Ansvarsfull matkedja
Den finska matkedjan erbjuder konsumenter ett brett urval trygga och högkvalitativa produkter och tjänster. Livsmedelskedjan omfattar hela livsmedelsbranschen. Producenterna, industrin, handeln, måltidstjänsterna, konsumenterna, rådgivningen och administrationen gör tillsammans vårt land till ett starkt land med högklassiga livsmedel. Matkedjan utvecklar verksamheten i samverkan: hela kedjan fungerar kundorienterat och konkurrenskraftigt samt söker och genomför nya ansvarsförbättrande åtgärder.
Offentlig upphandling och ansvarsfullhet
I juni 2016 gavs ut statsrådets principbeslut om ansvarsfull upphandling av livsmedel. Enligt principbeslutet ska man vid statliga livsmedelsupphandlingar särskilt beakta goda odlingsmetoder med tanke på miljön, djurens välbefinnande och hälsa samt livsmedelssäkerheten. Beslutet är en signal även för andra offentliga aktörer att ta hänsyn till ansvarsfrågorna vid upphandlingar.
Video: Varför satsar vi på närproducerad och ekologisk mat i offentliga upphandlingar?
Video: Bonböna i stället för soja? Exempel på lyckade offentliga upphandlingar
För att stödja offentliga aktörer gav man i mars 2017ut publikationen Guide till ansvarsfull livsmedelsupphandling. Guiden innehåller kriterier som man kan använda till hjälp när man utarbetar anbudsförhandlingar för ansvarsfull livsmedelsupphandling. I guiden ingår kriterier för bas- och föregångarnivå per produktgrupp. Kriterierna gäller djurens hälsa och välbefinnande, miljökonsekvenser och socialt ansvar. Guiden har utarbetats av Motiva med finansiering från jord- och skogsbruksministeriet.
En offentlig aktör kan med stöd av upphandlingslagen inte direkt föredra inhemska produkter vid upphandlingen, men de nya kvalitetskriterierna ger konkreta sätt att välja på ett ansvarsfullt och hållbart sätt producerade livsmedel och närproducerade produkter.
EkoCentrias publikation Mer närproducerad mat för kunder inom offentliga kök innehåller också anvisningar och motiveringar som hjälper att öka användningen av särskilt närproducerad och ekologisk mat i offentliga storkök. Guiden hjälper att ta goda upphandlingsbeslut för de regionala och lokala närmatkedjornas bästa.
Läs närmare om ansvarskriterierna
Information om de kriterier som betonar hållbarhet vid upphandling av livsmedel kan fås på introduktionsevenemangen runt om i landet. Under evenemangen är det möjligt att med hjälp av upphandlingsmodeller bekanta sig med upphandlingskriterierna som betonar hållbarhet och ansvar och som kan användas som hjälp vid upprättandet av anbudshandlingar.
Ort och tidpunkt för evenemangen
Ytterligare information:
Motiva: Elina Ovaskainen, sakkunnig, tfn 040 7749 390, elina.ovaskainen(at)motiva.fi
EkoCentria: Sari Väänänen, projektchef, tfn 044 785 4025, sari.vaananen(at)sakky.fi
Kriterier för upphandling av livsmedel
-
Livsmedelsbranschen har utvecklats snabbt och det finns mer information om ansvarsfullhet än tidigare. Också den politiska viljan har ökat och ansvarsfullhetsdebatten är livligare än tidigare. Därför är det aktuellt att uppdatera kriterierna. Ytterligare ville man ta fram nya kriterier för upphandling av vegetariska produkter som inte tidigare fanns i handboken. Syftet med uppdateringen är att öka tillämpningen av kriterierna för ansvarsfullhet vid offentlig upphandling. Man måste också säkra att marknaden kan erbjuda produkter som uppfyller kriterierna. Uppdateringen av handboken är också ett led i arbetet med att införa den nationella strategin för offentlig upphandling som publicerades hösten 2020.
-
Motiva, Naturresursinstitutet och jord- och skogsbruksministeriet utarbetade utifrån Naturresursinstitutets bakgrundsinformation ett utkast till nya kriterier, varefter utkastet skickades för kommentarer till alla aktörer inom livsmedelsbranschen. Aktörerna medverkade också i arbetet med att ta fram de ursprungliga kriterierna 2017.
-
Handboken riktar sig till dem som upphandlar livsmedel och mattjänster inom den offentliga sektorn, till dem som producerar mattjänster samt till upphandlingsexperter. Kriterierna kan också tillämpas av aktörer inom den privata sektorn när de gör upphandlingar. Handboken är ett nyttigt verktyg också för kommunala beslutsfattare och livsmedelsproducenter. Handboken innehåller bakgrundsinformation om ansvarsfull upphandling av livsmedel för oss alla.
-
På grund av den stora volymen kan man genom offentlig upphandling bidra till en ansvarsfull livsmedelsproduktion. Därför spelar upphandlingskriterier som är så uppmuntrande som möjligt en nyckelroll.
-
Produktinformationskorten ger bakgrundsfakta om upphandlingskriterierna för varje livsmedelsgrupp och belyser centrala ansvarsfullhetsaspekter. Korten baserar sig på forskningsrön som Naturresursinstitutet samlat in om djurens välbefinnande samt om de viktigaste miljökonsekvenserna av olika livsmedel, såsom klimatpåverkan.
Korten som innehåller vetenskapligt motiverade och objektiva synpunkter har tagits fram av forskare inom olika områden, ministeriet och Motivas upphandlingsexperter. Produktinformationskorten hjälper upphandlarna och till exempel de kommunala beslutsfattarna att fördjupa kompetensen i ansvarsfullhetsfrågor. Man kan också använda korten som hjälp när man fastställer upphandlingsmål.
Mer information
Auli Väänänen, specialsakkunnig
jord- och skogsbruksministeriet, Livsmedelsavdelningen, marknadsenheten Telefon:0295162031 fornamn.efternamn@gov.fi