Luomu
Luonnonmukainen (luomu) tuotanto on kokonaisvaltainen tilanhoidon ja elintarviketuotannon järjestelmä, jossa yhdistyvät ympäristön ja ilmaston kannalta parhaat käytännöt. Luonnonmukaisten tuotteiden tuotannossa pyritään korkeaan laatuun mm. noudattamalla tiukkoja terveyteen, ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin liittyviä vaatimuksia. Vaatimusten noudattamista valvotaan, jotta markkinat olisivat oikeudenmukaiset ja kuluttajat voisivat luottaa siihen, että luomuna mainostetut tuotteet todella ovat luomua. Luomu vastaa monien kuluttajien toiveisiin luonnollisesta ja vastuullisesti tuotetusta ruoasta. Lisätietoja luomusta EU:n komission verkkosivuilta.
Luomu 2.0 -ohjelma
Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi kansallisen Luomu 2.0 –ohjelman 23.6.2021. Se perustuu osin EU:n vihreän kehityksen ohjelman puitteissa luotuun luonnonmukaista maataloutta koskevaan toimintasuunnitelmaan (EU Organic Action Plan), jonka päätavoite on saada 25 % EU:n peltoalasta luomun piiriin vuoteen 2030 mennessä.
Kansallisen Luomu 2.0 -ohjelman tavoitteisiin kuuluu mm. kotimaisten luomutuotteiden osuuden lisääminen ruuantuotannossa, elintarvikejalostuksessa, kotimaan kulutuksessa ja viennissä, sekä luomuosaamisen ja tiedon lisääminen Suomessa.
Luomu 2.0 -ohjelman tavoitteet vuoteen 2030 mennessä ovat:
- Luomun kulutuskysyntä kasvaa – luomun markkinaosuus viiteen prosenttiin 2030.
- Ammattikeittiöiden luomun käytön lisääminen. Luomun käytön tavoitteeksi julkisissa keittiöissä on asetettu 25 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
- Luomuelintarvikkeiden valikoima kasvaa ja jalostusaste nousee. Luomukysynnän kasvu on suoraan riippuvainen elintarvikkeiden jalostusasteen nostamisesta ja uusien tuotteiden saattamisesta markkinoille.
- Suomesta merkittävä luomutuotteiden viejämaa. Vientiä varten on kehitettävä kullekin markkinalle soveltuvia tuotteita ja nostettava luomutuotteiden jalostusastetta.
- Tuotannon lisääminen. Tuotannon on vastattava kysynnän kasvuun tuottamalla markkinoille riittävästi luomutuotteita.
- Luomukeruualueen kasvattaminen. Suomalaisten luonnontuotteiden kysyntä on suurta ja kysynnän kasvulle on mahdollisuuksia erityisesti vientimarkkinoilla.
- Luomuvesiviljelyn käynnistäminen. Luomukalalle on kysyntää.
- Luomuosaamisen ja tiedon lisääminen.
- Lainsäädäntö ja valvonnan kehittäminen.
Maa- ja metsätalousministeriö koordinoi luomuohjelman toteuttamista. Vuonna 2023 julkaistiin yhdessä luomualan toimijoiden kanssa valmisteltu Luomu 2.0 toimeenpanosuunnitelma, joka sisältää toimet, välitavoitteet ja mittarit, joilla ohjelman tavoitteita kohti pyritään.
Luomu 2.0 – Suomen kansallinen luomuohjelma vuoteen 2030 sekä Luomu 2.0 –ohjelman toimeenpanosuunnitelma ovat ladattavissa eri kieliversioina alla olevista linkeistä.
Luomulainsäädäntö
Luonnonmukaista tuotantoa koskeva keskeinen lainsäädäntö sisältää EU:n asetukset sekä kansallisen lainsäädännön. Luomulainsäädäntöä sovelletaan maataloudesta peräisin oleviin tuotteisiin ja tiettyihin läheisesti maatalouteen liittyviin tuotteisiin, muun muassa elintarvikkeisiin, eläimiin (ml. viljellyt vesieliöt ja mehiläiset), mehiläisvahaan, karstaamattomaan villaan, rehuun sekä tietyin edellytyksin luonnosta kerättyihin kasveihin ja kasvituotteisiin.
Euroopan unionin lainsäädäntö
EU:n luomulainsäädäntö rakentuu useista asetuksista. Perusasetuksella 2018/848 sekä sitä muuttavilla/täydentävillä delegoiduilla säädöksillä ja täytäntöönpanosäädöksillä säännellään luomutuotteiden tuotantoa, jakelua ja markkinointia EU:ssa. Uutta perusasetusta 2018/848 luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä on sovellettu 1.1.2022 lähtien. Uusi luomuasetus jättää jäsenvaltiolle vähän liikkumavaraa kansallisiksi säädöksiksi. Näin pyritään varmistamaan, että kuluttajat voivat luottaa siihen, että luonnonmukaisina mainostetut tuotteet todella ovat luomutuotteita, ja että markkinat ovat oikeudenmukaiset tuottajien, jakelijoiden ja markkinoijien kannalta.
Maa-ja metsätalousministeriö osallistuu EU:n luomulainsäädännön valmisteluun. Sidosryhmät osallistuvat Suomen kannan valmisteluun mm. luomualajaoston kautta. EU:n komission valmisteilla oleviin lainsäädäntöehdotuksiin voi antaa palautetta suoraan komission Kerro mielipiteesi -sivuston kautta.
Keskeiset EU-asetukset:
Kansallinen lainsäädäntö
EU:n luomulainsäädäntö on sellaisenaan sovellettava jäsenvaltioissa mutta asetusten soveltaminen voi edellyttää myös kansallisia täytäntöönpanotoimia. Kansallisella lainsäädännöllä voidaan antaa säädöksiä EU:n luonnonmukaista tuotantoa koskevan lainsäädännön osalta ainoastaan sen salliman liikkumavaran puitteissa.
Keskeiset kansalliset säädökset:
Toimijoiden ohjeistus
Luomuasetuksen ja täytäntöönpanoasetusten säädöksiä toimijan toiminnan vähimmäisvaatimuksista sovelletaan sellaisinaan. Ruokavirasto laatii näkemyksensä mukaan ohjeet siitä, miten säädöksiä tulisi soveltaa ja millaisia sääntöjä toimijoiden on noudatettava. Ohjeet eivät ole oikeudelliselta luonteeltaan muita viranomaisia tai toimijoita sitovia. Viime kädessä luomusäädösten soveltamista koskevat kysymykset ratkaisee tuomioistuin.
Ruokavirasto toimii myös luonnonmukaisten tuotteiden ja luonnonmukaisen tuotannon valvonnan keskusviranomaisena, vastaten valtakunnallisesti valvonnan suunnittelusta, ohjaamisesta ja kehittämisestä. Lisäksi Ruokavirasto suunnittelee ja kehittää luomutuotteiden tuonnin valvontaa. Ruokaviraston ohjeista käy ilmi, miten luomutuotantoa valvotaan.
Luonnonmukaisen tuotannon korvaus
Tuottajille maksettava luonnonmukaisen tuotannon korvaus kannustaa luomutuotantoon. Korvaus perustuu viisivuotiseen sitoumukseen, jonka voi tehdä sekä kasvintuotannosta että kotieläintuotannosta. Ruokavirasto antaa tietoa luomukorvauksesta ja sen saamisen edellytyksistä verkkosivuillaan.