En nationell livsmedelsstrategi fram till 2040 har publicerats

Målet med strategin är att skapa en gemensam, styrande och möjliggörande referensram för att bygga upp ett hållbart och lönsamt livsmedelssystem.

Strategins vision är den lyckliga matens land. Den lyckliga matens land gör gott för människor, djur och miljön. Genomförandet av detta mål kommer att basera sig på våra styrkor, såsom försörjningsberedskap, livsmedelstrygghet, tekniskt pionjärskap och kompetens. Målet för strategin är att Finland före 2040 ska vara en ledande aktör när det gäller att utveckla och förnya hållbara livsmedelssystem och att livsmedelsproduktionen ska vara lönsam.

Ute i världen är Finland känt som ett matland, och mat produceras förutom för den inhemska marknaden också för export. Internationaliseringen och exporttillväxten grundar sig på en hög förädlingsgrad och livsmedelsteknologiska lösningar som ger konsumenten mervärde. Till målen hör också att trygga försörjningsberedskapen, minska de negativa miljökonsekvenserna, stärka den biologiska mångfalden och främja befolkningens hälsa.

Länk till strategin