Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Tiilikainen: Yrittämisen mahdollisuuksia on vahvistettava kautta maan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.1.2016 16.20
Tiedote

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen muistuttaa, että talouden uusiutuminen edellyttää vahvaa panostusta uusiin yrityksiin. – Yrittämisen mahdollisuuksia on vahvistettava kautta maan. Maaseudulla riittää potentiaalia, nyt tarvitaan uskallusta ryhtyä toimiin, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen painotti torstaina 28. tammikuuta järjestetyn Yrittäjyys ja mahdollisuuksien maaseutu -seminaarin avauspuheenvuorossa.

– Tasapainoinen aluekehitys on Suomen etu. Maakuntauudistuksen myötä päätösvalta tulee siirtymään lähemmäs ihmistä. Se luo samalla myös edellytykset maaseudun yrittäjien menestymiselle. Toinen maaseudun kehittymisen kannalta merkittävä asia on käynnissä oleva maaseudun infrastruktuurin parantaminen: joka puolella Suomea tulee olla hyvät puitteet yrittää, ministeri Tiilikainen muistutti. 


Komissiosta kannustusta innovointiin

Maaseuturahasto on kasvurahasto, joka tarjoaa eväitä niin uusien yritysten syntymiselle kuin toimivien yritysten kehittämiselle, ohjelmajohtaja Kai Heikkilä maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosastolta Euroopan komissiosta totesi.
– Suomessa on erityisiä haasteita: esimerkiksi pohjoinen sijainti, kasvuyritysten niukka määrä ja alueellinen epätasapaino. Rakennerahastojen avulla pystymme kuitenkin vastaamaan paremmin sekä Euroopan laajuisiin että Suomen sisäisiin haasteisiin.

Komissiosta tulee kannustusta erityisesti uuden innovointiin.
– Suomessa on paljon innovaatioita, mutta niiden tuotteistaminen on vähäisempää muihin Euroopan maihin verrattuna. Juuri tämän vuoksi innovaatioiden tukemiseen on tällä ohjelmakaudella kiinnitetty maaseuturahastossa erityistä huomiota, Heikkilä kertoi.  

– Maaseuturahaston ja siitä rahoitettavan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 mahdollisuudet eivät ole vielä kaikille yrittäjille tuttuja. Kun katsomme edellisellä ohjelmakaudella tuettuja yrityksiä, on niiden joukossa monia menestystarinoita. Toivon, että maaseutuohjelma on mukana uusien ja innovatiivisten avausten syntymisessä myös jatkossa, maatalousneuvos Taina Vesanto maa- ja metsätalousministeriöstä totesi.

Maaseutuohjelman lisäksi yrittäjien työtä pyritään helpottamaan nyt myös hallitusohjelman kärkihankkeilla.
– Muun muassa digitalisaation, kokeilujen ja normien purkamisen avulla pyritään tasoittamaan myös yrittäjien tietä kohti tulevaisuutta, Vesanto totesi.


 

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Taina Vesanto, p. 02951 62405 etunimi.sukunimi@mmm.fi 

Maaseutu