Hyppää sisältöön
Media

EU:n maatalousministerit: maa- ja metsätalous tarjoaa mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillintään

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 17.5.2016 18.22
Tiedote

Maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontui tänään Brysselissä. Kokouksen laajin keskustelu käytiin maataloudesta ja ilmastosta. Suomea neuvostossa edusti maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Ministeri Tiilikaisen mielestä maa- ja metsätalouden merkitys on suuri ilmastonmuutoksen hillinnässä, eikä maataloutta pidä nähdä vain ongelmana – se tulisi nähdä myös ratkaisuna. Ministeri muistutti, että maatalouden päästöjen kustannustehokas vähentämismahdollisuus on kuitenkin rajallinen. Ruuantuotantoa on maailmassa lisättävä, jotta kasvavan väestön kysyntään voidaan vastata.

Ministeri Tiilikainen korosti puheenvuorossaan metsien merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja hiilen sitomisessa. Ilmastotoimien tulisi kannustaa metsien kestävään hoitoon ja käyttöön.

– Biotaloudella on huomattava merkitys ilmaston lämpenemisen hidastamisessa. Suomessa biotalouden kehittäminen perustuu kestävään metsien hoitoon. Puusta voidaan kehittää uusia tuotteita korvaamaan uusiutumattomia materiaaleja ja fossiilista energiaa, Tiilikainen painotti.

Neuvosto keskusteli myös yhteisen maatalouspolitiikan yksinkertaistamisesta ja maataloustuotteiden markkinatilanteesta. Ministeri Tiilikainen toivoi komissiolta lisää toimia CAP:n yksinkertaistamiseksi. Erityisesti täydentävien ehtojen järjestelmä kaipaa perusteellista arviointia. Valvontojen yksinkertaistaminen ja seuraamusten kohtuullistaminen ovat myös toivottavia.

– Esimerkiksi eläinrekisteri-ilmoitusten virheet ovat monesti inhimillisiä ja tahattomia. Ne eivät vaaranna tukimaksujen oikeellisuutta tai eläintautien seurannan tilannetta, ja siksi seuraamukset eivät saa olla ylimitoitettuja, ministeri Tiilikainen totesi.

Ministerit saivat komissiolta tilannekatsauksen markkinoiden tilanteesta, joka on edelleen vakava. Ministeri Tiilikaisen mukaan komission pitäisi valmistella suoria tuottajiin kohdistuvia tukitoimenpiteitä sekä korotettuja tukiennakoita ensi syksynä. Neuvosto käsittelee asiaa uudelleen kesäkuun kokouksessaan.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 040 751 8407, etunimi.sukunimi@mmm.fi

EU ja kansainväliset asiat Kimmo Tiilikainen Luonto ja ilmasto Metsät Ruoka ja maatalous