Kasvijuomien ja vegaanisten jälkiruokien elintarviketurvallisuus 

Hakijat: Ruokavirasto, VTT
Vastuututkija: Johanna Suomi (Ruokavirasto)
Kokonaisrahoitus: 350 000 €
Hankeaika: 1.3.2023-31.5.2026

Kaurasta, soijasta, pähkinöistä, riisistä tai muista kasvikunnan tuotteista valmistettujen maitotuotteita korvaavien valmisteiden kulutus on lisääntynyt viime vuosina. Tarjonnan kasvun lisäksi käyttöä lisäävät kansanterveyden edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi eri tahoilta annetut suositukset vähentää eläinperäisten elintarvikkeiden kulutusta. Tällä hetkellä kasvisperäisten maitotuotteita korvaavien valmisteiden kemiallisista tai mikrobiologisista elintarvikevaaroista on olemassa vain niukasti tietoa, sillä niitä ei valvota elintarviketurvallisuuteen liittyvien asetusten nojalla kuten lehmänmaitoa. 

Tämän tutkimuksen tarkoituksena on 1) määrittää maitotuotteita korvaavista valmisteista itiöivien bakteerien sekä useiden vierasaineiden kuten raskasmetallien ja mykotoksiinien pitoisuuksia, 2) arvioida kuluttajan altistumista näille elintarvikevaaroille, 3) arvioida tuotekohtaiset raja-arvot tai turvallisen käytön rajat eri kuluttajaryhmille, 4) tutkia valmistusprosessin vaikutusta lopputuotteen laatuun, 5) selvittää tämänhetkistä kulutusta ja kauratuotteiden säilytyksen vaikutusta mikrobiologiseen riskiin sekä 6) vertailla kasvisperäisten ja eläinperäisten tuotteiden koostumuseroja. 

Elintarviketurvallisuutta koskevat tulokset ovat hyödyksi valvonnan ja teollisuuden omavalvonnan suunnittelussa sekä kansallisessa päätöksenteossa, ja turvallisen käytön määrät sekä ravitsemustieto tukevat kansallisten suositusten laadintaa. Lisäksi tulokset antavat kuluttajille tutkittua, riippumatonta tietoa heidän valintojensa tueksi.