Valitse kieli:
This page is in Finnish. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på finska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea suomagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта финский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en finnois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Finnisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on englanniksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
Choose language:
Den här sidan är på engelska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта английский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en anglais. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Englisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ruotsiksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Swedish. Go to the English site »
Or choose language:
Välj språk:
Язык этого сайта шведский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en suédois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Schwedisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on pohjois-saameksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in North Saami. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på nordsamiska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта северосаамский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Vállje giela:
Cette page est en same du Nord. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Nordsamisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on venäjäksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Russian. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på ryska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea ruoššagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
выберите язык:
Cette page est en russe. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Russisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ranskaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in French. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på franska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea fránskkagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта французский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Choisir la langue:
Diese Seite ist auf Französisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on saksaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in German. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på tyska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта немецкий. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en allemand. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Wählen Sie Ihre Sprache:
Hakijat: Luonnonvarakeskus (Luke), VTT
Vastuututkija: Marketta Rinne (Luke)
Kokonaisrahoitus: 250 000 €
Hankeaika: 1.1.2022-31.3.2025
NurmiProteiini-hankkeessa kehitetään menetelmiä elintarvikekelpoisen proteiinin tuottamiseen nurmibiomassasta. Tavoitteena on pystyä hyödyntämään nurmivalkuaista yksimahaisten kotieläinten ja myös suoraan ihmisten ravitsemuksessa. Suomen maatalous ja elintarvikeomavaraisuus on pitkälti nojannut nautakarjatuotantoon, mutta nautojen määrän vähentyessä nurmien hyödyntämistä on ajateltava uudella tavalla. Hanke pyrkii säilyttämään korkean kansallisen elintarvikeomavaraisuuden, ylläpitämään ja kehittämään nurmen viljelyä sen tuottamine ekosysteemipalveluineen sekä tuomaan maatiloille ja maatalous- ja elintarvikealan yrityksille aivan uudenlaista liiketoimintaa.
Nurmi on pohjoisissa viljelyolosuhteissa satovarma kasvi, josta saadaan korkeimmat energia- ja proteiinisaannot hehtaaria kohti ja jonka sisältämä proteiini on ravitsemuksellisesti hyvälaatuista. Lisäksi sen viljely sitoo maahan hiiltä, parantaa maan mururakennetta sekä veden- ja ravinteiden pidätyskykyä. Nurmiviljely siis sekä hillitsee ilmastonmuutosta että auttaa maataloutta sopeutumaan siihen.
NurmiProteiini-hankkeen ensisijaisena tavoitteena on osoittaa, että nurmesta pystytään erottamaan teknisesti ja taloudellisesti kannattavasti laadultaan ja määrältään rehu- ja elintarvikekäyttöön soveltuvia valkuaisfraktioita. Tutkimustyö keskittyy sopivan raaka-aineen valintaan, toimivan prosessointiketjun kehittämiseen ja pilotointiin sekä tuotetun nurmiproteiinin ominaisuuksien testaamiseen. Samalla selvitetään mitä antinutrientteja raaka-aineesta tulisi tunnistaa. Hankkeen toteuttavat Luke, VTT, Valio ja Atria.
Hanke tuottaa uutta tutkimustietoa pohjoisten nurmilajien soveltuvuudesta valkuaistäydennysrehujen ja elintarvikkeiden raaka-aineeksi. Onnistuessaan hanke parantaa Suomen valkuaisomavaraisuutta ja lisää ruokajärjestelmän kokonaiskestävyyttä. Se myös tarjoaa suomalaisille maatalousyrityksille uusia liiketoiminta- ja vientimahdollisuuksia osaamisen, laitteiden, prosessipanosten ja elintarvikkeiden muodossa.