Uusien proteiinilähteiden elintarviketurvallisuus (PROTETURVA)

Hakijat: Ruokavirasto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Vastuututkija: Petra Pasonen (Ruokavirasto) 
MMM:n kokonaisrahoitus: 368 000 € (Ruokavirasto 221 000 € ja VTT 147 000 €)
Hankeaika: 1.3.2025-31.8.2028

Eläinperäisen proteiinin vähentäminen suomalaisten ruokavaliossa tulee välttämättömäksi ympäristösyiden takia. Pohjoismaiset ravitsemussuositukset ohjaavat syömään enemmän kasviproteiineja myös terveyssyistä. Markkinoille tulee yhä lisää erilaisia uusia proteiineja, jotka pohjautuvat kasviin, sieniin tai yksisoluisiin eliöihin. Uusien proteiinien lisääntyvän käytön myötä on tarpeen selvittää niiden mahdollisesti sisältämät kemialliset ja mikrobiologiset terveysriskit, ravitsemukselliset vaikutukset ja sulavuus ruuansulatuskanavassa. Ennestään kasviproteiineihin on yhdistetty esimerkiksi raskasmetalleja, mykotoksiineja, antibioottiresistenttejä bakteereita sekä Listeria monocytogenes- ja Bacillus cereus -bakteereja. 

Hankkeessa tutkitaan uusien kasvi-, sieni- ja yksisoluproteiinien turvallisuutta, terveellisyyttä ja sulavuutta. Kemiallisia ja mikrobiologisia vaaroja kartoitetaan laboratoriokokein, joiden perusteella arvioidaan suomalaisten altistusta tutkituille vaaroille ja vertaillaan altistusta eläinperäisistä proteiineista. Pidemmän aikavälin muutoksia ruokavaliossa pyritään huomioimaan malliruokavalioiden, kuten planetaarinen ruokavalio, avulla. Ruuansulatusmallien avulla selvitetään laboratorio-olosuhteissa uusien proteiinien sulavuutta ja käyttäytymistä ruuansulatuskanavassa. Työpaketit sisältävät mikrobiologisia ja kemiallisia analyysejä, altistuksen arviointia, ruuansulatusmalleja ja prosessoinnin vaikutusten selvittämistä. Hankkeen tuloksia voidaan käyttää esimerkiksi turvallisen käytön rajojen ja suositusten antamiseen uusien proteiininlähteiden käytöstä. Tuloksia voidaan hyödyntää kansallisen- ja EU-lainsäädännön valmistelussa. Myös elintarviketeollisuus voi hyödyntää tuloksia esimerkiksi tuotekehittelyn tukena. Lisäksi ne edistävät kasvipohjaisen ruokavalion suosituksia ja ympäristösyistä tapahtuvaa kasvissyöntiä.