Biotalous maataloudessa ja maaseudulla
Biotalous maataloudessa tarkoittaa uusiutuvien luonnonvarojen kestävää käyttöä ravinnon, energian, materiaalien ja muiden tuotteiden tuotannossa sekä niihin liittyviä palveluita. Maatalous on biotalouden keskeinen osa, ja sen tavoitteena on vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja edistää kestävää kehitystä. Maatalouden päätehtävä on kannattava ja kestävä ruuan tuottaminen ja tämä muodostaa myös keskeisen osan maatalouteen liittyvästä biotaloudesta.
Maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena on edistää erityisesti hajautettua biotaloutta, jolloin resurssitehokkailla biotalouden ratkaisuilla on mahdollista parantaa samalla sekä alueellista että kokonaisvaltaista energia- ja ravinneomavaraisuutta sekä edistää energia- ja materiaalitehokkuutta. Hajautetuissa ratkaisuissa raaka-aineet hyödynnetään usein lähellä tuotantopaikkaa, jolloin toiminnasta saatavat hyödyt jäävät alueelle. Hajautetussa biotaloudessa ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyvät palvelut luovat maatiloille ja maaseutuyrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja lisäävät alueiden elinvoimaisuutta ja monipuolistavat toimeentulomahdollisuuksia. Alkutuotannon lisäksi kaikkien ruokajärjestelmän toimijoiden on tiedostettava oma roolinsa kestävyyden lisäämiseksi.
Kiertotalouden keinojen avulla tavoitellaan erityisesti ravinteiden kierron ja käytön tehostamista. Ravinteiden käyttöä voidaan tehostaa erilaisilla suljetun kierron toimilla, mikä vähentää maatalouden riippuvuutta fossiilisista tuontiravinteista ja edistää samalla ympäristö- ja ilmastohyötyjä. Luomutuotannossa ei sallita synteettisten kemiallisten lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttöä, mikä vähentää myös riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista.
Lähi- ja luomuruoan kuluttajakysyntä avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia maatiloille ja jatkojalostajille sekä parantaa elinkeinon kilpailukykyä ja maaseudun elinvoimaisuutta. Elintarvikealan yritysten yhteistyö matkailualan yritysten kanssa luo mahdollisuuksia uusien liiketoiminta-alueiden kehittymiselle ja siirtymiselle sivuelinkeinosta pääelinkeinoksi. Ruoalla on kiinteä yhteys ihmisten hyvinvointiin, ja hyvinvointi- ja terveyspalveluihin liittyvät ruokainnovaatiot luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Luonnontuotteet ja luonnon matkailu- ja virkistyspalvelut ovat sekä taloudellisesti että sosiaalisesti tärkeä osa Suomen biotaloutta. Suomessa on muun muassa maailman suurin sertifioitu luomukeruualue, 6,96 miljoonaa hehtaaria (2023).
Muualla verkossa
Suomen biotalousstrategia (2022)
Biotalous.fi
Lisätietoja
Birgitta Vainio-Mattila, neuvotteleva virkamies
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Markkinayksikkö Puhelin:0295162346 Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi