Hyppää sisältöön
Media

Euroopan unionin metsäisimmät maat vetosivat komissioon

maa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 17.5.2016 18.03
Tiedote

Suomi on lähettänyt yhdessä yhdeksän muun metsäisen maan kanssa komissiolle kirjeen, jossa ehdotetaan Pariisin sopimuksen mukaisesti metsien kestävän hoidon ja käytön huomioimista EU:n 2030 ilmastokehyksessä. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen ja yhdeksän muun jäsenmaan ministerin kirje on osoitettu ilmastokomissaari Miguel Arias Cañetelle ja maatalouskomissaari Phil Hoganille.

Kirjeessä korostetaan metsien tärkeää merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja hiilen sitomisessa. Ilmastotoimien tulisi kannustaa kestävään metsätalouteen.

Komissio on antamassa kesällä ehdotuksensa maankäyttösektorin, metsäsektorin ja nk. taakanjakosektorin sisällyttämisestä EU:n 2030 ilmastokehykseen.

– Siirtymisellä kohti kestävää biotaloutta on huomattava merkitys ilmaston lämpenemisen hidastamisessa.  Suomessa biotalouden kehittäminen perustuu erityisesti kestävästi ja pitkäjänteisesti hoidettujen metsävarojen käyttöön, ministeri Tiilikainen painotti tänään Brysselissä.

Kirjeessä esitetään, että EU:n maankäyttöä ja metsiä koskevan laskentajärjestelmän tulee kannustaa metsien kestävään hoitoon ja käyttöön. Metsien hiilinielun sisällyttäminen ilmastokehykseen tulee tehdä siten, ettei päästövähennysten kunnianhimo laske.

Pariisin sopimuksessa metsät tunnistetaan keskeisenä keinona siirryttäessä kohti päästöjen ja nielujen tasapainovaadetta vuosisadan jälkimmäisellä puoliskolla.

Kirjeen lähettäneet maat ovat EU:n metsäisimpiä. Yhdessä maat edustavat lähes puolta EU:n koko metsäpinta-alasta. Mukana ovat Itävalta, Kroatia, Tsekki, Viro, Suomi, Latvia, Liettua, Romania, Slovenia ja Ruotsi.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Jyrki Peisa, ympäristöministeriö, p. 050 3640 836
metsäneuvos Heikki Granholm, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 130

EU ja kansainväliset asiat Kimmo Tiilikainen Luonto ja ilmasto Metsät