Skip to content
Media

Kansainvälinen lohen vuosi näkyy myös Suomessa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 7.11.2018 14.18
Uutinen

Pohjois-Atlantin lohensuojelujärjestö NASCO, Pohjoisen Tyynenmeren vaelluskalakomissio NPAFC ja niiden kumppanit ovat käynnistäneet Kansainvälisen lohen vuosi -hankkeen (The International Year of the Salmon, IYS), jonka varsinaista juhlavuotta vietetään vuonna 2019. Juhlavuoden aktiviteetteja käynnistellään kuitenkin jo nyt ja erilaisia juhlavuoteen liittyviä tapahtumia tullaan näkemään aina vuoteen 2022 asti. NASCO on pyytänyt mahdollisimman monia pohjoisen pallonpuoliskon hallituksia osallistumaan hankkeeseen, ja myös Suomi on ilmoittanut tukevansa hanketta omilla toimillaan.

Suomen rajajokina on kaksi maailman parhaista lohijoista: Atlanttiin laskeva Tenojoki ja Itämereen laskeva Tornionjoki. Atlantin ja Itämeren lohen lisäksi Saimaalla ja Hiitolanjoessa sinnittelee vain sisävesissä esiintyvä järvilohi.

Tornionjoen lohikannan elpyminen Itämerellä hyvin heikosta tilasta maailman vahvimmaksi lohikannaksi on yksi suurimmista menestystarinoista Atlantinlohen maailmassa. Määrätietoiset toimet, yhteistyö naapurimaiden kesken sekä EU:n ja Itämeren maiden yhteistyö ovat sen mahdollistaneet.

Lohikantojen hoitoon ja käyttöön on viime vuosina kiinnitetty yhä enemmän huomiota. Käyttöä ohjataan lohi- ja meritaimenstrategialla, ja uhanalaisen Saimaan järvilohen hoitoa varten on laadittu järvilohistrategia.
Jokien vaelluskelpoisuutta parannetaan suunnitelmallisesti kalatiestrategialla.

Lohen elinoloja parannetaan etenkin rakennetuissa vesistöissä, missä strategioiden mukaisesti puretaan vaellusesteitä ja etsitään ratkaisuja patojen ohittamiseksi. Vesistöissä tehdään myös runsaasti jokiluonnon ennallistamistoimia ja kutupaikkojen kunnostuksia.

Kunnostustöihin osallistuvien tahojen kirjo on laaja. Suuria kunnostushankkeita toteutetaan hallinnon ja voimayhtiöiden yhteistyönä. Kansalaisten ja järjestöjen talkookunnostuksilla on saatu paljon hyvää aikaan pienemmissä uomissa.

Suomi on aktiivinen toimija myös kansainvälisessä lohen hyväksi tehtävässä yhteistyössä. Yhteistyötä tehdään erityisesti naapurimaitten kanssa – Tornionjoella Ruotsin kanssa, Teno- ja Näätämönjoella Norjan kanssa. Suomella on myös Venäjän kanssa yhteinen Laatokan lohikanta Hiitolanjoessa.

Työ Tenojoen ja Itämeren lohikantojen elvyttämiseksi jatkuu myös juhlavuonna. Hallituksen kärkihankkeen myötä jatkuu myös työ lohen vaellusyhteyksien palauttamiseksi rakennetuilla Itämeren joilla.

Video ministeri Jari Lepän Lohen vuosi -tervehdyksestä

Lisää tietoa Suomen lohikannoista (luke.fi)
Lisää tietoa the Year of the Salmon -projektista (yearofthesalmon.org)

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriössä:
Neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste, p. 0295 162 152, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Biotalous EU ja kansainväliset asiat Elinkeinokalatalous Jari Leppä Kalat Lohen vuosi Vapaa-ajankalastus