Valitse kieli:
This page is in Finnish. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på finska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea suomagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта финский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en finnois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Finnisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on englanniksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
Choose language:
Den här sidan är på engelska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта английский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en anglais. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Englisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ruotsiksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Swedish. Go to the English site »
Or choose language:
Välj språk:
Язык этого сайта шведский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en suédois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Schwedisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on pohjois-saameksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in North Saami. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på nordsamiska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта северосаамский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Vállje giela:
Cette page est en same du Nord. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Nordsamisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on venäjäksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Russian. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på ryska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea ruoššagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
выберите язык:
Cette page est en russe. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Russisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ranskaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in French. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på franska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea fránskkagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта французский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Choisir la langue:
Diese Seite ist auf Französisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on saksaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in German. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på tyska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта немецкий. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en allemand. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Wählen Sie Ihre Sprache:
Hakijat: Ruokavirasto, VTT
Vastuututkija: Johanna Suomi (Ruokavirasto)
Kokonaisrahoitus: 350 000 €
Hankeaika: 1.3.2023-31.5.2026
Kaurasta, soijasta, pähkinöistä, riisistä tai muista kasvikunnan tuotteista valmistettujen maitotuotteita korvaavien valmisteiden kulutus on lisääntynyt viime vuosina. Tarjonnan kasvun lisäksi käyttöä lisäävät kansanterveyden edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi eri tahoilta annetut suositukset vähentää eläinperäisten elintarvikkeiden kulutusta. Tällä hetkellä kasvisperäisten maitotuotteita korvaavien valmisteiden kemiallisista tai mikrobiologisista elintarvikevaaroista on olemassa vain niukasti tietoa, sillä niitä ei valvota elintarviketurvallisuuteen liittyvien asetusten nojalla kuten lehmänmaitoa.
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on 1) määrittää maitotuotteita korvaavista valmisteista itiöivien bakteerien sekä useiden vierasaineiden kuten raskasmetallien ja mykotoksiinien pitoisuuksia, 2) arvioida kuluttajan altistumista näille elintarvikevaaroille, 3) arvioida tuotekohtaiset raja-arvot tai turvallisen käytön rajat eri kuluttajaryhmille, 4) tutkia valmistusprosessin vaikutusta lopputuotteen laatuun, 5) selvittää tämänhetkistä kulutusta ja kauratuotteiden säilytyksen vaikutusta mikrobiologiseen riskiin sekä 6) vertailla kasvisperäisten ja eläinperäisten tuotteiden koostumuseroja.
Elintarviketurvallisuutta koskevat tulokset ovat hyödyksi valvonnan ja teollisuuden omavalvonnan suunnittelussa sekä kansallisessa päätöksenteossa, ja turvallisen käytön määrät sekä ravitsemustieto tukevat kansallisten suositusten laadintaa. Lisäksi tulokset antavat kuluttajille tutkittua, riippumatonta tietoa heidän valintojensa tueksi.