Hoppa till innehåll
Media

Maaseutuohjelman toimeenpano etenee EU-maiden kärkijoukossa

Julkaisuajankohta 3.7.2015 11.38
Tiedote

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma on noussut positiivisesti esille EU-tasolla. Komissio hyväksyi Suomen maaseutuohjelman ensimmäisten joukossa, ja nyt myös ohjelman toimeenpano on käynnissä.

- Suomessa kaikki maaseutuohjelman tuet ovat jo haettavissa, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kiittelee. - EU-lainsäädännön viivästyminen aiheutti sen, ettei hakuja saatu auki Suomen tavoittelemassa aikataulussa. Tämä on valitettava tosiasia. Toimeenpanon osalta edetään siitä huolimatta EU-maiden kärkijoukossa.

Maaseutuohjelma on keskeisin väline maatalouden uudistamisessa ja maaseudun elinvoimaisuuden edistämisessä. Käynnissä oleva ohjelmakausi kattaa vuodet 2014–2020 ja sen julkinen rahoitus koko ohjelmakaudella on 8,265 miljardia euroa.

- EU:n maaseuturahaston, valtion, kuntien ja yksityisin varoin on parannettu ruoantuotannon ja yrittäjyyden edellytyksiä, edistetty työllisyyttä, hoidettu ympäristöä ja kehitetty maaseudun palveluja. Nyt jatketaan maaseudun kehittämistä entistäkin elinvoimaisemmaksi, ministeri Tiilikainen toteaa.

Hyrrä sähköisti asioinnin

Merkittävää on myös, että tällä ohjelmakaudella kaikkia maaseutuohjelmasta rahoitettavia tukia voi hakea sähköisesti. Viljelijätukia on voinut hakea sähköisesti Vipu-palvelussa jo vuodesta 2009, ja tänä vuonna sähköisesti haettujen tukien osuus oli 86 prosenttia. Nyt myös maaseudun yritys-, hanke- ja rakennetukien haku siirtyi uuteen aikakauteen, kun tänä vuonna otettiin käyttöön Hyrrä-palvelu.

- Maaseudun kehittämistuissa sähköinen hakumahdollisuus on otettu hyvin vastaan. Tähän mennessä esimerkiksi yritys- ja hanketuista suurin osa on haettu Hyrrä-palvelussa. Yritystuista 90 prosenttia ja hanketukihakemuksista 81 prosenttia on haettu sähköisesti, kertoo Maaseutuviraston ylijohtaja Leena Tenhola.

Maaseutuohjelma vahvistaa biotaloutta

Ohjelmakauden 2007–2013 aikana maaseutuohjelma myötävaikutti muun muassa 75 000 työpaikan syntymiseen tai säilymiseen maaseutualueilla. Näistä yli 6 500 on uusia työpaikkoja. Maaseutuohjelma on ollut keskeinen keino maatalouden ravinnepäästöjen pienentämisessä ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä. Sekä luomutuotanto että eläinten hyvinvoinnin hyväksi tarjotut mahdollisuudet ovat myös kasvattaneet suosiotaan.

- Maaseutuohjelma on merkittävä väline myös biotaloudelle, jossa on paljon mahdollisuuksia niin maaseudun kuin koko Suomenkin kansantaloutta ajatellen, ministeri Tiilikainen muistuttaa.

Päivitä maaseutusi -kampanja haastaa uudistamaan maaseutua

Maaseutuohjelman mahdollisuudet tehdään tutuksi koko kansalle valtakunnallisella kampanjalla. Maaseutumielikuvaa päivittävä kampanja jalkautuu kesän ja syksyn mittaan kaikkialle Suomeen. Kampanja näkyy niin televisiossa, radiossa, verkossa ja valtakunnallisissa sekä paikallisissa tapahtumissa.

Markkinointikampanjalla halutaan muistuttaa, että Suomesta 95 prosenttia on maaseutua ja maaseutuohjelma on koko maata ja kaikkia suomalaisia hyödyttävä työkalu.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

osastopäällikkö Risto Artjoki, p. 0295 162 286

neuvotteleva virkamies Tiina Malm, p. 0295 162 428

etunimi.sukunimi(at)mmm.fi

Lisätietoja Maaseutuvirastosta:

ylijohtaja Leena Tenhola, p. 0295 312 448

etunimi.sukunimi(at)mavi.fi

Lisätietoja tuenhakijalle:

ELY-keskukset ja Leader-ryhmät