Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumi

Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin työskentelyn tavoitteena on nostaa suomalaisen ruuan ja ruokakulttuurin arvostusta ja kirkastaa suomalaisen ruuan brändiä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin sekä edistää koko ketjun yhteistä etua.

Keskustelufoorumi haluaa tunnistaa nykyisen ruokajärjestelmän kipukohdat ja linjata sen tasapainoisemmasta toiminnasta, niin että sen osapuolet voivat pärjätä ja menestyä yhdessä. Yhteisen ruokapöydän jäsenistöön on koottu ruokaketjun käytännön osaamista, vahvaa talousosaamista, tulevaisuuden lukutaitoa sekä kokemusta brändinrakennuksesta.

Toimikausi

Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin  työ perustuu hallitusohjelman kirjaukseen. Toimikausi alkoi 11.11.2019 ja se kestää pääministeri Sanna Marinin hallituksen toimikauden loppuun, kuitenkin enintään 31.3.2023 saakka.

Tausta, tavoitteet ja tehtävät

Yhteinen ruokapöytä on keskustelufoorumi, joka yleisellä tasolla

  1. Määrittää ruokaketjun toimintaympäristön pitkän aikavälin tulevaisuuskuvan
  2. Määrittää koko ruokaketjun yhteisen tahtotilan, strategian ja tarvittavat ylätason tavoitteet
  3. Edistää rakentavan keskustelu- ja viestintäilmapiirin luomista suomalaisen ruuan ympärille
  4. Nostaa suomalaisen ruuan arvostusta ja edistää ruokakulttuuria
  5. Kirkastaa suomalaisen ruuan arvostusta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin
  6. Edistää vientiä ja edistää ruokaketjun ja sen eri osien etua, myös kuluttajien etua 

Yhteisen ruokapöydän jäsenet:

Puheenjohtaja: Reijo Karhinen, vuorineuvos
Varapuheenjohtaja Antti Kurvinen, maa- ja metsätalousministeri
Varapuheenjohtaja Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö 

Henri Alen, keittiömestari
Ari Akseli, toimialajohtaja
Tommi Hasu, maatilayrittäjä
Mari Heikkilä, markkinointiviestintäpäällikkö
Annikka Hurme, toimitusjohtaja
Kaisa Karttunen, tutkija, maa- ja metsätieteiden tohtori
Anne Korkiakoski, hallitusammattilainen
Hannu Krook, pääjohtaja
Johanna Mäkelä, dekaani
Seppo Paavola, hallituksen puheenjohtaja
Juha Salin, maatilayrittäjä
Johanna Smith, vihannesviljelijä
Tiina Varho-Lankinen, maatilayrittäjä
Eerikki Viljanen, maatilayrittäjä
Christoph Vitzthum, konsernijohtaja

Yhteisen ruokapöydän kokoukset

Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumi kokoontuu joka toinen kuukausi keskustelemaan  hallitusohjelmassa määritellyistä teemoista. Uutiset, tiedotteet ja foorumin yhteiset ulostulot avautuvat linkeistä.

Vuosi 2023

Verkkoseminaari 28.3.2023: Suomalainen ruokakulttuuri on onnea ja makuja

Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumi: Suomalainen ruokakulttuuri on onnea ja makuja


1/2023 Kokous 8.2.2023

Suomalaisen ruokajärjestelmän visio 2040


Vuosi 2022

Ruokajärjestelmän kansainvälistäminen, toimeenpanosuunnitelma 2.12.2022

https://mmm.fi/-/toimeenpanosuunnitelma-ruokajarjestelman-kansainvalistaminen-on-yhteistyohon-perustuva-vahva-kasvutarina

Yhteisen ruokapöydän tilaama toimeenpanosuunnitelma, Anne Berner


5/2022 kokous 7.10.

Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumi: Avoimella vuoropuhelulla parempaa menestystä ruokajärjestelmään


4/2022 kokous 30.8.

Teemat: Elintarvikevienti, ruokakulttuuri ja digitalisaatio


3/2022 kokous 7.6.

Ruokajärjestelmän kansainvälistämisen toimenpideohjelma käynnistetään


2/2022 kokous 29.4.

Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumi: Tunnetta peliin, niin tunnettuus kasvaa (blogikirjoitus, Reijo Karhinen)


Vientiselvitys, julkistustilaisuus 15.3.

Bernerin selvitys: Alkutuotanto, teollisuus ja kauppa yhdessä kasvattamaan elintarvikevientiä

Yhteisen Ruokapöydän tilaama elintarvikevientiselvitys, Anne Berner


1/2022 kokous 11.2.

Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin tilaama elintarvikevientiselvitys julkistetaan 15. maaliskuuta


Vuosi 2021

6/2021 kokous 1.12. 



 

Yhteinen ruokapöytä –keskustelufoorumi: Suomella on erinomaiset mahdollisuudet elintarvikeviennin kasvattamiseen


5/2021 kokous 22.10.


Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumi: Suomalaisen ruokajärjestelmän vahvuudet kestävät vertailun

Tulevaisuuskuva 2030 (pdf)


4/2021 kokous 18.8. 


Pandemia-ajan rajoitukset ovat kohdelleet eriarvoisesti ruokajärjestelmän toimijoita


3/2021 kokous 9.6. 

Yhteisen ruokapöydän toiminnan puolivälikatsaus

Ylen aamu 1.7.2021: Millaista ruokaa tulevaisuudessa syödään?

Ykkösaamu 1.7.2021: Kuluttajalla ja viljelijällä yhteiset edut ruokatuotannossa


2/2021 kokous 9.4. 


Reijo Karhisen vetämä yhteinen ruokapöytä valmistautuu puolivälin tarkasteluun – kysyntälähtöisyys keskiöön


1/2021 kokous 24.2. 


Vuosi 2020

6/2020 kokous 9.12.

Yhteisen ruokapöydän asiakirjat hankeikkunassa


5/2020 kokous 6.11.


4/2020 kokous 9.9.


3/2020 kokous 12.6.


Yhteinen ruokapöytä: Ruokajärjestelmän yhteinen tulevaisuuskuva 2030 vahvistettu

Tulevaisuuskuva 2030 (pdf)


2/2020 kokous 7.5.

Yhteinen ruokapöytä: Kuluttajien luottamuksen palauttaminen parasta elvytystä


1/ 2020 kokous 26.2.

Vuosi 2019

11.11.2019

Kohti uutta - Yhteisen ruokapöydän jäsenet nimitetty


Katso myös

Yhteinen ruokapöytä valtioneuvoston hankeikkunassa

Ruokapoliittinen selonteko Ruoka2030

Lisätietoja

Minna Huttunen, neuvotteleva virkamies 
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Elintarviketurvallisuusyksikkö Puhelin:0295162384   Sähköpostiosoite:


Riikka Knaapi, neuvotteleva virkamies 
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Maatalousyksikkö Puhelin:0295162001   Sähköpostiosoite:


Anna-Leena Miettinen, maatalousneuvos 
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Markkinayksikkö Puhelin:0295162409   Sähköpostiosoite: