Osallistuminen ja lausunnot

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan vuoteen 2040 ulottuvaa kansallista ruuantuotannon pitkän aikavälin strategiaa.

Haluamme varmistaa kyselyn avulla strategian vision ja päämäärien selkeyttä sekä kysyä, mitä asioita juuri sinä pidät ruokastrategiassa kaikkein tärkeimpinä. Strategiaa muotoillaan aktiivisessa yhteistyössä sidosryhmien ja kansalaisten kanssa talvella ja keväällä 2025.

Ota visioon kantaa 31.10. mennessä.

 

Piirroskuvassa on kaurantähkiä ja vuosiluku 2040.

Visio 2040: Erinomaista ruokaa maailman kestävimmästä ruokajärjestelmästä!

Visio painottaa ruuantuotannon kestävyyttä ja kertoo, että kehitämme ruokajärjestelmiä ja niiden arvoketjuja. Visio ja sen päämäärät kattavat taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden. Tavoitteena on hyvinvoinnin jatkuva parantaminen ja ylläpitäminen.

 


Päämäärä 1: Suomalainen ruokajärjestelmä edistää kansallista kokonaiskestävyyttä. ​

Kuvassa mies ja nainen katselevat kauppahallin kalatiskiä kiinnostuneen näköisinä..

 

Oikeudenmukainen ruokajärjestelmä luo Suomeen kestävää taloudellista hyvinvointia sekä huoltovarmuutta. Ruokajärjestelmän toimijoina käytämme luonnonvaroja kestävästi samalla kun huolehdimme ihmisten, yhteisöjen ja eläinten hyvinvoinnista. 

 

 


Päämäärä 2: Ruokakulttuuri on kilpailukyvyn perusta.

Nuori isä ja pieni poika istuvat iloisina aamiaispöydässä. Poika on juonut mustikkamehua ja näyttää sinistä kieltään.

 

Arvostamme kotimaista ruokaa ja ruokajärjestelmän toimijoita. Olemme ylpeitä suomalaisesta ruokakulttuurista, joka luo alalle arvonlisää ja on perusta kansainväliselle kilpailukyvylle. Ruokakulttuuri vahvistaa terveellisiä ja kestäviä ruokavalintojamme.

 

 


Päämäärä 3: Tieto ja tutkimus palvelevat ruokajärjestelmää.

Poikkitieteellinen tutkimustieto, innovaatiot ja data mahdollistavat kestävän ruokajärjestelmän menestymisen ja kehittymisen. Suomalainen ruoka-ala on vetovoimainen yrittäjyydelle ja investoinneille sekä houkutteleva opiskelu- ja työpaikkana.