Valitse kieli:
This page is in Finnish. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på finska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea suomagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта финский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en finnois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Finnisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on englanniksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
Choose language:
Den här sidan är på engelska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта английский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en anglais. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Englisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ruotsiksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Swedish. Go to the English site »
Or choose language:
Välj språk:
Язык этого сайта шведский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en suédois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Schwedisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on pohjois-saameksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in North Saami. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på nordsamiska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта северосаамский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Vállje giela:
Cette page est en same du Nord. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Nordsamisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on venäjäksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Russian. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på ryska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea ruoššagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
выберите язык:
Cette page est en russe. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Russisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ranskaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in French. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på franska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea fránskkagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта французский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Choisir la langue:
Diese Seite ist auf Französisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on saksaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in German. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på tyska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта немецкий. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en allemand. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Wählen Sie Ihre Sprache:
Hakijat: Ruokavirasto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Vastuututkija: Petra Pasonen (Ruokavirasto)
MMM:n kokonaisrahoitus: 368 000 € (Ruokavirasto 221 000 € ja VTT 147 000 €)
Hankeaika: 1.3.2025-31.8.2028
Eläinperäisen proteiinin vähentäminen suomalaisten ruokavaliossa tulee välttämättömäksi ympäristösyiden takia. Pohjoismaiset ravitsemussuositukset ohjaavat syömään enemmän kasviproteiineja myös terveyssyistä. Markkinoille tulee yhä lisää erilaisia uusia proteiineja, jotka pohjautuvat kasviin, sieniin tai yksisoluisiin eliöihin. Uusien proteiinien lisääntyvän käytön myötä on tarpeen selvittää niiden mahdollisesti sisältämät kemialliset ja mikrobiologiset terveysriskit, ravitsemukselliset vaikutukset ja sulavuus ruuansulatuskanavassa. Ennestään kasviproteiineihin on yhdistetty esimerkiksi raskasmetalleja, mykotoksiineja, antibioottiresistenttejä bakteereita sekä Listeria monocytogenes- ja Bacillus cereus -bakteereja.
Hankkeessa tutkitaan uusien kasvi-, sieni- ja yksisoluproteiinien turvallisuutta, terveellisyyttä ja sulavuutta. Kemiallisia ja mikrobiologisia vaaroja kartoitetaan laboratoriokokein, joiden perusteella arvioidaan suomalaisten altistusta tutkituille vaaroille ja vertaillaan altistusta eläinperäisistä proteiineista. Pidemmän aikavälin muutoksia ruokavaliossa pyritään huomioimaan malliruokavalioiden, kuten planetaarinen ruokavalio, avulla. Ruuansulatusmallien avulla selvitetään laboratorio-olosuhteissa uusien proteiinien sulavuutta ja käyttäytymistä ruuansulatuskanavassa. Työpaketit sisältävät mikrobiologisia ja kemiallisia analyysejä, altistuksen arviointia, ruuansulatusmalleja ja prosessoinnin vaikutusten selvittämistä. Hankkeen tuloksia voidaan käyttää esimerkiksi turvallisen käytön rajojen ja suositusten antamiseen uusien proteiininlähteiden käytöstä. Tuloksia voidaan hyödyntää kansallisen- ja EU-lainsäädännön valmistelussa. Myös elintarviketeollisuus voi hyödyntää tuloksia esimerkiksi tuotekehittelyn tukena. Lisäksi ne edistävät kasvipohjaisen ruokavalion suosituksia ja ympäristösyistä tapahtuvaa kasvissyöntiä.