Hyppää sisältöön
Media

Jotta voisimme hyvin
EU:n maaseuturahasto luo parempaa arkea koko Suomeen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.5.2020 10.20
Tiedote
Kaksi kolmasosaa Suomen saamasta EU-rahoituksesta käytetään maaseudun ja maatalouden kehittämiseen.

Euroopan Unionin maaseuturahasto näkyy suomalaisille monimuotoisemman ympäristön, toimivien laajakaistayhteyksien sekä kestävästi tuotetun ruuan muodossa. EU:lta saatava maaseuturahoitus hyödyttää kaikkia - Suomesta 95 prosenttia on maaseutua. Eurooppa-päivää vietetään tänään, 9. toukokuuta.

Parantuneista palveluista hyötyvät kaikki

EU:n maaseuturahaston avulla suomalaiselle maaseudulle luodaan turvallisempaa ja viihtyisämpää arkea. EU-rahoituksella on mahdollistettu monia laavuja, kuntoportaita ja liikuntareittejä, jotka ovat tänä keväänä olleet erityisen tärkeitä.

EU-rahoituksella on rakennettu myös toimivia yhteyksiä. EU:n maaseuturahaston rahoittamat lähes 100 laajakaistahanketta rakentavat Suomeen yhteensä 4000 km valokuitua niille alueille, joille niitä ei markkinaehtoisesti rakenneta. Ilman toimivaa verkkoyhteyttä etätyöt eivät olisi mahdollisia.

Suurten ja pienten hankkeiden vaikutuksista hyötyvät yhtä lailla 2,2 miljoonaa vapaa-ajan asukasta sekä maaseudulla piipahtavat matkailijat ja harrastajat.

EU parantaa ympäristöä

EU-rahoitus on 20 vuoden aikana ohjannut viljelymenetelmiä huomioimaan paremmin ympäristön ja ilmaston. Suomalaisista maatiloista 85 % saa ympäristökorvausta, jonka ehtona on, että tilat tekevät suunnitelmallisia ympäristö- ja vesiensuojelutoimia.

Monen menestyneen yrityksen takana on EU

Maaseuturahaston vaikutukset näkyvät muuallakin kuin ruokapöydässä ja pelloilla. Ruoka-alan ohella muun muassa matkailu, teollisuus, erilaiset palvelut ja biotalous ovat saaneet lisäpotkua rahoituksesta, joka on tuonut piristysruiskeita monille alueille. Yritykset hankintaketjuineen tuovat verotuloja alueelle Se on mahdollistanut monenlaisten yritysten investointeja ja nopeuttanut niitä. Yritysrahoituksesta 60 % kohdistuu harvaan asutulle ja ydinmaaseudulle.

EU-rahoituspäätökset tehdään lähellä sinua

Euroopan Unioni koetaan joskus etäiseksi ja Bryssel-keskeiseksi, mikä ei kuitenkaan ole totta. Päätökset EU:n maaseuturahaston käytöstä tehdään lähellä kansalaisia kunnissa, ELY-keskuksissa ja paikallisen kehittämisen Leader-ryhmissä. Alueiden omat tarpeet ja lähtökohdat määrittävät sitä, mihin maaseudun kehittämisrahoitusta käytetään.

Rahoitusta saivat viime vuonna muun muassa viljelijät, hanketoimijat, yritykset, kunnat, järjestöt sekä kauppa ja teollisuus, neuvontaorganisaatiot ja tutkimus- ja kehittämisorganisaatiot. Rahoituksen vaikuttavuus ulottuu yhtä tuensaajaa laajemmalle kohderyhmälle. Esimerkiksi kehittämisorganisaatioiden hankkeissa lopullisia hyödynsaajia ovat yrittäjät ja paikalliset asukkaat.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Meri Kiikkala, p. +35850 453 2803, etunimi.sukunimi@mmm.fi 

EU ja kansainväliset asiat Maaseutu Ruoka ja maatalous