Metsälaki
Metsälain tarkoituksena on edistää metsien taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää hoitoa ja käyttöä. Metsälaki asettaa metsien hoidolle ja käytölle vähimmäisvaatimukset, joiden perusteella metsänomistaja tekee yksityiskohtaiset metsänkäsittelypäätökset tavoitteidensa mukaisesti. Metsälaissa vähimmäisvaatimuksia säädetään muun muassa puun korjuuseen, metsän uudistamiseen ja metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.
Metsälain ohella metsien käyttöä säätelevät myös metsälain nojalla annettu valtioneuvoston asetus metsien kestävästä hoidosta ja käytöstä sekä esimerkiksi laki metsätuhojen torjunnasta. Myös ympäristölainsäädännöllä, kuten esimerkiksi luonnonsuojelulailla, on vaikutuksia metsätalouteen.
Metsälainsäädännön kehitys
Suomen metsät olivat 1800-luvun puolivälissä niin voimakkaassa käytössä, että viranomaiset huolestuivat metsien häviämisestä. Tämän seurauksena suomalaisen metsälainsäädännön perustaksi tuli neuvo ”metsää älköön autioksi hävitettäkö”. Vuonna 1886 säädettiin Suomen ensimmäinen metsälaki, johon koottiin kaikki metsiä koskevat säännökset. Lain tarkoituksena oli edistää metsän luontaista uudistumista, sillä tuohon aikaan metsän uudistuminen avohakkuun jälkeen koettiin epävarmaksi. Tämän jälkeen metsälakia ja metsälainsäädäntöä on kehitetty yhteiskunnan tarpeiden mukaisesti.
Nykyinen metsälaki (1093/1996) tuli voimaan vuonna 1997. Viimeisin asiamuutos nykyiseen metsälakiin tuli voimaan vuoden 2015 alusta. Uudistettu metsälaki lisäsi merkittävästi metsänomistajien valinnanvapautta ja vastuuta metsiensä käytössä ja hoidossa. Uudistuksella haluttiin parantaa metsätalouden kannattavuutta, vaikuttaa positiivisesti metsien monimuotoisuuteen laajoilla alueilla ja motivoida metsäomistajia metsien hyvään hoitoon omien tavoitteidensa mukaisesti. Metsien hoidossa sallitaan aikaisempaa tehokkaampi metsätalous sekä vähemmän intensiiviset menetelmät, joilla metsistä saatavia hyötyjä ja metsänomistuksen eri tavoitteita voidaan sovittaa yhteen.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta tekemä arvio metsälain muutosten vaikutuksista valmistui tammikuussa 2020. Arvioinnin mukaan lakimuutoksen tavoitteet on monilta osin saavutettu. Joiltakin osin vaikutuksia ei kyetty vielä näin lyhyessä ajassa havaitsemaan ja arvioimaan. Metsien monimuotoisuuden turvaamisen onnistumista uudistuneella metsälailla tulee tarkastella vielä tarkemmin.
Muualla palvelussamme
Selvitys metsäluonnon monimuotoisuutta turvaavan metsälain pykälän toimivuudesta valmistui (MMM:n tiedote 28.1.2021)
Metsälainsäädäntö
Raportti: Metsälain arvioinnin jatkoselvitys 10 §:n muutosten vaikutuksista monimuotoisuuden turvaamiseen
Selvitys metsäluonnon monimuotoisuutta turvaavan metsälain pykälän toimivuudesta valmistui (MMM:n tiedote 28.1.2021)
Metsälain ja metsätuholain vaikutusarviointi valmistui – hyönteistuhojen torjumiseksi ehdotetaan lakimuutoksia (MMM:n ja Luonnonvarakeskuksen yhteistiedote 14.1.2020)
Metsälain ja metsätuholain muutosten arviointi -raportti (Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 3/2020)
Muualla verkossa
Metsälaki (1093/1996)
Valtioneuvoston asetus metsien kestävästä hoidosta ja käytöstä (1308/2013)
Maa- ja metsätalousministeriön asetus metsänkäyttöilmoituksesta (1320/2013)
Lisätietoja
Satu Rantala, neuvotteleva virkamies
maa- ja metsätalousministeriö, Luonnonvaraosasto, Metsä- ja bioenergiayksikkö Puhelin:0295162045 etunimi.sukunimi@gov.fi
Vilppu Talvitie, yksikön päällikkö, hallitusneuvos
maa- ja metsätalousministeriö, Luonnonvaraosasto, Oikeudellinen yksikkö Puhelin:0295162417 etunimi.sukunimi@gov.fi