Vastuullinen ruokaketju
Suomalainen ruokaketju tarjoaa kuluttajalle laajan valikoiman turvallisia ja korkealaatuisia tuotteita ja palveluita. Ruokaketju koostuu koko elintarvikealasta. Tuottajat, teollisuus, kauppa, ruokapalvelut, kuluttajat, neuvonta ja hallinto luovat yhdessä maastamme vahvan elintarvikkeiden laatumaan. Ruokaketju kehittää toimintaansa yhteistyössä: koko ketju toimii asiakaslähtöisesti ja kilpailukykyisesti etsien ja toteuttaen uusia vastuullisuutta parantavia toimenpiteitä.
Julkiset hankinnat ja vastuullisuus
Hallitus antoi kesäkuussa 2016 valtioneuvoston periaatepäätöksen vastuullisista elintarvikehankinnoista. Periaatepäätös linjaa, että valtion elintarvikehankinnoissa otetaan tehostetusti huomioon ympäristön kannalta hyvät viljelymenetelmät, eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus. Periaatepäätös antaa signaalin myös muille julkisille toimijoille ottaa hankinnoissa vastuullisuuskysymykset huomioon.
Kuntapäättäjät saavat tietoa julkisten elintarvikehankintojen vaikutuksesta ilmasto- ja kestävän kehityksen tavoitteisiin
Julkisia hankintoja tehdään vuosittain yli 30 miljardilla eurolla, elintarvikehankintojen osuus summasta on noin 350 miljoonaa euroa. Summat tekevät julkisista hankinnoista vaikuttavan välineen, ja merkittävän harkinnan aiheen, kun kunnissa mietitään hankittavien tuotteiden sekä palveluiden vastuullisuutta ja kestävyyttä.
Valtio ja kunnat voivat hankinnoillaan edistää merkittävästi muun muassa ilmasto- ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista. Tämä on myös kansalaisten tahto. Tammikuussa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan kuntien pitää näyttää esimerkkiä tekemällä ekologisesti ja sosiaalisesti vastuullisia hankintoja.
Vastuullista ruokaa kuntiin - kuntapäättäjä - webinaari järjestettiin 5.5.2021
Maa- ja metsätalousministeriö järjesti yhdessä Motivan kanssa webinaarin vastuullisista ruokahankinnoista kevään 2021 kunnallisvaaliehdokkaille, nykyisille kunnanvaltuutetuille ja elintarvikehankintoja tekeville kuntien työntekijöille ja ammattikeittiöiden osaajille.
Kestävät valinnat julkisissa ruokapalveluissa -koulutuspäivä järjestettiin 11.2.2020, Helsinki
- Tilaisuuden ohjelma
- Kestävät valinnat julkisissa ruokapalveluissa tallenne
- Koulutuspäivän esitykset videotallenteena
-
Miten ruokapalvelun hiilijalanjälki lasketaan, esimerkki Turun kaupungin ruokapalveluista, Teemu Helonheimo, tutkija, Suomen ympäristökeskus
-
Turun kaupungin ruokapalvelujen hiilijalanjäljen vähentäminen, Suvi Haukioja, palvelupäällikkö, Turun kaupunki
-
Totta ja tarua ruoan hiilijalanjäljestä, Juha-Matti Katajajuuri, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
-
Vastuullisuus Leijona Cateringissä, Petri Hoffren, kehitysjohtaja, Leijona Catering Oy
-
Kasvispainotteista ruokaa opiskelijoille, Susanne Reiju, hankinta- ja tuotekehityspäällikkö, Ylva Palvelut Oy
-
Miten lisätä lähiruokaa lautaselle, Hannele Portman, toimitusjohtaja, Polkka - Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy
-
Kestävät ruokatarinat ja arjen teot, Jukka Turta, palvelupäällikkö, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy
Materiaaleja julkisten hankintojen vastuullisuudesta
- Video: Miksi julkisissa elintarvikehankinnoissa panostetaan vastuullisuuteen - ruokapalvelualan toimijat perustelevat
- Video: Kuinka lähiruoka ja luomu saadaan mukaan valikoimiin? - Katso toimijoiden vinkit
Julkisten toimijoiden tueksi on julkaistu maaliskuussa 2017 Opas vastuullisiin elintarvikehankintoihin, johon on koottu kriteereitä joita vastuullisesti toteutettavissa ruokahankinnoissa voi käyttää apuna laadittaessa tarjousasiakirjoja. Oppaassa on perus- ja edelläkävijätason kriteerejä tuoteryhmittäin liittyen eläinten hyvinvointiin ja terveyteen, ympäristövaikutuksiin ja sosiaaliseen vastuuseen. Oppaan on laatinut Motiva maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella.
Julkinen toimija ei voi hankintalain nojalla suoraan suosia kotimaisuutta ruokahankinnoissa, mutta nyt julkaistut laatukriteerit antavat konkreettisia keinoja suosia vastuullisesti ja kestävästi tuotettuja elintarvikkeita ja edesauttavat lähellä tuotetun vaihtoehdon valituksi tulemista.
EkoCentrian vuonna 2017 päivitettynä julkaistuun Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille -oppaseen on myös koottu ohjeita ja perusteluita, joilla voidaan edistää erityisesti lähiruoan ja luomun lisäämistä julkisissa keittiöissä. Opas auttaa tekemään hyviä hankintapäätöksiä alueellisten ja paikallisten lähiruokaketjujen hyväksi. Oppaasta löytyy myös valtuustoaloitteen malli.
Julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa tulee muistaa joukkoruokailun merkitys terveyden ja työvireyden ylläpitäjänä. Vastuulliset elintarvike- ja ateriapalveluhankinnat huomioivat myös ruoan terveellisyyden ja ravitsemuslaadun ravitsemussuositusten kriteerien mukaisesti.
- Kansalliset ravitsemussuositukset
- Lisää ravitsemuksesta maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilla
Julkisen sektorin elintarvike- ja ruokapalveluhankinnat - kooste kyselystä
Motivan touko-kesäkuussa toteuttama kyselytutkimus on julkaistu 27.10.2018.
Motiva: asiantuntija Elina Ovaskainen, Motiva Oy, p. 040 7749 390, elina.ovaskainen(at)motiva.fi
Kysymyksiä elintarvikehankintakriteereistä
-
Elintarvikeala on kehittynyt nopeasti ja vastuullisuustietoa on aiempaa kattavammin saatavilla. Myös poliittinen tahtotila ja vastuullisuuskeskustelu on edennyt isoin harppauksin. Tästä johtuen kriteerien päivitys on tullut ajankohtaiseksi. Lisäksi haluttiin tuottaa uusia kriteerejä kasvikunnan tuotteiden hankintaan, joita oppaassa ei aiemmin ollut. Päivitystyön tavoitteena on lisätä vastuullisuuskriteerien käyttöä julkisissa hankinnoissa. Lisäksi on varmistettava, että markkinat pystyvät tarjoamaan kriteerien mukaisia tuotteita. Oppaan päivitys on myös osa syksyllä 2020 julkaistua kansallista julkisten hankintojen strategian toimeenpanoa.
-
Motiva, Luke ja MMM laativat yhteistyössä ja Luken laatimaan taustatietoon pohjautuen uusien kriteerien luonnokset, jonka jälkeen ne lähetettiin avoimesti kommenteille kaikille elintarvikealan toimijoille. Toimijat ovat osallistuneet laajasti alkuperäisten kriteerien laadintaan vuonna 2017.
-
Opas on suunnattu julkisen sektorin elintarvike- ja ruokapalveluhankintoja tekeville, ruokapalvelutuottajille sekä hankinta-asiantuntijoille. Kriteerejä voivat soveltaa myös yksityisen sektorin toimijat hankintoja tehdessään. Opas on hyödyllinen työkalu myös kuntapäättäjille sekä elintarviketuottajille, ja tarjoaa taustatietoa elintarvikkeiden vastuullisuudesta meille kaikille.
-
Suuren volyymin takia julkisilla ruokahankinnoilla voidaan edistää vastuullista ruoantuotantoa ja siksi mahdollisimman kannustavat hankintakriteerit ovat avainasemassa.
-
Tuotetietokortit taustoittavat hankintakriteereitä ja keskeisiä vastuullisuusnäkökulmia kussakin elintarviketuoteryhmässä. Tuotetietokortit pohjautuvat Luonnonvarakeskuksen (Luke) kokoamaan tutkimustietoon eri elintarvikkeiden keskeisistä ympäristövaikutuksista, kuten ilmastovaikutuksista, sekä eläinten hyvinvointikysymyksistä.
Kortteihin on pyritty kokoamaan tieteellisesti perusteltu ja objektiivinen näkemys ja ne ovat syntyneet vuorovaikutuksessa eri alan tutkijoiden, ministeriön ja Motivan hankinta-asiantuntijoiden kanssa. Tuotetietokortit auttavat syventämään hankkijoiden ja esimerkiksi kuntapäättäjien osaamista ruoan vastuullisuuskysymyksistä ja niitä voi hyödyntää kannustavien hankintatavoitteiden asettamisessa.
Lisätietoja
Auli Väänänen, erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Markkinayksikkö Puhelin:0295162031 etunimi.sukunimi@gov.fi