Hyppää sisältöön
Media

Ministerit Mikkonen ja Leppä Kiteelle tutustumaan valkoposkihanhien aiheuttamiin vahinkoihin

maa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 26.5.2020 11.03
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vierailevat tiistaina 26.5.2020 Kiteellä. Vierailun aiheena ovat valkoposkihanhien aiheuttamat vahingot, niiden ennaltaehkäisy sekä korvaaminen.

Valkoposkihanhet ovat tänä keväänä aiheuttaneet merkittäviä vahinkoja erityisesti Pohjois-Karjalassa. Ministerit Leppä ja Mikkonen tutustuvat tilanteeseen, kohteisiin ja alueen maatalousyrittäjiin sekä paikallishallintoon. Ministerit pyrkivät yhdessä löytämään ratkaisun vaikeaan tilanteeseen. 

”Hanhien aiheuttamat tuhot alueelle ovat paikoin todella mittavia. Ymmärrän hyvin viljelijöiden huolen töiden tuhoutumisesta ja satomenetyksistä. Ympäristöministeriössä ja ELY-keskuksessa on varauduttu maksamaan korvaukset valkoposkihanhien aiheuttamista vahingoista mahdollisimman nopeasti. On tärkeää, että pääsemme keskustelemaan alueen viljelijöiden kanssa laajasti erilaisista ratkaisuehdotuksista, jotta pystymme minimoimaan vahinkoja sekä parantamaan maanviljelyksen ja lintujen muuttoreitin yhteensovittamista. Ongelman ratkaiseminen vaatii monenlaisia keinoja kuten esimerkiksi karkoituskeinojen edelleen kehittämistä ja hanhipeltojen lisäämistä,” ministeri Mikkonen sanoo.

Ympäristöministeriössä valmistellaan parhaillaan uutta lakia rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta ja ennaltaehkäisystä. Tästä on tarkoitus saada hallituksen esitys syysistuntokaudella. 

”Viljelijät kärsivät Suomessa kohtuuttomia menetyksiä, kun valkoposkihanhet syövät pelloilta kevään töiden tulokset. Viljelijät tekevät työtään ruokaturvan eteen. Rehusadon menetyksessä ei ole kyse pelkästään hukatuista tuotantopanoksista vaan tilan koko toiminnan vaarantumisesta. Korvausten lisäksi on oltava myös keinoja ennaltaehkäistä vahinkoja ja viljelijöiden puolustaa elinkeinoaan. Siksi pidän tarpeellisena suojametsästyksen käyttöönottoa Ruotsin tapaan”, ministeri Leppä sanoo.

Lisätietoja:

Ministeri Lepän erityisavustaja Teppo Säkkinen, p. 050 516 2868, [email protected]

Ministeri Mikkosen erityisavustaja Antti Heikkinen,  p. 050 348 1406, [email protected]

Ylijohtaja Ari Niiranen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 060, [email protected]

Luonnonsuojeluasiantuntija Mika Pirinen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 214, [email protected]

Eläimet ja kasvit Jari Leppä Krista Mikkonen Ruoka ja maatalous