Skip to content
Media

Ministeri Lepällä onnistunut vientimatka Kiinaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.5.2018 14.43
Tiedote
Ministeri Leppä vieraili Suomi-paviljongissa SIAL-elintarvikemessuilla Shanghaissa 16. toukokuuta. Kuva: Food from Finland

Ruuan ja metsäteollisuuden tuotteiden viennin lisääminen sekä vastuullinen veden käyttö olivat polttopisteessä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän vierailulla Shanghaissa ja Pekingissä 15.-18. toukokuuta.

Yritysten ja valtionhallinnon Team Finland -matkalla ministeri Leppä neuvotteli viennistä ja osallistui Food from Finland ja Wood from Finland -kasvuohjelmien tapahtumiin.

Kiinassa tehtiin vastikään laaja hallintouudistus, ja Suomen delegaatio tutustui maan uuteen hallintoon. Tapaamiset vakuuttivat Suomen edustajat, että hyvä yhteistyö jatkuu. Ministeri Leppä on tyytyväinen, että Kiinan ministeriöissä oltiin kiinnostuneita konkreettisesta yhteistyöstä yritysten välillä. 

– Suomi on Kiinalle haluttu kumppani ja meihin luotetaan. Tämä on merkki siitä, että vienti Kiinaan voi kasvaa. Yhteistyömme on vankistanut, minkä ansiosta voimme keskittyä entistä enemmän yrityksiä hyödyttävään yhteistyöhön, sanoo ministeri Leppä.

–  Kiina on erittäin kilpailtu markkina, jossa menestyminen edellyttää tiivistä yhteistyötä yritysten ja hallinnon kesken, sanoo kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Ruokavientiä edistettiin SIAL-messuilla ja virallisissa neuvotteluissa

Suomalaisyritykset markkinoivat tuotteitaan Aasian suurimmilla elintarvikemessuilla Shanghaissa 16.-18. toukokuuta. SIAL-messujen näyttävä Suomi-paviljonki ammensi pohjoisen puhtaasta luonnosta ja siellä esittäytyvät Linkosuon Leipomo, Fazer Confectionery, Fazer Mills, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Lasso Drinks, Raisio, Santa Water Group, Stadin Brewing Company ja Vanajan Keksit. Myös muut EU-maat esittelivät ruokaosaamistaan, sillä EU oli tapahtuman kunniakumppani.

– Ruoka-ala on kasvuala ja kasvua saadaan viennistä.  Olen ilahtunut, miten kiinnostuneita kiinalaiset ovat korkealaatuisesta, terveellisestä ja turvallisesta ruuastamme. Suomen osastolla oli kova kuhina. EU:n korkea elintarvikehygienia ja ponnistukset kestävän ruuantuotannon eteen pistettiin merkille, mistä iloitsimme komissaari Hoganin kanssa, ministeri Leppä sanoo.

Pekingissä ministeri Leppä ja Kiinan maatalous- ja maaseutuministeriön varaministeri Zhang Taolin allekirjoittivat sopimuksen yritys- ja tutkimusyhteistyön jatkamisesta vuoden 2019 loppuun saakka. Esimerkiksi kauran ja maidon tuotantoa ja maatalouden biomassan käyttöä koskevissa hankkeissa Suomi ja Kiina oppivat toisiltaan.

Ministeri Leppä keskusteli Kiinan tullin ministerin Ni Yuefengin kanssa eri tuotteiden markkinoille pääsystä. Leppä ja Ni pitivät maitotuotteiden viennissä joulukuussa 2017 käyttöön otettua elektronista vientitodistusta toimivana ja erinomaisena käytännön esimerkkinä maiden välisestä yhteistyöstä.

Ni vahvisti, että Suomeen tehdään kesäkuussa BSE-taudin valvontaa koskeva tarkastus, mikä on edellytyksenä naudanlihan markkinoillepääsyhankkeen käynnistämiselle Kiinaan.

Kansliapäällikkö Husu-Kallio vieraili myös uuden markkinavalvontaviraston sertifiointi- ja akkreditointiosastolla. Suomi on ottanut ensimmäisenä Kiinan kanssa käyttöön elintarvikkeiden sähköisen valvontajärjestelmän, jossa Kiinan viranomaiset voivat katsoa vientiyritysten valvontatietoja. Järjestelmä on nopeuttanut suomalaisen sianlihan viennin hyväksymistä. Vierailun tuloksena Suomi ja Kiina aloittavat neuvottelut yhteistyöstä luomutuotteiden viennin mahdollistamiseksi.

Yritykset etsivät markkinoita korkealaatuiselle puulle

Ministeri Leppä avasi Suomi-Kiina -puufoorumin Pekingissä 17. toukokuuta. Sahatavaran vienti Suomesta Kiinaan on kasvanut huimasti viimeisen kolmen vuoden aikana ja viime vuonna vienti oli 1,7 miljoonaa kuutiometriä.

– Huipputapaamisessa nostimme esiin korkeamman jalostusasteen tuotteet, kuten suomalaiset hirsitalot, rakennusteollisuuden liimapuutuotteet, ympäristöystävällisen kyllästetyn puun ja lämpöpuun. Ympäristökriteerit ja puun jäljitettävyys ovat nosteessa Kiinassa ja siihen suomalaisyritysten pitää iskeä. Viennin nousun täytyy näkyä myös puun hinnassa, Leppä sanoo. 

Tapahtumaan osallistui noin 150 metsäalan asiantuntijaa ja yrittäjää Suomesta ja Kiinasta.  Tapahtumassa suomalaisyritykset etsivät ostajia tuotteilleen ja mukana olivat Arborealis, ER-Saha, HASA, Iisveden Metsä, Keitele Wood Products, Kuhmo, Lunawood, Luvian Saha, Multian Saha, Pölkky, Sahakuutio, SWM-Wood ja Versowood.

Vettä kierrättäville ja puhdistaville ratkaisuille kova kysyntä

Ministeri Leppä tapasi vesiministeri E Jingpingin Pekingissä ja ministerit keskustelivat muun muassa, miten veden kierrätystä voidaan tehostaa ja miten vettä puhdistavia ratkaisuja saadaan käyttöön. Tarve digitalisoida vesivarojen hallintaa nousi neuvottelun keskeiseksi teemaksi. Suomella on merkittävä rooli myös EU:n ja Kiinan vesiyhteistyössä, sillä EU-Kiina -vesifoorumin sihteeristö on Suomessa vuosina 2018-2019.

Matkalle osallistui myös Elintarviketurvallisuusviraston ja Luonnonvarakeskuksen edustajia.

Ministeri Lepän videotervehdys SIAL-messuilta (16.5.2018)

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Risto Lahti, ministerin erityisavustaja, p. +358 50 565 0424
Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö, p. +358 400 291 910
etunimi.sukunimi@mmm.fi

Tiedotetta korjattu 23.5. Apetit ei esittäytynyt SIAL-messuilla, mutta osallistui vientimatkalle.

Biotalous EU ja kansainväliset asiat Eläimet ja kasvit Jari Leppä Luonto ja ilmasto Metsät Ruoka ja maatalous Tutkimus ja kehittäminen Vesi team finland