Organisation
Skogsrådet
Skogsrådet är ett av statsrådet tillsatt organ som består av aktörer som representerar olika former av skogsanvändning och som har till uppgift att stödja ministeriet i vittsyftande och principiellt viktiga skogspolitiska frågor. Samtidigt är skogsrådet också ett samarbetsforum för den offentliga skogsförvaltningen och den privata skogssektorn. Skogsrådet följer upp och främjar genomförandet av den nationella skogsstrategin och lägger fram förslag på hur strategin kan utvecklas som en balanserad helhet.
Skogsrådet fattar de centrala besluten om strategin. Rådet har 38 medlemmar från olika organisationer inom sektorn och från intressentgrupper som använder skogarna.
Arbetsutskott
Skogsrådets arbetsutskott har till uppgift att bereda de ärenden som ska behandlas i skogsrådet och främja verkställandet av rådets beslut. Dessutom följer arbetsutskottet upp genomförandet av den nationella skogsstrategin, analyserar resultaten av genomförandet, lägger fram förslag till eventuella ändringar av åtgärderna i programmet och bereder uppföljningsrapporter om strategin.
Nätverk
Den nationella skogsstrategin genomförs med hjälp av spetsprojekt. Genom spetsprojekten ökas skogarnas tillväxt, koldioxidbindning och virkesproduktion. Därtill ökar man den biologiska mångfalden i ekonomiskogar och skapar en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för en förnybar och ansvarsfull skogsbransch.
För att främja genomförandet av strategin har man för spetsprojekten inrättat nätverk som består av experter och företrädare för intressentgrupperna. Nätverken stöder arbetet med att uppnå målen för den nationella skogsstrategin genom att följa upp hur strategin utvecklas samt genom att delta i beredningen av projekten, prioriteringen av åtgärder och skapandet av konkreta åtgärder.
Nätverkets mål är att ta fram konkreta metoder för att öka skogarnas koldioxidbindning och virkesavkastning på ett lönsamt, hållbart och ansvarsfullt sätt. Genom åtgärderna ska även självförsörjningsgraden, försörjningsberedskapen, riskhanteringen och tillgängligheten till skogarna förbättras för att skapa en grund för en välfungerande virkesmarknad och för skogssektorns konkurrenskraft och tillväxt. Nätverket har till uppgift att utarbeta en projektplan med konkreta åtgärder till stöd för skogens tillväxt. De viktigaste åtgärderna gäller skogsförnyelse, skogsvård och resurseffektivitet.
Nätverkets mål är att skapa en grund för en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för en förnybar och ansvarsfull skogssektor samt för kunskapsledning och kompetensutveckling, bland annat med hjälp av geografisk information och digitalisering. Nätverket har till uppgift att ta fram konkreta åtgärder för att förbättra noggrannheten, kvaliteten och tillgången på geografisk information och att skapa verktyg för kunskapsbaserat beslutsfattande för skogsägare och andra aktörer.
Nätverkets syfte är att stödja beredningen av den nationella skogsstrategin i frågor som gäller biodiversiteten i skogsnaturen. Riktlinjer som gäller skogsanvändning bereds för närvarande i flera processer nationellt och på EU-nivå. För att noggrannare definiera den nationella skogsstrategins roll som en del av denna helhet krävs det vid beredningen av skogsstrategin tvärgående granskning av de riktlinjer som tas fram i de olika processerna. Målsättningen är att riktlinjerna skapar en fungerande och i praktiken genomförbar, kostnadseffektiv, godtagbar och koherent helhet. Nätverket har till uppgift att bereda en projektplan.
Målet för nätverket är att genom prognostisering och kunskapsledning skapa en grund för en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för en förnybar och ansvarfull skogssektor. Centrala åtgärder är att utveckla kompetensen och utbildningen och att trygga tillgången på kompetent arbetskraft. Därtill behövs innovativt utvecklingsarbete och långsiktig skogsforskning. Inom nätverket är det viktigt med tvärvetenskaplig samordning. Nätverket har till uppgift att lägga fram förslag för att utreda skogssektorns handavtryck och säkerställa marknadsinformation, innovativt utvecklingsarbete och långsiktig skogsforskning. Nätverket främjar växelverkan med skogsägare och unga. Nätverket har också till uppgift att utveckla ägarstrukturerna, företagandet, den ekonomiska styrningen, försörjningsberedskapen och branschens attraktionskraft genom nationella och regionala åtgärder.
Syftet med nätverket är att vara ett informellt forum där representanter för förvaltningen och intressentgrupperna under fria former kan diskutera om internationella skogsprocesser och bistå vid beredningen av Finlands ståndpunkter och stödja Finlands möjligheter att påverka politiken internationellt. Målet är att trygga skogssektorns verksamhetsmiljö genom internationellt samarbete. Nätverkets uppgift är att bidra till genomförandet av den nationella skogsstrategin genom att förbättra den internationella kompetensen och det internationella samarbetet och möjligheterna att påverka politiken internationellt.