä olisi ollut pidempäänkin. Kannattaa hakea monentyyppisellä taustalla, jos tehtävät kiinnostavat. Kaikkien ei tarvitse olla viestinnän opiskelijoita, vaan hyvä asenne ja halua oppia riittävät pitkälle.

Annina Ceder, Helsingin yliopisto: valtio-oppi, kesä-syksy 2017

 

Antoisa sukellus maa- ja metsätalousministeriön viestintään

Maa- ja metsätalous on vahvasti ollut elämässäni lapsesta asti. Se auttoi minua ymmärtämään joitakin maa- ja metsätalousministeriössä vastaan tulleita asioita, mutta silti opin valtavasti uutta. Opin niin hallinnonalan asioista kuin myös yleisesti valtionhallinnosta. Kevään ja kesän aikana ajankohtaisia asioita olivat muun muassa Ruoka2030 -ruokapoliittisen selonteko, Luonnon päivät sekä tietenkin Suomi100-juhlavuosi.

Yksi mielenkiintoisimmista työtehtävistä harjoitteluni aikana oli sosiaalisen median keskustelujen seuraaminen ja vastauksien etsiminen sähköpostilla tulleisiin palautteisiin. Harjoittelussa pääsin myös valokuvaamaan ihmisiä ja tapahtumia. Oli mukavaa olla kameran takana erilaisissa tilanteissa ja löytää vanha harrastus uudelleen.  

Pääsin tekemään muitakin mielenkiintoisia tehtäviä: esimerkiksi päivitin verkkosivuja, tuotin sisältöä intraan, kuvasin videoita, kirjoitin tiedotteita, oikoluin tekstejä ja otin valokuvia. Kevään aikana olin myös mukana Farmari-maatalousnäyttelyn biotalousosaston valmisteluissa. Alkukesä huipentui tapahtumassa työskentelyyn Seinäjoella. 

Työkavereilta sain aina tarvittaessa apua ja tukea, joten iso kiitos heille. Heiltä opin paljon, mutta toisaalta pääsin itse myös tekemään ja oppimaan. Harjoittelun aikana sain antoisaa kokemusta ja osaamista tulevaisuutta varten.

Satu Salo-Jouppila, Jyväskylän yliopisto: puheviestintä, kevät-kesä 2017

 

Harjoittelu ministeriössä tarjosi monipuoliset eväät viestinnän maailmaan

Mediatilaisuuksia, biotalousseminaari, somettamista, pandan saapuminen Suomeen, juttujen kirjoittamista, valokuvausta, intran ja verkkosivujen päivittämistä ja ministerin videotervehdysten kuvaamista – kaikkea tätä sekä paljon muuta mahtui kolmen kuukauden harjoitteluun ministeriössä.

Ministeriön hallinnonala oli ennen harjoittelua itselleni melko tuntematon, vaikka olinkin tehnyt toimitushommia biotalousaiheisten tekstien parissa. Monet tiedotteiden aiheet olivat kaukana oppiaineeni sisällöstä – olin kuitenkin ennen harjoittelua opiskellut muutamia kursseja luonnontieteitä omaksi huvikseni. Yksi parhaista puolista harjoittelussa oli se, että kuulin lisää kiinnostavista aiheista.

Työkavereinani oli loistotyyppejä! Sain tehdä töitä itsenäisesti, mutta apua sai myös aina, kun sitä kaipaisin. Oli mielenkiintoista päästä tapaamaan myös muiden yksiköiden asiantuntijoita ja kuulla heidän töistään.

Harjoittelua ennen olin tehnyt jonkun verran toimitustöitä, mutta viestintä alana oli uutta. Tiedottajan on hyvä ymmärtää toimittajien näkökulmaa. Huomasinkin, että toimitusmaailman tuntemuksesta oli harjoitteluaikana hyötyä.

Anniina Rintala, Helsingin yliopisto: kotimainen kirjallisuus, kevät 2017
 

Haasteita, vauhtia ja suuri määrä viestinnän osaamista

Harjoittelu maa- ja metsätalousministeriössä hujahti ohi nopeammin kuin olisin ikinä uskonutkaan. Aloitin harjoitteluni lokakuun lopussa ja minut otettiin heti mukaan Metsämessujen viime hetkien järjestelyihin. Harjoittelussa sain olla mukana tekemässä kaikenlaisia viestinnän töitä ja sitä kautta myös oppia valtavasti viestinnän alasta. 

Harjoittelun aikana ehdin olla mukana monenlaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa.  Messuhuumakaan ei loppunut yksiin messuihin, kun hyppäsin heti Metsämessujen jälkeen mukaan toteuttamaan Grüne Woche -ruokamessuja Berliinissä. Sain myös päivittää ja tehdä juttuja ministeriön intraan ja verkkosivuille, valokuvata ja videoida paljon sekä suunnitella ja päivittää sisältöä sosiaalisen median kanaviin.

Ihastuin valtavasti viestinnässä vallitsevaan vauhtiin ja tunnelmaan. Tehtäviä tuli lyhyellä varoitusajalla ja ne vaihtelivat paljon. Töihin oli aina kiva tulla ja työpäivät olivat kaikki erilaisia. Myös se, että harjoittelua oli mahdollista rakentaa omien taitojen ja kiinnostuksen pohjalle antoi mahdollisuuden kehittyä ja saada varmuutta omaan tekemiseen.

Harjoittelu ministeriössä oli uskomattoman monipuolinen kokemus ja suuri kiitos siitä kuuluu ihan huikealle viestintätiimille! He jaksoivat aina auttaa, kannustaa ja myös luottaa erilaisia tehtäviä harjoittelijan vastuulle. Olen valtavan onnellinen siitä, että pääsin juuri MMM:öön harjoitteluun ja näillä opeilla on hyvä lähteä rakentamaan myös omaa työuraansa. 

Kaisa Annala, Vaasan yliopisto: organisaatioiden viestintä, talvi 2016-2017

 

Viestintäharjoittelu auttoi ammatillisen identiteetin löytämisessä 

Toimin harjoittelijana maa- ja metsätalousministeriön viestintätiimissä aurinkoisen elokuun puolivälistä marraskuun loska-aikaan. Harjoitteluni ajankohta oli hyvin antoisa; opettelin tulevat työtehtävät rauhassa elokuun loma-aikana, ja syksyn pyörähtäessä vauhtiin pääsin mukaan moniin eri tapahtumiin ja tilaisuuksiin. 

Harjoitteluni aikana pääsin mukaan monenlaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Olin mukana avustamassa Herkkujen Suomi -tapahtumassa, Suomen Luonnon päivillä Kotkan Korkeakoskella ja WHO:n järjestämässä Safety 2016 -seminaarissa esittelypisteellä. Olin myös mukana järjestelemässä Ruokapäivän seminaaria ja Metsämessuja. Tapahtumissa tallensin tunnelmia kameran ruudun läpi, päivitin ministeriön sosiaalista mediaa ja kirjoitin juttuja ministeriön Luonnonvarat -lehteen. 

Vaikka vierailin monenlaisissa tilaisuuksissa,  opin harjoitteluni aikana myös päivittämään ministeriön intranettiä ja verkkosivuja sekä tutustumaan tiedotteiden tekoon. Videoita kuvasin ahkerasti pystysuunnassa, muun muassa ministerin videotervehdyksen, jonka myötä pääsin tutustumaan myös videoeditoinnin saloihin. Oppia ikä kaikki! 

Kuten aiemmatkin harjoittelijat ovat todenneet, myös minusta harjoittelu opetti paljon, ja erityisesti siitä kiittäminen on aina auttavaista ja iloista viestinnän väkeä! Heidän kanssaan oli ilo työskennellä ja kiireestä huolimatta avun kysymyksilleen sai aina. Kolme kuukautta opetti enemmän kuin monet opiskeluvuodet, ja harjoittelun myötä tunsin löytäneeni oman alani työelämässä. 

Meri Kiikkala, Jyväskylän yliopisto: yhteiskuntapolitiikka, syksy 2016

 

Antoisa kesä osana ammattitaitoista viestintätiimiä

Aloitin harjoitteluni maa- ja metsätalousministeriön viestintätiimissä toukokuun puolessa välissä. Kokonaisuudessaan harjoitteluni oli erittäin opettavainen ja antoisa. Pääsin osaksi mukavaa ja ammattitaitosta viestintätiimiä, jonka jokaiselta jäseneltä opin uusia asioita harjoitteluni aikana.

Minulle tarjottiin harjoitteluni aikana mielestäni sopivasti haasteita ja vastuuta. Pääsin heti hommiin ja ensimmäinen rutistus oli Riihimäen Erämessut. Messuhumussa pääsin muun muassa kuvaamaan ja ihastelemaan nuorten taiteilijoiden kalapiirustuksia. 

Harjoittelu antoi näköalapaikan ministeriön ja valtionhallinnon toimintaan. Pääsin osallistumaan mielenkiintoisten mediatilaisuuksien toteutukseen ja kirjoittamaan tiedotteita, uutisia ja erilaisia artikkeleita ajankohtaisten ja innostavien aiheiden parissa. Sain myös valokuvata paljon ja osallistua sosiaalisen median kanavien käytön kehittämiseen. Harjoittelussa tutustuin lisäksi erilaisiin julkaisualustoihin ja sain päivittää sekä intraa että ulkoisia nettisivuja.

Kesä meni todella nopeasti ja elokuussa sanoin haikeana heipat ministeriölle. Parasta harjoittelussani oli ehdottomasti kannustavat työkaverit, ja käteen jäi kokemuksen tuoma varmuus sekä usko omaan tekemiseen aloittelevana viestinnän ammattilaisena.

Noora Jokinen, Vaasan yliopisto: organisaatioiden viestintä, kesä 2016

 

Oman ammatillisen viestijäkuvan rakentamista tasavertaisena tiimin jäsenenä

Hyppäsin kyytiin MMM:n asiantuntevaan viestintätiimiin maaliskuun alussa, kun keskustelut metsähallituslaista ja traktorimarssista  kävivät kuumimmillaan. Pääsinkin heti alusta alkaen tarttumaan hommiin, sillä viestintäyksikössä riitti touhua. Vauhdikas alku  harjoittelulle oli erittäin mielenkiintoinen ja tiesin heti, että harjoittelujaksoni tulee olemaan antoisa. Ja sitä se oli!

Ennen harjoitteluani kirjoitustaitoni olivat rakentuneet pääasiassa tieteellisen tekstin ympärille, mutta asia korjaantui pian harjoitteluni edetessä. Kevään aikana sain kirjoittaa useita juttuja Luonnonvarat-verkkolehteen MMM:n hallinnonalan eri aihepiireistä. Lisäksi sain  julkaista valtion virallisia tiedotteita ja opin laajasti julkishallinnon viestijän mahdollisuudet ja velvollisuudet.

Kuljin usein kameralaukku olalla erilaisissa tapahtumissa ja seminaareissa, joiden kautta ymmärrykseni MMM:n hallinnonalasta ja  sidosryhmistä kasvoi. Olin myös itse mukana järjestämässä tapahtumia ja messuja – esimerkkinä MMM:n sidosryhmätilaisuus,  Kasvukauden avaus, sekä Kansainväliset Erämessut Riihimäellä, johon harjoittelujaksoni ehdottomasti huipentui. Työtehtäviini sisältyi  siis paljon valo- ja videokuvausta ja pääsin editoimaan videotuotoksiani sisäisen ja ulkoisen viestinnän tueksi. Lisäksi päivitin säännöllisesti MMM:n intranettiä, nettisivuja ja sosiaalista mediaa, minkä myötä eri julkaisualustat tulivat tutuksi.

Parasta harjoittelussa MMM:n viestintäyksikössä oli erityisesti, että minua kohdeltiin täysin tasavertaisena työyhteisön jäsenenä.  Minulle annettiin vastuullisia ja haastavia tehtäviä ja koin, että osaamiseeni ja oppimiskykyyni luotettiin. Harjoittelu tarjosi näkemyksen valtionhallinnosta sekä MMM:n omasta substanssista ja antoi minulle vahvoja koordinaatteja suunnasta, mihin haluan edetä viestinnän ammattilaisena.

Emma-Reetta Hämäläinen, Jyväskylän yliopisto: puheviestintä, kevät 2016

Harjoitteluni rakennettiin oman ydinosaamiseni ympärille

 Aloitin harjoitteluni heti uuden vuoden alkajaisiksi. Sain tarttua työntouhuun jo ensimmäisinä päivinäni oman projektini tiimoilta. Olimme  sopineet ennen harjoitteluani, että tulisin toteuttamaan ministeriön henkilöstölle esiintymiskoulutusta, mihin pääaineeni puheviestintä on  antanut eväitä.

 Esiintymiskoulutukseni koostui johdantoluennosta, jonka pidin kaikissa ministeriön yksiköissä sekä pienryhmäkursseista kolmesta eri  aiheesta. Koulutuksen toteuttaminen oli erittäin antoisa ja opettavainen kokemus, jonka myötä pääsin kehittämään monipuolisesti omia t  taitojani ja tapaamaan hyvin laajalti ministeriön osaavaa ja inspiroivaa väkeä.

 Vaikka koulutustyö oli iso siivu harjoitteluani, pääsin tutustumaan myös perinteisempiin viestinnän yksikön tehtäviin. Opin laatimaan  tiedotteita ja uutisia niin sisäiseen kuin ulkoiseenkin käyttöön julkishallinnon kentällä. Kameraan sain tarttua usein, kun henkilöstön  jäsenet tarvitsivat profiilikuvia tai tapahtumat kaipasivat ikuistajaa. Sain myös laatia videomateriaalia organisaation sisäisen viestinnän tarpeisiin, minkä myötä pääsin harjoittelemaan editointia. Sisällön tuotannon lisäksi opin päivittämään erilaisia sivustoja, kuten intranettiä, nettisivuja, verkkolehteä ja sosiaalista mediaa. 

Harjoittelussani parasta oli se, että osaamiseeni luotettiin. Sain toteuttaa omia projektejani ja kerätä kokemusta monipuolisista viestinnän tehtävistä. Ehdotonta plussaa oli myös hyvä työporukka! Innostavat, ammattitaitoiset ja avuliaat työkaverit tekivät harjoittelustani mukavan ja opettavaisen kokemuksen. Koen saaneeni harjoittelusta hyvät eväät jatkaa taitojeni kehittämistä viestinnän ammattilaisena tulevissa työtehtävissäni.

Susanna Huuskonen, Jyväskylän yliopisto: puheviestintä, kevät 2016

 

Viestintää ja avustavia tehtäviä

Harjoittelujaksoni alkoi vauhdikkaasti keskellä Metsämessujen kiivainta järjestelyvaihetta. Pääsin heti mukaan messujen etukäteisjärjestelyihin, tekemään muun muassa powerpoint-esityksen ja käymään tukussa. Itse messuilla toimin yleismiehenä videokuvaten esityksiä ja hoitaen juoksevia asioita.

Skannaaminen, laskujen mapittaminen ja lehtien järjesteleminen tulivat tutuiksi etenkin harjoittelun alkuaikoina. Harjoittelun aikana pääsin myös kirjoittamaan juttuja sisäiseen intranettiin ja ulkoiseen verkkolehteen, laatimaan tiedotteita, kuvaamaan tapahtumia ja henkilöitä sekä avustamaan tiedotustilaisuuksien järjestämisessä.

Harjoittelu oli kokonaisuutena mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus. Oli hienoa päästä näkemään ministeriön toimintaa lähietäisyydeltä. Ihmiset maa- ja metsätalousministeriössä olivat kauttaaltaan mukavia.

Viestintäyksikössä vallitsee erityisen hyvä yhteishenki. Työkaverit ovat rautaisia ammattilaisia sekä ennen kaikkea todella mahtavia tyyppejä. Harjoitteluni aikana kehityin erityisesti kirjoittajana ja kuvaajana, mistä lämmin kiitos työkavereille.

Mikko Kuivalainen, Helsingin yliopisto: yhteiskuntapolitiikka, syksy 2015

 

Viestinnän arkea osana ammattitaitoista tiimiä

Aloitin harjoitteluni elokuun lopussa ja heti ensimmäisellä viikolla pääsin käsiksi viestinnän tehtäviin osallistuessani pohjoismaisten eläinlääkintäpäälliköiden kokoukseen. Valokuvauskeikan ja haastattelun lisäksi kokouksesta muodostui myös ensimmäinen juttuni. Ja juttuja tulikin kirjoitettua näiden kolmen kuukauden ajan kiitettävästi niin ministeriön intraan kuin ulkoiseen Luonnonvarat-verkkolehteen.

Juttujen lisäksi harjoitteluni sisälsi muita viestinnän tehtäviä, kuten verkkosivujen päivittämistä, tiedotteiden tekoa ja julkaisua sekä juoksevien asioiden hoitamista. Pääsin usein osalliseksi erilaisia tilaisuuksia, joista esimerkkeinä ministerien kärkihankkeiden ja susien kannanhoitosuunnitelman mediatilaisuudet sekä metsähallituslain kuulemistilaisuus. Harjoitteluni huipentui Metsämessut-viikonloppuun, jonka suunnittelussa sain myös olla osallisena.

Valtavat kehut ansaitsevat työkaverini, joilta sain runsaasti vinkkejä ja opastusta. Yksikössä harjoittelija otettiin hyvin vastaan, ja töihin oli aina mukava tulla. Viikkiläisenä olin myös erittäin onnellinen päästessäni työskentelemään omien intressialueiden parissa.

Reetta Taskinen, Helsingin yliopisto: kuluttajaekonomia, syksy 2015

Harjoittelu tarjosi varmoja askeleita kohti viestijän uraa

Saavuin harjoitteluun juhannuksen jälkeen ja astuin suoraan keskelle murrosvaihetta. Uusi hallitus otti ensiaskelia, tuore ministeri haki paikkaansa kahden ministeriön johdossa ja muutosta kävi myös viestintäyksikössä. Tämän lisäksi sain läheisesti tutustua uusiutuviin ulkoisiin nettisivuihin teknisen avustajan roolissa.
 

Harjoittelu ministeriössä tarjosi vastuullisuutta hyvässä määrässä. Harjoittelijaan luotetaan ja harjoittelijaa myös autetaan. Sain hoitaa tiedottajan hommia sekä tehdä juttuja sisäiseen sivustoon ja ulkoiseen verkkolehteen, joiden lisäksi toteutin koko harjoittelun ajan uusiutuvia organisaatiokalvoja, vain osan työtehtävistä mainitakseni. Osallistuin myös tapahtumien, kuten Herkkujen Suomi, henkilöstöfoorumi ja Suomen luonnon päivä, järjestämiseen. Lisäksi osallistuminen ministerien kärkihanketiedotukseen valtioneuvoston linnassa oli ”elämän huippuhetki”, Pekkaa lainatakseni.

Näiden kolmen kuukauden jälkeen tunnen olevani paljon itsevarmempi viestijä. Huikea työilmapiiri ja kannustavat työkaverit muodostuivat kultaakin kalliimmaksi. Myös ministeriön värikäs väki tarjosi sopivasti haastetta ja mielenkiintoisia keskusteluja. Olen erittäin kiitollinen saamastani kokemuksesta sekä yhteiskuntatieteilijän että viestijän näkökulmasta.


Anu Cavén, Jyväskylän yliopisto: sosiologia, kesä 2015

 

Tiedottamista, valokuvausta, messuhumua ja paljon muuta

 

Kolme kuukautta viestintäharjoittelijana ovat nyt ohi. Ne jätän taakse monta tietoa, taitoa ja kokemusta rikkaampana.

Uusi Luonnonvarat-verkkolehti tarkoittaa sitä, että viestintäharjoittelijana saa tehdä lähes kaikkia tiedottajan toimeen kuuluvia töitä: kirjoittaa juttuja niin ministeriön sisäiseen intranettiin kuin uuteen verkkolehteen, päivittää verkkosivuja, laatia tiedotteita, kuvata ja editoida videoita, tehdä taittotyötä, olla mukana järjestämässä erilaisia tapahtumia – ja tietysti myös ottaa valokuvia. Ainakin olen oppinut harjoittelun aikana, miten Nikonin järjestelmäkamera toimii.


Harjoittelijat pääsevät mukaan myös tapahtumiin, jossa ministeriö on mukana. Kesän yksi ponnistus oli Joensuun Farmari-messut, joiden järjestelyissä olin mukana ja jonne myös itse lähdin mukaan.

Viestintäharjoittelija on olennaisena osana MMM:n viestintäyksikön toimintaa.
Kolme kuukautta antoi oivan perehdytyksen siitä, miten valtionhallinto toimii. Harjoittelu ministeriössä oli päätös, jota ei ole tarvinnut katua. Se antoi oivat eväät työelämään. Enää on vain itsestä kiinni, miten ne käyttää.

Aapo Riihimäki, Tampereen yliopisto: valtio-oppi, kevät–kesä 2015

 

Ikimuistoinen harjoittelujakso tarjosi ammatillisia eväitä tulevaan

 

 

Harjoittelujaksoni hujahti ohi uskomattomalla vauhdilla. Kolme kuukautta sitten astelin viestinnän untuvikkona ministeriöön avoimena kaikelle uudelle. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien pääsinkin viestinnän tositoimiin tekemään lukuisia juttuja, tiedotteita, haastatteluja, kokouspöytäkirjoja, kuvauskeikkoja ja muita viestinnän hommia.

Harjoittelun kohokohtina mainittakoon keväinen hallinnonalan tiedottajaretki, jonka järjestämiseen osallistuin ja johon myös itse pääsin mukaan. Lähiruoka- ja luomumessuilla kuvailtiin ja tutustuttiin luomumarkkinoiden uusiin tuuliin sekä kierreltiin maistiaiskojulta toiselle. Pääsin myös tiedottajamme pariksi EU:n maatalouskomissaarin vierailuseminaariin eduskuntaan. Lisäksi meillä oli ministerin sihteerin ja erityisavustajan kanssa salainen projekti: kuvakirja, joka tehtiin ministerille läksiäislahjana ja jonka toteutukseen sain täysin vapaat kädet. Myös aivan tavalliset päivät ennalta arvaamattomine käänteineen jäävät mieleeni positiivisina.

Kaiken kaikkiaan työntäyteinen ja aktiivinen, mutta myös äärimmäisen rattoisa ja rento harjoittelujakso tarjosi oivalliset eväät tulevaan. Harjoittelijalle uskalletaan antaa vastuuta ja hoidettavakseen erilaisia projekteja, mikä valmentaa omatoimiseen tiedonhankintaan sekä kasvattaa uskoa omiin kykyihin. Olen onnellinen, että hain ja pääsin juuri tähän paikkaan ja sain olla osa poikkeuksellisen mukavaa ja rentoa viestinnän ammattilaisten ryhmää.

Kirsi-Mari Viertola, Vaasan yliopisto: organisaatioiden viestintä, kevät 2015

 

 

 

Harjoittelu antoi uskoa omiin kykyihin

 

 

Harjoittelujaksoni viestintäyksikössä alkoi melko vauhdikkaasti, sillä jo heti ensimmäisellä viikolla pääsin mukaan Berliiniin Grüne Woche -messuille. Messuilla tarjosimme kävijöille suomalaista ruokaa ja ehdimme myös itse kierrellä hetken messuhuumassa. Matkalta palattuamme pääsin käsiksi tavallisempiin töihin ja tein muun muassa haastatteluja ja juttuja intraan, kävin valokuvaamassa eri tapahtumissa, julkaisin tiedotteita ja olin mukana useissa kokouksissa sihteerinä.

Päivät ja työtehtävät olivat erilaisia, sillä yllättäviä työkeikkoja saattoi tulla lyhyelläkin varoitusajalla. Pääsin esimerkiksi Luomu ja lähiruoka-messuille valokuvaamaan ja seuraamaan seminaaria. Oli myös hyvin mielenkiintoista olla mukana vastaamassa henkilöstöfoorumin järjestelyistä, sekä päästä osallistumaan ministerin mediatilaisuuksiin. Ylipäätään oli hienoa ja opettavaista päästä näkemään, millaista työtä ministeriössä oikeasti tehdään.

Kolme kuukautta viestintäyksikössä kului kuin huomaamatta. Töihin oli mukava saapua joka päivä, sillä ilmapiiri oli todella vastaanottava ja mukava. Apua sai aina kun sitä tarvitsi ja työyhteisö oli kannustava. Harjoittelu antoi hyvät eväät tulevaisuuden varalle ja voin vilpittömästi sanoa olevani onnellinen päästessäni osalliseksi viestintätiimiä.

Anni-Riika Särkelä, Vaasan yliopisto: viestintätieteet, talvi 2015

 

Paljon viestintäkokemusta hyvässä seurassa

Aloitin harjoittelun 1.12.2014, ja pääsin suoraan mukaan joulujuhlan valmisteluun. Joulukuussa eteen tuli myös ex tempore -tiedotustilaisuus maitotuista, jota oli jännittävää seurata. Pääsin EU-viestintä- ja somekoulutustilaisuuksiin, joista kirjoitin ensimmäisiä juttujani intraan. Oli kiinnostavaa päästä kuulemaan, miten ministeriöissä käytetään esimerkiksi Twitteriä.

Tammikuun puolivälissä lähdin Pekan ja toisen harjoittelijan kanssa Berliiniin Grüne Woche -messuille, joiden teemana on mm. ruoka, juoma, kasvit ja maatalous. Reissua edelsi viikkojen järjestely, sillä veimme Saksaan Suomi-ruokaa maisteltavaksi. Paikan päällä edustin pressitapahtumassa ja maistatimme messuvierailla suomalaisia herkkuja.


Muuten työ sisälsi mm. tiedotteiden julkaisua, kokouksissa sihteerinä toimimista, monenlaisten juttujen kirjoittamista, tapahtumissa käymistä, valokuvaamista, kuvien käsittelyä ja erilaisten juoksevien hommien hoitamista. Vaikka aamusta ei ehkä tiennyt mitä päivän aikana tekisi, saattoi erilaisia töitä tulla eteen lyhyellä varoitusajalla.

Viestintäyksikön ihmiset ovat päteviä ja todella mukavia, ja saavat jokaisen harjoittelijan tuntemaan olonsa tervetulleeksi, mitä arvostin kovasti. Sain apua aina kun sitä tarvitsin, ja opin paljon. Ilokseni totesin myös, että yliopiston viestintä- ja kielikoulutuksesta oli kovasti hyötyä. Koko ministeriön henkilökunta tuntui helposti lähestyttävältä ja ystävälliseltä, ja ministeriössä vallitsee hyvä yhteishenki. Harjoittelu oli hienoa aikaa, ja voin suositella kokemusta lämpimästi.

Henna Kukko, Tampereen yliopisto: monikielinen viestintä ja kääntäminen, talvi 2014-2015

 

Vastuullisilla tehtävillä itseluottamusta viestijän uraan

 

Harjoittelujaksoni viimeisenä päivänä voin rehellisesti todeta, etten olisi voinut päästä parempaan paikkaan ottamaan ensi askeliani viestijänä. Heti ensimmäisestä päivästäni lähtien työn teossa oli kiva tekemisen meininki. Pääsin mukaan tärkeisiin kokouksiin ja minulle löytyi oma rooli viestintäyksikössä. Sain oppia käytännön kautta, kun minulle annettiin samoja tehtäviä, joita tiedottajatkin tekivät.

Työtehtävät olivat todella monipuolisia. Kirjoitin juttuja ja tiedotteita, järjestin tapahtumia, valokuvasin ja päivittelin sosiaalista mediaa – vain muutaman tehtävän mainitakseni! On vaikea nimetä vain yhtä kohokohtaa, sillä niitä olivat ainakin Okra-maatalousnäyttelyssä mukana olo, uuden ministerin kuvaaminen sekä ministerin tiedotteiden kirjoittaminen. Vastuuntuntoiset tehtävät lisäsivät itseluottamusta ja saivat ymmärtämään, että teoriapainotteisista opinnoista huolimatta työelämässäkin voi jo nyt pärjätä.


Parasta kesässäni viestintäharjoittelijana olivat ehdottomasti ihmiset. Olen iloinen, että sain työskennellä mahtavien persoonien kanssa ja tutustua ministeriön eri osastojen henkilökuntaan. Vien mukanani kaikki opit, kannustukset ja kokemukset seuraavaan työpaikkaani. Nyt sen tiedän, minusta tulee viestijä!

 

Marianna Laitinen, Vaasan yliopisto: organisaatioiden viestintä, kesä 2014

 

 

Viestinnällisiä ja visuaalisia oppeja kannustavassa ympäristössä
 

 

Harjoitteluni viestintäyksikössä tuntui vyöryvän ohitse huimaa vauhtia, sillä koko ajan riitti jotain uutta tekemistä. Tehtävät olivat todella monipuolisia ja erityisen hyvää oli, että erilaisia työtehtäviä sai tehdä paljon myös oman taustan, mielenkiinnon ja aktiivisuuden perusteella. Kohokohtia olivat varmasti heti harjoitteluni alussa järjestetty Kasvukauden avaus, jossa pääsin kuvaamaan itse tapahtumaa ja sen vieraita. Toinen suuri tapahtuma oli keskikesän Okra-maatalousmessut, joista itse jouduin jättäytymään pois sairauden vuoksi. Oli kuitenkin todella mielenkiintoista olla mukana seuraamassa ja suunnittelemassa Okraan liittyviä asioita, sillä siinä näki hyvin konkreettisesti, kuinka paljon erilaisia asioita näinkin isojen messujen eteen on tehtävä, ja kuinka suurella yhteistyöllä kaikki lopulta syntyykään.


Kesä oli tapahtumien ansiosta myös hyvin kiireistä aikaa, minkä koen ainoastaan positiivisena asiana. Tapahtumasuunnittelun ja kokousten lisäksi sain kolmessa kuukaudessa paljon kokemusta erilaisista julkaisujärjestelmistä sekä uutisten, juttujen ja tiedotteiden jakelusta. Kirjoitin myös erilaisia juttuja Intraan, kuvasin tapahtumissa ja tein paljon visuaalista suunnittelua, kuten Biotalous-messuseinän Okraan sekä Viestinnän linjaukset -esitteen ulkoasun pitkälti oman mielenkiintoni ja aikaisemman taustani ansiosta. On kuitenkin toistettava edeltäjääni ja sanottava, että kaikkein parasta harjoittelussani olivat ministeriön ja viestintäyksikön työilmapiiri sekä itse ihmiset. Aina oli ilo tulla töihin, sillä työkaverit olivat avualiaita, ystävällisiä ja kannustavia.

Maria Hokkanen, Vaasan Yliopisto: viestintätieteet, tekninen viestintä, kesä 2014

 

 

Hieno kokemus viestinnän käytännöistä

 

Kolmen kuukauden harjoittelu viestintäyksikössä hujahti ohi ennen kuin siitä ehti alkaa oikein edes kunnolla nauttimaan. Syvään päähän upotettiin heti ensimmäisinä päivinä, jonka jälkeen päivät menivät uskomattoman erilaisia tehtäviä tehdessä. Opiskeluaikana herännyt pelko käytännön taitojen puutteesta hellittää harjoittelun jälkeen varmasti hyväksi aikaa. Eniten pääsin tekemään kirjoitushommia, julkaisuja, valokuvausta ja tapahtumajärjestelyjä.

Kohokohtina täytynee mainita Gastro-messut, sekä Kasvukauden avaus, joka sattui juuri omalle harjoitteluajalle. Gastro-messuilla kävelin yhdessä toisen harjoittelijan kanssa kamera kädessä kuvaillen ja maistellen herkkuja. Kasvukauden valmisteluissa olin taas mukana melkein alusta asti ja oli palkitsevaa nähdä suhteellisen suuri tapahtuma alusta loppuun.

Parasta ministeriötyössä olivat kuitenkin ihmiset. Viestinnän yksikössä jokainen sai olla oma persoonansa ja kaikkien kanssa oli hauskaa joka päivä. Harjoittelijat ovat pienelle yksikölle tärkeä voimavara ja konkreettinen apu, joka näkyi työnkuvassa, sekä panoksen arvostuksessa.
Tämän lisäksi kaikki ne, joiden kanssa tein yhteistyötä ministeriössä ja sen ulkopuolella, olivat kannustavia, avuliaita ja kohteliaita tyyppejä, jotka saivat työpäivät kulumaan mukavissa merkeissä.

Jussi Altonen, Vaasan yliopisto: viestintätieteet, kevät 2014

 

Käytännön oppeja todella monenlaisista tehtävistä
 

 

Viestintäyksikössä oli monenmoista tehtävää ja harjoittelijan omat kiinnostuksenkohteet ja taidot otettiin hyvin huomioon työtehtävissä. Harjoittelija pääsee yksikössä tosissaan tekemään töitä, mikä oli hienoa huomata. Rennossa ja keskustelevassa työympäristössä oli helppo kysyä opastusta uusiin asioihin. Harjoittelu lisäsi ymmärrystäni niin luonnonvarojen käytöstä, suomalaisesta ruuasta kuin myös hallinnon alan käytänteistä. Ministeriön alaisuuteen kuuluu niin kirjava joukko aiheita, että uutta opittavaa riitti.

Gastro-messuille osallistuminen ja niistä kirjoittaminen olivat harjoitteluni isoin yksittäinen kohokohta. Työpäivät vaihtelevat paljon: harjoittelija ei pelkästään istu työpöydän ääressä, vaan osallistuu myös kokouksiin ja tapahtumiin kuten messuihin ja tiedotustilaisuuksiin. Kokouksiin osallistumalla opin paljon hallinnonalan toiminnasta.

Kolmessa kuukaudessa sain rutkasti kokemusta erityisesti monenlaisten tekstien tekemisestä ja verkkojulkaisutyökaluista mutta myös sisäisestä viestinnästä ja valokuvaamisesta. Sosiaalisen median viestintää oli myös erityisen mielenkiintoista tehdä, sillä sen käyttö on kasvussa hallinnonalalla ja suora viestiminen kansalaisten kanssa on palkitsevaa.

Sanna Veteläinen, Tampereen yliopisto: monikielinen viestintä ja kääntäminen, kevät 2014

 

 

Vastuuta ja vapautta sopivassa suhteessa

 

Kolme kuukautta viestintäyksikössä sujahti ohi hetkessä. Pienessä yksikössä arvostettiin harjoittelijan työpanosta, ja sain tehdä samoja hommia kuin vakituisetkin tiedottajat. Vastuuta ja vapautta annettiin sopivassa mittasuhteessa. Työilmapiiri oli kannustava ja rento, ja pimeinä talviaamuina ajatus mukavista työkavereista polkaisi päivän liikkeelle.

Harjoittelussani sain paljon uutta kokemusta verkkokirjoittamisesta niin sisäisessä kuin ulkoisissa viestimissä, mistä olen iloinen. Myös valtionhallinnon kiemuroihin tutustuminen itsessään oli mielenkiintoista, etenkin organisaatioviestinnän kannalta. Ministeriön hallinnonalan asiat muodostuivat sitä mielenkiintoisemmiksi mitä enemmän niihin tutustui tehtävien myötä. Tulenkin seuraamaan uusiutuvien luonnonvarojen kestävää käyttöä jatkossa yhä tiiviimmin, nyt uudesta näkökulmasta.


Mari Keski-Nisula, Vaasan yliopisto: organisaatioiden viestintä, talvi 2013–2014

 

Taitojen testausta ja uusia haasteita

 

Saavuin viestintäyksikköön lokakuussa ja aika nopeasti kävi selväksi, ettei täällä tarvitse tuntea itseään tarpeettomaksi. Päivät ja viikot kuluivat vinhaa vauhtia erilaisissa viestinnän työtehtävissä, joihin kuului vaihtelevissa määrin ulkoista ja sisäistä tiedotusta, valokuvausta ja tekstien kirjoittamista. Pääsin myös osallistumaan muun muassa metsämessujen ja tiedotustilaisuuksien hoitamiseen. Messuviikonloppu olikin yksi harjoittelukauteni kohokohdista.

Nautin eniten siitä, että joka päivä oppi jotain uutta. Ministeriön työnsarkaan kuuluu monia erilaisia aiheita ja vieraammatkin aihepiirit, kuten kalastus, alkoivat harjoittelun edetessä selkiytyä. Ministeriön ja koko valtionhallinnon toiminta hahmottuu nyt aiempaa paremmin, ja myös viestinnän roolia osana tätä prosessia oli mielenkiintoista seurata.

Viestintäalan keltanokkana työkavereiden antama kiitos ja vastuu tuntuivat erityisen palkitsevilta. Kysymyksiin sai aina vastauksen, mutta myös itsenäisyyttä arvostettiin. Oli myös ihanaa huomata, miten positiivisesti koko ministeriön väki suhtautui työuransa alussa olevaan viestintäharjoittelijaan. Tämä toi tunteen siitä, että täällä harjoittelijankin tekemä työ oli tärkeää.

Tiina Ervasti, Vaasan yliopisto: viestintätieteet, syksy 2013

 

”Loistavia valmiuksia työelämään”

 

Aloitin syksyllä 2013 korkeakouluharjoittelun maa- ja metsätalousministeriön viestintäyksikössä. Harjoittelujakso alkoi omalla kohdallani vauhdikkaasti heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Työtehtävieni runko muodostui haastattelujen ja juttujen tekemisestä intraan, joiden lisäksi päivät täyttyivät tiedotteissa avustamisesta, valokuvauksesta ja muista viestinnän tehtävistä.

Erittäin positiivisena tekijänä harjoittelujaksossa oli se, että työtehtävien jakamisessa otettiin huomioon pääaineeni ja aikaisempi työkokemukseni, jonka myötä pääsin osallistumaan mm. Euroopan neuvoston lehdistöbriiffeihin ja esittelemään MMM:n kriisiviestintää muiden ministeriöiden edustajille.


Harjoitteluaika oli todella antoisa kokemus, josta suuri kiitos kuuluu työtovereille. Erityisesti harjoittelun alkuvaiheessa heidän antama tuki ja vastaaminen tuoreen harjoittelijan kysymystulvaan oli ensiarvoisen tärkeää. Työtehtäviä viestintäyksikössä on tarjolla laidasta laitaan, jonka vuoksi harjoittelu sopii hyvin niin ensimmäistä harjoitteluaan tekeville, kuin myös reilusti työkokemusta omaaville opiskelijoille.

Miika Laurila, Helsingin yliopisto: valtio-oppi, syksy 2013

 

 

Monipuolisia tehtäviä laaja-alaisessa ministeriössä

 

Monipuoliset työtehtävät olivat parasta kolmen kuukauden viestintäharjoittelijan pestissäni maa- ja metsätalousministeriössäni. Eritoten sain vastuuta sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä. Olin mukana järjestämässä Farmari-messuja ja Herkkujen Suomi -ruokafestivaalia, valokuvasin, tein mediaseurantaa ja päivitin sosiaalista mediaa. Työtehtävissä oli mahdollista käyttää omia ideoita, luovuutta ja aikaisempaa kokemusta. Tapahtumat toivat mukavaa vaihtelua kesään, ja tutustuin niissä paremmin huikeisiin työkavereihini.

Harjoittelun jälkeen olen saanut uutta näkökulmaa valtionhallintoon. On ollut mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu paikoissa, joista puhutaan paljon mediassa. Opin, että ministeriöissä tehdään paljon myös näkymätöntä työtä. Yllätyksenä tuli se, miten laajoja ja monipuolisia asioita maa- ja metsätalousministeriössä käsitellään.


Emilia Rodriguez, Vaasan yliopisto: viestintätieteet, kesä 2013

 

Reppu täynnä uusia kokemuksia

 

Harjoittelu ministeriön viestintäyksikössä alkoi rauhallisesti, mutta loppui hyvinkin kiireellisenä. Kevään aikana julkisuudessa riepoteltiin useita ministeriön aiheita. Minun kannaltani tämä oli tietenkin hyvin mielenkiintoista, mutta kiirettä piti ajoittain.

Harjoittelun aikana pääsin tekemään töitä niin yksin kuin muidenkin kanssa. Koskaan en kuitenkaan jäänyt yksin painimaan ongelmien kanssa, vaan apu oli aina lähellä ja kiistattomasti aina ystävällistä.

Työpäivät olivat vaihtelevia ja harvoin aamulla tiesi, minkälainen päivä oli tulossa. Tämän takia oli aina mukava tulla töihin. Työtehtäviä annettiin omien kiinnostusten mukaan. Harjoittelun aikana kirjoitin henkilöhaastatteluja, valokuvasin, päivitin intraa ja ulkoisia nettisivuja. Tiedotteet tulivat erityisen tutuiksi.

Suosittelen maa- ja metsätalousministeriötä lämpimästi mielenkiintoisena harjoittelupaikkana ja avartavana kokemuksena. Ministeriö on pullollaan mielenkiintoisia aiheita ja tarjoaa loistavat mahdollisuudet tutustua suomalaiseen hallintokulttuuriin.

Katja Saarenpää, Vaasan yliopisto: viestintätieteet, kevät 2013

 

Monipuolisia tehtäviä viihtyisässä työympäristössä

 

Kolme kuukautta maa- ja metsätalousministeriön viestintäyksikössä kului kuin siivillä. Tehtävät vaihtelivat laidasta laitaan eikä yksikään työpäivä ollut samanlainen. Erityisen paljon tein päivityksiä ministeriön intraan eli dimmiin ja nettisivuille. Tämän lisäksi kirjoitin muun muassa luomukasvohaastatteluita, valokuvasin ja viilasin tiedotteita. Pääsin harjoittelun aikana tutustumaan myös esimerkiksi Säätytaloon ja Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tiloihin.

Harjoittelu oli ensimmäinen konkreettinen kosketukseni viestintätehtäviin ja ajanjakso vain vahvisti haluani jatkaa tällä alalla myös tulevaisuudessa. Erityisen mielissäni olin siitä, että sain tehdä hanttihommien sijaan oikeita viestintätöitä heti alusta alkaen. Sainpa hoidettavakseni myös pari koko harjoittelujakson kestänyttä projektiakin. Harjoittelu antoi hyvät eväät seuraavia työtehtäviä varten ja samalla ministeriö avasi oivan näköalapaikan valtionhallintoon ja sen toimintatapoihin.

Kaiken kaikkiaan harjoittelu toi lisää itseluottamusta omiin kykyihin ja potkua tuleviin opintoihin ja työhaasteisiin.

Elias Aaltonen, Vaasan yliopisto: viestintätieteet, talvi 2012-2013

 

Harjoittelu vahvisti halua viestinnän tehtäviin

 

Kolmen kuukauden työrupeamani maa- ja metsätalousministeriön viestintäyksikössä kului hujauksessa. Syksy oli vauhdikas ja jokainen työpäivä erilainen. Tehtäviini kuului monipuolisesti erilaisia tiedottajan tehtäviä, kuten juttujen kirjoittamista, valokuvausta, nettisivujen päivittämistä, tiedotteiden kirjoittamista ja jakelua sekä tapahtumien, kuten Metsämessujen, järjestelyä. Ministeriössä käynnissä ollut organisaatiouudistus toi myös oman lisänsä harjoittelijan tehtäviin.

Viestintätehtävien lisäksi ministeriön hallinnonala ja valtionhallinto tuli entistä tutummaksi. Harjoittelun aikana pääsin myös tutustumaan upeisiin historiallisiin paikkoihin, kuten Königstedtiin, Säätytaloon ja Smolnaan. Pienessä viestintäyksikössä oman työpanoksena tunsi tärkeäksi ja työkavereiden apu oli aina lähellä. Mielestäni harjoittelu oli loistava tilaisuus syventää osaamistaan, oppia uutta ja saada lisää ammatillista varmuutta opintojen loppumetreillä.

Ann-Mari Ruhanen, Turun yliopisto: suomen kieli, syksy 2012

 

Monipuolisia tehtäviä ja itsenäistä työskentelyä

 

Kolmen kuukauden harjoittelu maa- ja metsätalousministeriössä on opettanut paljon. Olen päässyt tekemään monipuolisia viestinnän tehtäviä, nähnyt valtionhallinnon toimintaa ja oppinut siinä samalla myös paljon tämän hallinnonalan eri aihealueista.

Työskentely on ollut itsenäistä ja työtehtävät ja -päivät monipuolisia. Harjoittelijan päivittäisiin työtehtäviin kuului muun muassa ministeriön intranetin ja ulkoisten nettisivujen päivittämistä, tiedotteiden kirjoittamista ja jakelua sekä sähköposti- ja puhelintiedusteluihin vastaamista. Harjoitteluni alku osui samaan päivään kuin viestintäyksikön muutto uusiin, remontoituihin tiloihin, joten olen päässyt jopa muuttohommiin. Lisäksi pääsin osallistumaan heinäkuussa Okra-maatalousnäyttelyyn ja Herkkujen Suomi -tapahtumaan elokuussa. Tapahtumat ja niiden valmistelut toivat lisää vaihtelua työpäiviin.

Harjoittelijana olen saanut vastuuta ja päässyt työskentelemään itsenäisesti ja omatoimisesti heti alusta alkaen ja saanut tuntea itseni työyhteisön täysivaltaiseksi jäseneksi. Kiitos kivoille työkavereille kesästä ja tästä kokemuksesta!

Emmi Harju, Åbo Akademi: valtio-oppi, kesä 2012

 

Avartava kokemus

 

Harjoittelu maa- ja metsätalousministeriön viestintäyksikössä on ehdottomasti ollut avartava ja mielenkiintoinen kokemus. Kolme kuukautta on mennyt todella nopeasti valtionhallintoon tutustuessa.

Harkkarin työhön on kuulunut MMM:n niin intra- kuin internetin päivittämistä ja juttujen tekoa, tiedotteiden tekoa ja jakelua, sekä päivittäisten juoksevien asioiden hoitoa. Kevään huipennuksena osallistuin Kasvukauden avaus -tapahtuman järjestelyihin ja tietenkin myös itse tapahtumaan.

Viestintäyksikkö on työpaikka, jossa päivät eivät ole samanlaisia, ja koskaan ei voi tietää mitä työpäivän aikana tapahtuu. Töitä saa tehdä itsenäisesti ja omatoimisesti ensimmäisestä päivästä lähtien. Hauskinta on kun huomaa, että itse tekemänsä tiedotteen pohjalta on kirjoitettu juttuja sanomalehtiin tai julkaistu se ihan alkuperäisessä muodossaan.

Työkaverit viestinnässä ovat todella ihania ja reiluja, ja epäonnistumista ei tarvitse pelätä. Samalla käytävällä työskentelevä ministeri esikuntineen on myös mukavaa porukkaa.
Harjoittelun myötä olen itsevarmempi omasta osaamisestani ja tyytyväinen nähtyäni viestintätyötä myös tiedottajan näkökulmasta.

Sara Seppälä, Tampereen yliopisto: valtio-oppi, kevät 2012

 

"Aivan mieletön kokemus"

 

Kolmen kuukauden harjoitteluni maa- ja metsätalousministeriössä lensi kuin siivillä, tänään kun kirjoitan tätä viimeisenä päivänäni, tuntuu kuin olisin aloittanut vasta eilen.

Nämä kolme kuukautta ovat olleet ihania. Mahtavasta työporukasta on muodostunut kuin toinen perhe minulle. Olen saanut hyvin tärkeää työkokemusta viestinnän alalta, mikä onnekseni avitti minua saamaan viestinnän paikan toisesta yrityksestä harjoitteluni päätyttyä. Täällä ministeriössä parasta on ollut vahva tuki ja luottamus minua kohtaan, joka vallitsee työkavereideni keskuudessa. Ei ole koskaan tarvinnut pelätä tekevänsä virheitä eikä epäröidä kysyä. Vastuun saaminen on kasvattanut huimasti työminäni itseluottamusta ja tiedän olevani paljon pätevämpi nyt kuin aloittaessani.

Jätän harjoittelun taakse todella haikeana, minulle tulee todella suuri ikävä kaikkia näitä ihania ihmisiä viestintäyksikössä ja muualla ministeriössä. Kiitos teidän, harjoitteluni ei olisi voinut olla parempi!

Hertta Närvänen, Vaasan yliopisto: viestintätieteet, talvi 2011-2012

 

Harjoittelusta sai arvokasta työkokemusta

 

Kolmen kuukauden harjoittelu maa- ja metsätalousministeriön viestintäyksikössä oli ainutlaatuinen ja antoisa kokemus. Se oli samalla ensimmäinen viestinnän alan työkokemukseni. Tiedottajan työhön perehtymisen lisäksi sain samalla tutustua ministeriön toimintaan. Pääsin tekemään erilaisia viestinnän tehtäviä monipuolisesti ja itsenäisesti.

Tehtäviini kuuluivat muun muassa juttujen kirjoittaminen intranetiin, internet-sivujen päivittäminen, tiedotteiden jakelu ja muokkaus, valokuvaus sekä sähköposti- ja puhelintiedusteluihin vastaaminen ja niiden eteenpäin välittäminen. Sain osallistua erilaisiin tilaisuuksiin, kuten ministeriön työhyvinvointipäivään, Budjettiruuheen, Sadonkorjuu- ja Metsämessuille, erilaisiin seminaareihin sekä toimittaja- ja koulutustilaisuuksiin.

Harjoittelun onnistumiseen vaikuttivat myös rento ja ystävällinen ilmapiiri sekä mukavat työtoverit. Viihtyisät tilat sekä historialliset ja upeat rakennukset inspiroivat. Harjoittelu on ollut opintoaikani parasta antia, ja voin palata graduni pariin monta kokemusta rikkaampana. Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia haasteita.

Anna-Riikka Leskinen, Turun yliopisto: suomen kieli, syksy 2011

 

Kolmen kuukauden harjoittelu oli monipuolinen kokemus

 

Työharjoittelu ministeriön viestintäyksikössä oli hieno kokemus. Pääsin tekemään monipuolisia asioita ja hakuilmoituksen mukaisia tehtäviä. Päivitin esimerkiksi intraa ja internet-sivuja, huolehdin viestinnän sähköpostista, valokuvasin ja kirjoitin juttuja sekä julkaisin tiedotteita. Sain paljon varmuutta ja rohkeutta viestinnällisten tehtävien hoitamiseen.

Erityisen mukavina muistoina harjoittelusta jäivät mieleeni Porin Farmari-messuille osallistuminen heinäkuussa ja Herkkujen Suomi -tapahtumaan osallistuminen elokuun lopussa.

Mielenkiintoinen työympäristö ministeriön johdon kanssa samalla käytävällä loi ainutlaatuiset puitteet harjoittelulle. Tein yhteistyötä esimerkiksi valtiosihteerin ja ministerin kanssa. Mukavat työkaverit olivat myös tärkeä osa harjoittelun onnistumista.

Eveliina Pylväs, Vaasan yliopisto: viestintätieteet, kesä 2011

 

"Harjoittelu toi roimasti itseluottamusta"

 

Kolme kuukautta maa- ja metsätalousministeriön viestintäyksikössä oli opettavainen kokemus. Itseluottamukseni niin kirjoittajana kuin viestijänä kasvoi hurjasti, koen nyt olevani valmiimpi uusiin haasteisiin. Harjoittelijalla oli tärkeä paikka pienessä viestintäyksikössä. Töitä tehtiin hyvin itsenäisesti ja jokaisen työpanosta arvostettiin. Oli hienoa huomata, että ”oikeita” töitä pääsi tekemään heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Vastuualueenani oli erityisesti ministeriön intranet, jonne pääsin kirjoittamaan juttuja joka viikko. Lisäksi ulkoisten internet sivujen päivittäminen, tiedotteiden kirjoittaminen ja jakelu sekä valokuvaus kuuluivat tehtäviini. Erilaiset tiedotustilaisuudet, seminaarit ja tapahtumat toivat päiviin vaihtelevuutta. Aamulla töihin tulessa ei voinut tietää, mihin joutuu päivän aikana kameran ja muistiinpanovälineiden kanssa kiiruhtamaan.

Noora Blomqvist, Vaasan yliopisto: viestintätieteet, kevät 2011

 

Monipuolisia päiviä uutuuttaan hohtavissa tiloissa

 

MMM:n viestintäyksikössä harjoittelijan työpanosta arvostetaan. Työporukka on mahtava, ja siinä viihtyy hyvin. Jäähdyttelyyn ei juuri joulukuun alussa ollut varaa, sillä tositoimiin erilaisten tehtävien parissa pääsi heti. Yksikään päivä ei ollut samanlainen.

Harjoitteluni aikana tein itsenäisesti juttuja ministeriön intraan Dimmiin sekä MMM:n ulkoisille sivuille ja uutiskirjeeseen. Lisäksi mm. otin paljon kuvia sekä tein ja muokkasin tiedotteita. Hyvän palautteen myötä itsetuntoni kirjoittajana vahvistui.

Harjoitteluni aluksi viestintäyksikkö muutti uusittuihin tiloihin. Raivoisan pakkaamisen ja purkamisen lisäksi sain siis tehdä töitä kauniissa ja toimivassa avokonttorissa. Lisäksi pääsin rakennusintoilijana nauttimaan historiallisista, upeista rakennuksista.

Viestintäkokemuksen lisäksi harjoittelu tarjosi valtiotieteilijälle käytännön rautaisannoksen valtionhallinnon toiminnasta. Harjoitteluni osuminen eduskuntavaalien läheisyyteen toi työhön mielenkiintoisen lisän.

Suvi Uusitalo, Turun yliopisto: poliittinen historia, talvi 2010-2011

 

Viikkiläinen ministeriön uimakouluun

 

Tammikuussa 2010 työharjoittelupaikan hakeminen tuli opiskeluissani ajankohtaiseksi. Suuren unelmani perässä lähdin ensisijaisesti hakemaan viestintäaiheista harjoittelupaikkaa. Noin kaksi päivää myöhemmin istuin bussissa matkalla keskustaan, kun puhelimeni soi. Puhelun päätyttyä huomasin lupautuneeni syksyn 2010 harjoittelijaksi MMM:n viestintäyksikköön. Tästä viikkiläisen uimakoulu ministeriössä alkoi.

Elokuussa kävin harjoittelemassa Kaisa-Leenan turvallisessa opissa uusia tehtäviäni. Ymmärsin tulevien tehtävieni koko laajuuden ja haastavuuden. Onnekseni opin uimaan jo parin ensimmäisen viikon aikana raportoidessani mm. ministeriöiden välistä eeppistä kirkkovenesoutukilpailua ja kaupungin kulttuuritapahtumia. Löysin paikkani ministeriön viestintäyksikössä ja viihdyin loistavasti.

MMM:n viestintäyksikkö on loistava ponnahduslauta seuraaviin uimahyppyihin! Kiitos kaikille loistaville työkavereille ministeriössä, erityisesti viestintäyksikössä, metsä- ja maatalousyksikössä kuin hehassa!

Anna Tainio, Helsingin yliopistoympäristöekonomia, syksy 2010

 

”Harjoittelun jälkeen työ viestinnän parissa tuntuu omalta”

 

Kesäharjoittelu MMM:ssä oli elämys. Pääsin heti mukaan viestintäyksikön arkeen ja tekemään töitä itsenäisesti. Vastuullani oli erityisesti ministeriön intranet, jonne kirjoitin paljon. Sen lisäksi mm. tein ja jakelin tiedotteita, päivitin verkkosivuja, kuvasin sekä asioin toimittajien kanssa.

Harjoitteluni ajalle osuivat Farmari-messut Mikkelissä, ja avustaminen ministeriön grillausnäytöksissä kesän ennätyshelteissä oli mieleenpainuva kokemus. Kalenteriani täyttivät lisäksi Brysselissä järjestetyn minimaatalousnäyttelyn etukäteisvalmistelut.

Harjoitteluni oli juuri sellainen kuin olin toivonut: täynnä vaihtelua, uusia ihmisiä ja kokemuksia sekä todellista tekemistä. Tunsin olevani hyödyksi ja itseluottamukseni viestijänä kasvoi hyvän palautteen myötä! Harjoittelun arvokkaana lisänä oli tutustuminen hallinnonalaan sekä valtionhallintoon yleensäkin.

Harjoitteluni kautta minulle aukeni jatkopesti MMM:ssä.

Kaisa-Leena Mäkelä, Tampereen yliopisto: suomen kieli, kesä 2010

 

Tiedottajan hommia itsenäisesti

 

Harjoittelu oli huippukokemus; sain hoitaa tiedottajan tehtäviä hurjan mielenkiintoisessa ja vaihtelevassa työympäristössä. Muut tiedotusyksikköläiset auttoivat kernaasti pulmatilanteissa. Oli hienoa saada palautetta kirjoittamistani jutuista lukijoilta ja kollegoilta. Kirjoitin paljon juttuja ministeriön intraan josta tulikin minulle kovin rakas! Lisäksi kirjoittelin tiedotteita, päivittelin sivuja ja tein kaikensorttisia tiedotushommia.

Valtionhallinnon kiemuroihin tutustuminen oli avartavaa ja opin paljon päätöksenteosta ja hallinnonalasta. Lisäksi pääsin useisiin joulukemuihin ja hienoihin rakennuksiin, kuten Smolnaan ja Säätytalolle. Sain kovasti itseluottamusta kirjoittamisen suhteen ja todella arvokasta työkokemusta tulevaisuutta varten.

Elina Lehmusto, Helsingin yliopisto, englantilainen filologia, talvi 2009-2010

 

Kokemusta isossa organisaatiossa työskentelystä ja itsenäisestä kirjoittamisesta

 

MMM:n viestintäyksikkö on virkeä paikka. Valtiolla työskentely tuntuu kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen hyvältä vaihtoehdolta. Pieni viestintäyksikkö pelaa hyvin yhteen ja harjoittelija on mukana työn teossa kuten muutkin. Välillä on kiireistäkin, kun laajalla hallinnonalalla tapahtuu monta asiaa yhtä aikaa. Neuvoja ja tukea monipuoliseen työhön on aina tarvitessaan saanut kollegoilta ja ministeriön muulta henkilökunnalta, mm. herrasmiesmäisiltä virastomestareilta.

Tiedottajan työstä sai harjoittelun aikana hyvän kuvan; suolana on se, että aina ei voi etukäteen tietää mitä päivän aikana tapahtuu. Iltauutisia katsoessa ilahduttaa, kun "meidän" tiedote on ylittänyt uutiskynnyksen. Harjoittelun plussa on myös valtioneuvoston upeiden rakennusten näkeminen lehdistötilaisuuksien ja muiden tapahtumien ohessa.

Anna-Kaisa Mäki, Vaasan Yliopisto: viestintä, syksy 2009

"Olen oppinut tämän kesän aikana viestinnästä enemmän kuin kaikkien opiskeluvuosieni aikana yhteensä"

 

Harjoittelu mmm:ssä oli aivan täydellinen valinta, sillä ihan oikeita tiedottajan töitä pääsi tekemään jo heti ensimmäisestä työpäivästä alkaen. Parasta työssä oli sen vaihtelevuus, sillä oikeastaan yksikään työpäivä ei ollut sellainen, että olisi aamulla tiennyt mitä tuleman pitää.

Harjoitteluni varrelle osuivat myös kesän Farmari-messut, jotka järjestettiin tänä vuonna Kokkolassa. Poliitikkojen ja muiden julkkisten kanssa grillailu olikin kesän ehdoton kohokohta! Viikon aikana hommia tuli paiskittua laidasta laitaan aina messuteltan pystyttämisestä julisteiden suunnitteluun asti, joten kokemusta kertyi hyvin monelta eri saralta.


Nyt harjoittelun loputtua voi sanoa, että olen oppinut tämän kesän aikana viestinnästä enemmän kuin kaikkien opiskeluvuosieni aikana yhteensä. Hyvää työkokemusta halajavalle ministeriön viestintäyksikkö onkin paikkana mitä parhain!

Eeva-Kaisa Kivistö, Vaasan yliopisto: viestintätieteet, kesä 2009

 

"Harjoittelu MMM:ssä loi suunnan tulevaisuuden viestintäpolulle"

Hyppäsin suoraan harjoittelijan saappaisiin palattuani vaihto-opiskelusta Espanjasta ja kevät meni yhdessä hujauksessa. Pääsin alusta alkaen tekemään itsenäisesti juttuja sisäiseen viestintään, päivittämään sisäisiä ja ulkoisia verkkosivuja, osallistumaan erilaisiin tilaisuuksiin sekä haastattelemaan monipuolisesti ihmisiä. Yhtenä kevään suurimmista projekteista, olin myös mukana järjestämässä Laatuketjun 10-vuotisjuhlaa Ritarihuoneelle. Tunsin itseni alusta alkaen osaksi viestintätiimiä, sillä harjoittelijan työpanosta arvostetaan MMM:ssä.

Oli erittäin avartavaa työskennellä valtionhallinnossa ja seurata ministeriön toimintaa aitiopaikalta. Kevät oli kiireinen, mutta jokainen päivä toi mukanaan jotain uutta ja mielenkiintoista. Harjoittelijan saappaista on hyvä jatkaa kohti uusia viestinnän haasteita.

Noora Niemelä, Tampereen yliopisto: suomen kieli, kevät 2009

 

”Mielekkäiden työtehtävien parissa koki oman työpanoksensa hyödylliseksi"

 

Heli HautaniemiKäytännön työkokemus karttui työharjoittelun ansiosta niin sisäisen kuin ulkoisenkin viestinnän suhteen. Sain hyvää kokemusta esimerkiksi verkkoviestinnästä ja tiedotteiden kirjoittamisesta. Yksi iso osa harjoittelijan työnkuvaa oli sisäinen viestintä, johon kuului mm. juttujen kirjoittaminen ja intranetin päivittäminen. Haastatteluja tehdessä pääsinkin tutustumaan paitsi ihmisiin, myös ministeriön organisaatioon ja arvoihin.

Harjoitteluaikana ei tarvinnut kökötellä työhuoneessa näyttöpäätteen takana, vaan sai olla tekemisissä useiden ihmisten kanssa. Mielekästä tekemistä riitti, ja oli motivoivaa olla työssä, jossa sai kokea oman työpanoksensa hyödylliseksi. Kannustavassa työilmapiirissä harjoitteluaika tuntuikin kuluvan todella nopeasti!


Heli Hautaniemi, Turun yliopisto: suomen kieli, talvi 2008–2009

 

"Harjoittelijana MMM:ssä oppii paljon sekä tiedottamisesta että ministeriön toiminnasta"

Liina LänsiluotoMMM:n viestintäyksikössä ei tarvitse tyytyä korkeakoulutetun harjoittelijan painajaiseen, kahvinkeittoon ja paperien mapittamiseen. Harjoittelijana olen päässyt kunnolla paiskimaan tiedottajan töitä: päivittämään ulkoisia ja sisäisiä nettisivuja, tekemään tiedotteita ja osallistumaan erilaisiin tilaisuuksiin Budjettiruuhesta Könäri-iltaan.

Viestintäyksikössä opin paljon uutta muustakin kuin tiedottajan työstä. Viestintäyksikössä saa tutustua näköalapaikalla ministeriön toimintaan: tutustuin ihmisiin eri puolilta ministeriötä sekä seurasin läheltä esikunnan työntekoa. Viestintäyksikkö sijaitsee aivan ministerin erityisavustajien ja valtiosihteerin työpisteiden vieressä, minkä ansiosta pääsin seuraamaan sivusta myös heidän työtään. Opin siis paljon uutta sekä tiedottajan työstä että valtionhallinnon toiminnasta.


Liina Länsiluoto, Helsingin yliopisto: poliittinen historia, syksy 2008

 

"Käytännön kokemukset karttuivat roppakaupalla"

 

Pauliina MunukkaHarjoitteluaikani viestintäyksikössä antoi minulle käytännön kokemusta siitä, mitä on olla viestinnän ammattilainen. Työilmapiiri oli kannustava ja motivoiva, tällaisessa porukassa on mukava tehdä hommia.

Kesälomien aikaan myös harjoittelijan vastuu hoitaa tehtäviä kasvoi. Vastuulla olivat lähinnä sekä sisäinen että ulkoinen verkkoviestintä ja juttujen kirjoittaminen. Kesän ajalta mieleen jäivät erityisesti Farmari-messut Lahdessa, jossa hommaa riitti myös harjoittelijalle.

Ministeriössä olen oppinut paljon uutta sekä tiedottamisesta, maa- ja metsätalousasioista että valtionhallinnosta työnantajana. Harjoittelun kautta minulle myös aukeni jatkopesti MMM:ssä.


Pauliina Munukka, Helsingin yliopisto: yleinen valtio-oppi, kesä 2008

 

"Monipuolista työkokemusta ja uusia kontakteja valtionhallinnossa arvostavat myös työnantajat"

aku_karjalainenHarjoittelu viestintäyksikössä on oiva mahdollisuus saada käytännön työkokemusta viestinnän alalta opintojen loppuvaiheessa. Itsenäiset ja vastuulliset työtehtävät takaavat sen, että tiedottajan keskeiset työkalut, kirjoittaminen ja verkkoviestintä, tulevat kuukausien aikana varsin tutuiksi. Lisäksi avustin tiedotustilaisuuksien järjestämisessä, ja erityisen mieleenpainuvaa oli päästä mukaan Königstedtin toimittajaseminaariin.

Antoisana pidin myös sitä, että harjoittelun aikana tutustuin niin MMM:öön kuin myös laajemmin valtionhallintoon entistä paremmin. Juuri harjoitteluni loppumisen kynnyksellä oli motivoivaa huomata, että monipuolista työkokemusta ja uusia kontakteja valtionhallinnossa arvostavat myös työnantajat.


Aku Karjalainen, Turun yliopisto: yleinen historia, talvi 2007 - 2008

 

"Monipuolinen harjoitteluaika toi itseluottamusta"

 

Eeva UusitaloViestinnän harjoittelussa sain toimia näköalapaikalla: kolmessa kuukaudessa opin paljon uutta tiedottajan ammatista ja tutustuin myös ministeriön hallinnon koukeroihin. Monella tapaa opettavainen kokemus oli myös yleissivistävä. Harjoittelijana sain tehdä töitä itsenäisesti ja tunsin itseni osaksi pientä, mutta tehokasta tiimiä.

Työkavereilta sai opastusta ja työtehtävät olivat vaihtelevia. Mieleenpainuvia hetkiä muistan monta, esimerkiksi ministerin avustaminen chatissa, tiedotustilaisuuden avauspuheen pito, messujärjestelyt, erilaiset henkilöhaastattelut, 141-neuvottelut ym. Ministeriöläisten kanssa pääsin myös ratsastustunnille, kokeilemaan jousiammuntaa sekä seuraamaan ministeriön sählyjoukkueen peliä.


Harjoittelusta palasin takaisin gradun ääreen monta kokemusta rikkaampana, ja onnistumisen tunne on kasvattanut itseluottamustani.

Eeva Uusitalo, Turun yliopisto: suomen kieli, syksy 2007

 

"Stressinsietokyky ja itsevarmuus kasvoivat mukavasti"

Katja SibenbergHarjoittelijalle riitti tässä viestintäyksikössä alan töitä. Kolmessa kuukaudessa ehdin hyvin saada tuntumaa valtioon työnantajana ja ministeriöön työpaikkana. Kesällä pääsin tositoimiin vuorotellen eri lomalaisten tehtäviä hoidellessa. Heinäkuun isona ja kiinnostavana projektina olivat Farmari-messut Kuopiossa. Stressinsietokyky ja itsevarmuus kasvoivat mukavasti. Suosittelen!

Katja Sibenberg, Helsingin yliopisto: viestintä, kesä 2007

 

"Sain harjoitteluajaltani todellista työkokemusta "

 

Minttu TikkaTyöharjoittelu viestintäyksikössä oli vauhdikasta ja työntäyteistä. Sain erittäin hyvän tuntuman siihen, millaista tiedottajan työ valtionhallinnossa on. Tehtävien monipuolisuus, mielenkiintoisuus sekä haasteellisuus antoivat erinomaista pohjaa sekä opinnoille, että myöhemmille töille. Viestintäyksikön työympäristö oli erittäin hyvä, mukaan lukien tietenkin mukavan ja tehokkaan työtiimin sekä ministeriön muun henkilökunnan.

Harjoitteluaikani osui hallituksen uudelleen muodostukseen, ja olikin mielenkiintoista seurata näitä tapahtumia ministeriön sisältä käsin. Sain harjoitteluajaltani todellista työkokemusta sekä näkemystä viestinnän laajaan työkenttään. Kolme kuukautta kului hetkessä.

Minttu Tikka, Helsingin yliopisto: viestintä, kevät 2007

 

"Keväälle osuivat myös Kasvukauden avajaisjuhlat, joiden järjestely toi myös kiinnostavan lisän harjoitteluuni"

 

Harjoittelu maa-ja metsätalousministeriössä oli minulle hyvin antoisa kokemus. Pääsin heti joukkoon mukaan ja sain paljon monipuolisia tehtäviä. Vaikka minulla ei entisestään paljon kirjoituskokemusta ollutkaan, pääsin heti tekemään juttuja ja haastatteluja, ja siinä sitä kokemusta karttuikin mukavasti. Viestintäyksikön työporukka oli pieni ja tiivis, ja apua oli ongelmissa aina tarjolla. Keväälle osuivat myös Kasvukauden avajaisjuhlat, joiden järjestely toi myös kiinnostavan lisän harjoitteluuni. Lisäksi itse juhliin osallistuminen oli mielenkiintoinen kokemus.

Harjoittelun aikana pääsin tutustumaan lähemmin ministeriön toimintaan ja valtioon työnantajana, mikä avaa varmasti ovia tulevaisuudessa. Suosittelen ehdottomasti ministeriötä harjoittelupaikkana.

Reetta Laine, Turun yliopisto: suomen kieli, kevät 2008

 

"Sain varmuutta tuleviin työelämän haasteisiin"

 

Minna SimonenHarjoittelu MMM:n viestintäyksikössä oli ensimmäinen opiskelujani vastaava työpaikka. Tehtävät olivat moninaisia sekä vastuullisia: kirjoitin juttuja, päivitin verkkosivuja sekä pääsin mukaan järjestämään tiedotustilaisuuksia. Uutta opittavaa riitti joka päivälle eikä peukaloita tarvinnut pyöritellä. Harjoitteluni ajoittui EU-puheenjohtajuuskaudelle, jonka ansiosta sainkin paljon kokemusta ja varmuutta tuleviin työelämän haasteisiin.

Minna Simonen, Jyväskylän yliopisto: yhteisöviestintä, syksy 2006


 

"Pääsin tutustumaan monipuolisesti tiedottajan työtehtäviin"

 

Elisa KoivikkoOlin maa- ja metsätalousministeriössä työharjoittelussa kesän 2006. Kyseessä oli ensimmäinen viestinnän työpaikkani ja siksi kokemus oli uusi ja mielenkiintoinen. Pääsin tutustumaan monipuolisesti tiedottajan työtehtäviin ja tunsin olevani osa viestintätiimiä. Minut otettiin hyvin vastaan ja harjoittelijan työpanosta pidettiin tärkeänä ministeriössä.

Työni koostui intranetin ja internetin päivityksestä, juttujen kirjoittamisesta, valokuvaamisesta sekä yleisistä viestinnän tehtävistä. Tehtävät ja ihmiset tulivat pian tutuksi ja harjoitteluaika meni nopeasti. EU-puheenjohtajuuskausi toi kesään oman lisän, joka vaikutti ja näkyi jokapäivässä työssä.

Elisa Koivikko, Jyväskylän yliopisto: yhteisöviestintä, kesä 2006


"Pienessä viestintäyksikössä jokainen päivä oli erilainen"

 

Jarna VirtanenHarjoittelu maa- ja metsätalousministeriössä oli erittäin antoisa ja opettavainen kokemus. Pienessä viestintäyksikössä jokainen päivä oli erilainen, ja pääsin osallistumaan mitä mielenkiintoisimpiin projekteihin ja tilaisuuksiin. Monipuoliset työtehtävät vastasivat hyvin opintojani, ja lisäksi opin paljon uutta. Harjoittelu antoi minulle rohkeutta ja itseluottamusta hakea jatkossa tiedottajan työtehtäviin.

Jarna Virtanen, Jyväskylän yliopisto: yhteisöviestintä ja johtaminen, kevät 2006

 

"Ministeriö osoittautui hyvin meneväksi työympäristöksi"

 

Anette FalckOpin harjoittelun aikana valtavasti uutta. Tein melko itsenäisesti töitä ja koin, että minuun luotettiin ja näkemyksiäni kuunneltiin. Ehkä eniten arvostan sitä, että sain vaikuttaa omiin työtehtäviini omien kiinnostusteni mukaan. Työkaverit olivat todella mukavia ja ilmapiiri erittäin hyvä. Vastoin ennakkoluulojani, ministeriö osoittautui hyvin meneväksi ja nuorekkaaksi työympäristöksi. Viihdyin todella hyvin.

Annette Falck, Helsingin yliopisto: viestintä, talvi 2005-2006

 

"Harjoitteluaika ei ollut mitään kahvinkeittoa, vaan pääsin alusta asti ihan oikeisiin töihin"

 

Maria LaaksoHarjoittelijana jaoin työhuoneen kahden vakituisen tiedottajan kanssa, mikä on harjoittelijalle aivan loistava järjestely; apua oli saatavilla melkein koko ajan, ja työkavereihin tutustui tosi hyvin. Viestintäyksikössä vallitsi mukava, joskin yleensä varsin kiireinen ilmapiiri.

Työharjoittelu maa- ja metsätalousministeriössä oli ensimmäinen "oikea" eli koulutusta vastaava työkokemukseni. Se, että selviydyin vaativista tehtävistä kunnialla, kasvatti roimasti ammatillista itseluottamustani. Nyt uusia työhakemuksia kirjoittaessa tuntuu ensimmäistä kertaa siltä, että ihan oikeasti osaan jotain sellaista, mitä muutkin työnantajat saattavat arvostaa.


Maria Laakso, Tampereen yliopisto: sosiologia, syksy 2005
 

"Viestintäyksikkö on organisaatiossa näköalapaikka"

 

Emilia Erkinheimo Koin heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien olevani tervetullut yksikköön. Tunsin harjoittelun aikana, että minusta oli todella myös hyötyä yksikölle. Maa- ja metsätalousministeriön viestintäharjoittelijan ei tarvitse tyytyä vain seuraamaan vierestä, kun muut tekevät töitä.

Suosittelen maa- ja metsätalousministeriötä harjoittelupaikaksi kaikille viestinnän opiskelijoille. Muistutan vielä, että ministeriön hallinnonalaan kuuluu monia muitakin asioita kuin maa- ja metsätaloutta.

Emilia Erkinheimo, Helsingin yliopisto: viestintä, kesä 2005

 

"Harjoittelujakso selkiytti omia tulevaisuudensuunnitelmiani"

Johanna KainulainenTyö oli hyvin antoisaa ja antoi kuvan siitä, miten valtionhallinto toimii. Ministeriön viestintäyksikkö on kooltaan pieni, jolloin myös harjoittelija saa paljon vastuuta ja pääsee osallistumaan täysipainoisesti ja monipuolisesti viestintään ja sen suunnitteluun.

Harjoittelijana kirjoitin, muokkasin ja jakelin tiedotteita. Vastasin ja välitin eteenpäin sähköpostilla ja puhelimella tulevia toimittaja- ja asiakaskysymyksiä. Päivitin ministeriön intranetiä. Olin mukana suunnittelemassa ja tekemässä kesällä 2005 ilmestynyttä Luonnonvara-lehden numeroa, johon kirjoitin useita juttuja. Olin myös mukana järjestämässä 200 hengen sidosryhmäjuhlaa Kasvukauden avausta.

Johanna Kainulainen, Tampereen yliopisto: englantilainen filologia, kevät 2005

 

 

"Olin niin täysivaltainen työyhteisön jäsen kuin vain lyhytaikainen työntekijä voi olla"

 

 

Aino LaaksoPääsin heti ensimmäisistä päivistä alkaen täysillä mukaan käytännön työhön ja sain vastuullisia, itsenäisiä tehtäviä omien taitojeni, kiinnostukseni ja osaamiseni mukaan. Työtehtäväni olivat hyvin vaihtelevia. Jälkeenpäin katsottuna harjoittelu oli erittäin antoisa sikäli, että saatoin hyvällä omallatunnolla kirjoittaa ansioluetteloihin ja työhakemuksiin tehneeni erittäin monenlaisia tehtäviä myös itsenäisesti ja vastuullisesti. 

Aino Laakso, Helsingin yliopisto, viestintä, kesä 2004

 

 

"Sain harjoittelun päätteeksi työpaikan tiedottajana"

Sini SaaresTulin harjoitteluun maa- ja metsätalousministeriön viestintään aivan opiskelujeni loppuvaiheessa. Olin gradussani käsitellyt visuaalista verkkoviestintää ja mielenkiinnon kohteeni otettiin hyvin huomioon työtehtäviäni suunnitellessa. Pääsin muun muassa heti mukaan verkkoviestintäprojekteihin. Työskentely pienessä tiimissä oli intensiivistä ja työtehtävät monipuolisia ja mielenkiintoisia. 

Sini Saares, Jyväskylän yliopisto: yhteisöviestintä, kevät 2004