Spetsprojekt
Spetsprojekten genomför tillsammans strategins vision, mål och syften. Varje spetsprojekt bidrar till att uppnå flera mål och syften. Varje spetsprojekt har egna specialuppgifter och perspektiv, men kopplingarna mellan spetsprojekten är starka. Till genomförandet av en ansvarsfull och samordnande strategi hör att ett enskilt spetsprojekt inte främjas på ett sådant sätt att det försvårar uppnåendet av strategins alla mål. Korseffekterna granskas för alla spetsprojekt. Åtgärder som hänför sig till samordningen av strategin ingår i synnerhet i spetsprojektet Skogsbranschens förnyelse och konkurrenskraft.
Forskning, kunskapsunderlag, kompetens, digitalisering och utnyttjande av öppna data, interaktion och kommunikation är viktiga inom varje spetsprojekt. Ett separat program har utarbetats för att stödja sådant arbete i projektportföljen som hänför sig till forskning, utveckling och innovationer.
Inom spetsprojektet Skogens tillväxt ökas kolbindningen och virkesproduktionen i skogarna på ett lönsamt, hållbart och ansvarsfullt sätt. Inom detta projekt strävar man till att bevara och öka kolsänkan och att nå de mål som ställts upp för sänkor och utsläpp. Genom åtgärderna inom projektet förbättras också riskhanteringen och skogarnas tillgänglighet. Ett av målen för projektet är att förbättra självförsörjningsgraden och försörjningsberedskapen samt att skapa en grund för en välfungerande virkesmarknad och för skogssektorns konkurrenskraft och tillväxt.
Åtgärder med syfte att öka tillväxten gäller antingen trädbeståndet eller växtplatsen. Användning av förädlat skogsodlingsmaterial och en effektiv skogsodlingskedja påskyndar trädbeståndets tillväxt. Trädbeståndets utveckling påverkas genom vård av plantskog och gallring, genom vilka förhållandena mellan trädslag, trädbeståndets täthet och trädens storleksfördelning regleras. Genom gödsling kan man öka trädbeståndets tillväxt. Gödsling med aska på torvmarker hjälper också till att kontrollera vattenhushållningen på växtplatsen och minskar behovet av att iståndsätta diken. Spetsprojektet bidrar även till att genomföra klimatplanen för markanvändningssektorn (MISU).
Den temperaturökning och de extrema väderfenomen som klimatförändringarna orsakar förväntas öka risken för skogsskador i framtiden. Med tanke på bekämpningen av skogsskador, och därmed virkesproduktionen och kolsänkorna, är det också viktigt med forskning, uppföljning och prognostisering.
Drivning, bekämpning av skador, genomförande av åtgärder för att öka tillväxten samt en mångsidig tillgänglighet till skogar och glesbygder förutsätter ett vägnät som kan användas året runt. Till detta spetsprojekt hör därför även underhåll av vägnät och broar, samt att se till att hela logistikkedjan är välfungerande.
Inom spetsprojektet Biodiversitet i ekonomiskogar utvecklas kostnadseffektiva metoder som baserar sig på naturvärden, med målet att skogarnas biologiska mångfald ska börja öka igen. Inom projektet stärks kompetensen för genomförandet av metoderna och genomförandet i praktiken.
Inom projektet söks metoder som stöder samordningen av mångfalden, skogsbruket och andra former av användning av skogar och som baserar sig på naturvärden och stöder skogsägarnas mål. Åtgärderna inom spetsprojektet riktas kostnadseffektivt till ekonomiskogar där mångfaldsvärdena är klart större än normalt.
Genom åtgärderna tas effektiva vattenskyddslösningar i bruk i större utsträckning, och en skötsel av torvmarksskogar som är hållbar för klimatet utvecklas. I spetsprojektet stärks även skogarnas klimatresiliens och anpassningsförmåga genom åtgärder enligt klimatplanen för markanvändningssektorn (MISU) och den nationella planen för anpassning till klimatförändringar (NAP2030).
Genom forskning strävar man till att öka kunskapen om hur skogarna hanteras och hur hanteringen påverkar den biologiska mångfalden. Åtgärderna inom spetsprojektet syftar till att stärka skogarnas biologiska mångfald och anpassningsförmåga samt minska riskerna för skogsskador.
Spetsprojektet Skogsbranschens förnyelse och konkurrenskraft fokuserar på prognostisering och kunskapsledning. Genom åtgärderna skapas en grund för en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för en förnybar och ansvarsfull skogsbransch. Centrala åtgärder är att utveckla kompetensen och utbildningen och att trygga tillgången på kompetent arbetskraft. Förbättring av geografisk information hör också till detta spetsprojekt. Därtill behövs innovativ utveckling och långsiktig skogsforskning.
För att stärka näringsverksamheten utökar man marknadsinformationen och utvecklar den verksamhet som bedrivs av skogs- och naturtjänstföretag samt utvecklar förutsättningarna för rekreationsanvändning och naturturism. För att utveckla och samordna förvaltningsområdena och myndighetsverksamheten behövs också samarbete, smidighet och kundorientering.
Inom detta spetsprojekt är internationell växelverkan viktig. Särskilt viktigt är ett proaktivt inflytande på EU-politiken och den internationella politiken. Mer resurser avsätts för den övergripande bedömningen av och ställningstagandet till EU:s initiativ.
Växelverkan och samarbetet stärks, i synnerhet med skogsägare och unga. Genom projektet etableras nationella och regionala åtgärder som syftar till att öka förståelsen för skogsanvändningen, skogsmiljön och skogskulturen. Inom spetsprojektet Skogsbranschens förnyelse och konkurrenskraft är det viktigt med tvärvetenskaplig samordning.