Träbränslen i energiproduktion
El och värme från svartlut, bark och sågspån som uppstår vid träförädling
Träbaserad energi kommer från sidoströmmar i träförädling, såsom bark, sågspån och avloppsvatten från massaindustrin. Dessutom kan toppar, grenar, stammar och stubbar som samlas vid avverkning och skogsvård flisas och användas som energikälla, det vill säga skogsflis. Den huvudsakliga användningen av träbränslen i Finland är för produktion av värme och el.
Under de senaste åren har träbränslen stått för över en fjärdedel av den totala energikonsumtionen i Finland. Träbränslen är numera den största enskilda energikällan i vår energiproduktion och har sedan 2012 haft en större andel än olja, kol eller naturgas.
Träbaserad energi produceras från flera olika källor i Finland
I Finland baseras användningen av träbränslen i energiproduktion på sidoströmmar från träförädling eller olika rester och småträd från avverkning och skogsvård.
Den viktigaste enskilda träbränslekällan i Finland är svartlut, en biprodukt från massatillverkning. Dessutom använder värme- och kraftverk lika mycket fasta träbränslen, såsom bark, sågspån och skogsflis.
Ökningen av användningen av träbränslen i Finland de senaste åren har särskilt baserats på ökad användning av sidoströmmar och rester från skogsindustrin. Träbränslen har ersatt användningen av fossila bränslen, såsom stenkol, olja, naturgas och torv, vilket har haft en betydande inverkan på ökningen av andelen förnybara energikällor i Finland.
Skogsindustrins biprodukter och avfallsträ är en viktig energikälla i Finland
Värme- och kraftverk använder fasta träbränslen, såsom biprodukter och avfallsträ, varav cirka två tredjedelar är bark. Förutom bark används olika typer av sågspån, träflis, återvunnet trä, träpellets och träbriketter. År 2023 användes totalt 10 miljoner kubikmeter biprodukter och avfallsträ från skogsindustrin. Utöver biprodukter och avfallsträ använder värme- och kraftverk skogsflis för produktion av el och värme. När användningen av olika biprodukter och avfallsträ från skogsindustrin samt skogsflis räknas ihop, blev den totala mängden fasta träbränslen som användes i värme- och kraftverk år 2023 sammanlagt 22,4 miljoner kubikmeter. Detta motsvarade en energiinnehåll på cirka 44 terawattimmar (TWh).
Mer än hälften av skogsflisen tillverkas av småträd
Användningen av skogsflis i värme- och kraftverk har under de senaste tio åren (2012–2023) i genomsnitt varit cirka 8–9 miljoner kubikmeter per år (cirka 16–18 TWh per år). Under de senaste åren har mer än hälften av skogsflisen flisats från småträd, det vill säga stammar med liten diameter som skördas i samband med skogsvårdsarbete i unga skogar. Därefter används mest avverkningsrester. Användningen av skogsflis i Finland har särskilt baserats på delar av stammar som inte är lämpliga för industriell träförädling.
År 2023 ökade användningen av skogsflis i värme- och kraftverk till 11 miljoner kubikmeter. Av detta var 6,6 miljoner kubikmeter småträd och 3,0 miljoner kubikmeter avverkningsrester. Dessutom använde anläggningarna grova stammar, som huvudsakligen är skadade och torra stammar, 1,1 miljoner kubikmeter och stubbar 0,3 miljoner kubikmeter. År 2023 användes 7 miljoner kubikmeter skogsflis i kraftvärmeproduktion (CHP-produktion) och 4 miljoner kubikmeter skogsflis i värmeproduktion.
Tillsammans med skogsflis som bränns i småhus - 0,6 miljoner kubikmeter - blev den totala användningen av skogsflis år 2023 11,6 miljoner kubikmeter.
Ved som används av hushåll och gårdar ingår i träbränslestatistiken
I Finland ingår även ved som används av hushåll och gårdar, det vill säga småskalig användning av trä, i användningen av träbränslen. Naturresursinstitutet uppskattar användningen av ved i småhus genom enkäter. Den senaste statistiken avser uppvärmningssäsongen 2016-2017 och enligt den uppskattas småhus använda 6,9 miljoner kubikmeter ved per år, vilket motsvarar en energiinnehåll på 15,3 terawattimmar (TWh). Ved, klabbar och flis som bränns i småhus står för cirka nio procent av allt inhemskt rundvirke som avverkas i Finland. När ved som bränns i småhus inkluderas blev den totala konsumtionen av fasta träbränslen år 2022 30 miljoner kubikmeter, det vill säga cirka 60 TWh.
Skogsflisens tillräcklighet som ersättning för energitorv och stenkol undersöktes 2021
Ersättning av torv och stenkol med förnybara energikällor kommer att öka efterfrågan på fasta träbränslen under de kommande åren. I utredningar som AFRY och Naturresursinstitutet gjorde våren 2021 uppskattades ökningen av efterfrågan på fasta träbränslen i energiproduktionen. AFRY
utredning undersökte utvecklingen av efterfrågan på skogsflis och annan energived, den regionala tillräckligheten av inhemskt utbud samt effekterna på användningen av industriellt virke för energiändamål och användningen av importflis och därigenom försörjningstryggheten. Undersökningarna gjordes för åren 2025, 2030 och 2035. Naturresursinstitutet undersökte tillräckligheten av skogsflis fram till 2030 baserat på tre efterfrågescenarier. Länkar till AFRY
och Naturresursinstitutets utredningar finns nedan.
Energi- och klimatstrategier
Den nationella klimat- och energistrategin som utarbetades 2022 är ett omfattande medelfristigt handlingsprogram och täcker alla växthusgasutsläpp från utsläppshandels-, fördelnings- och markanvändningssektorn samt kolsänkor från markanvändningssektorn och andra sektorer. Bakgrunden till strategins utarbetande var särskilt EU
klimat- och energimål för 2030 och regeringens mål om koldioxidneutralitet 2035. Som bakgrund till klimat- och energistrategin och den medelfristiga klimatplanen (KAISU) utarbetades inom det så kallade HIISI-projektet en utredning om politiska åtgärder och deras effekter. För skogssektorn omfattar klimat- och energistrategin bland annat mål och riktlinjer för utveckling av förnybar energi och kolsänkor.
Arbetet med att utarbeta en ny energi- och klimatstrategi har inletts under ledning av Arbets- och näringsministeriet våren 2024.
På vår webbplats
Hållbarhetskriterier för energibiomassor
På andra webbplatser
Energianvändningen av trä 2023 (preliminär)
Skogsvårdsrekommendationer för drivning av energivirke (på finska)
Statistikdatabas energianvendningen av trä (Naturresursinstitutet LUKE)
Mer information
Kaisa Pirkola, konsultativ tjänsteman
jord- och skogsbruksministeriet, naturresursavdelningen, Metsä- ja biotalousyksikkö Telefon:0295162350 E-postadress: fornamn.efternamn@gov.fi