Luomu
Luomu on merkittävä osa suomalaista ruokajärjestelmää. Se vastaa kuluttajien vaatimuksiin ja tarjoaa ratkaisuja moniin ympäristö- ja ilmastokysymyksiin. Luomussa käytössä olevat viljelymenetelmät edesauttavat monien ympäristötavoitteiden toteutumista, kuten torjunta-aineiden ja kemiallisten lannoitteiden käytön vähentämistä. Hallitusohjelman tavoitteena on lisätä kotimaisten luomutuotteiden osuutta ruuantuotannossa, elintarvikejalostuksessa, kotimaan kulutuksessa ja viennissä.
Luomu 2.0 luomuohjelma
Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut Luomu 2.0 –luomuohjelman 23.6.2021. Ohjelma haluaa vastata luomutuotteiden kysynnän kasvuun saattamalla lisää luomutuotteita markkinoille ja vähittäiskaupan ja ammattikeittiöiden tarpeisiin.
Luomu 2.0 -ohjelman tavoitteet vuoteen 2030 mennessä ovat:
- Luomun kulutuskysyntä kasvaa – luomun markkinaosuus viiteen prosenttiin 2030. Luomutuotteiden kulutuskysyntää, vientiä ja luomutuotantoa on kasvatettava tasapainoisesti.
- Ammattikeittiöiden luomun käytön lisääminen. Suomen Kansallisessa hankintastrategiassa luomun käytön tavoitteeksi julkisissa keittiöissä on asetettu 25 prosenttia vuoteen 2030.
- Luomuelintarvikkeiden jalostusaste nousee. Luomukysynnän kasvu on suoraan riippuvainen elintarvikkeiden jalostusasteen nostamisesta ja uusien tuotteiden saattamisesta markkinoille.
- Suomesta merkittävä luomutuotteiden viejämaa. Vientiä varten on kehitettävä kullekin markkinalle soveltuvia tuotteita ja nostettava luomutuotteiden jalostusastetta.
- Tuotannon lisääminen. Tuotannon on vastattava kysynnän kasvuun tuottamalla markkinoille riittävästi luomutuotteita.
- Luomukeruualueen kasvattaminen. Suomalaisten luonnontuotteiden kysyntä on suurta ja kysynnän kasvulle on mahdollisuuksia erityisesti vientimarkkinoilla.
- Luomuvesiviljelyn käynnistäminen. Luomukalalle on kysyntää.
- Luomuosaamisen ja tiedon lisääminen. AgriHubin avulla on tarkoitus kehittää mm. maatilojen ja koko ketjun luomuosaamista. Luomuinstituutin tutkimusstrategia 2021–2024 julkaistiin vuoden 2021 alussa.
- Lainsäädäntö ja valvonnan kehittäminen. Vuoden 2023 alusta tulevat voimaan EU:n ja kansalliset uudet luomusäädökset. Ruokavirasto valmistelee uudet luomuvalvontaohjeet.
Jotta edelliset asiat toteutuvat, luomun viljelyalaa halutaan lisätä nykyisestä 14 prosentista 25 prosenttiin.
Maa- ja metsätalousministeriö koordinoi luomuohjelman toteuttamista. Tarkempi toimintasuunnitelma, välitavoitteet ja mittarit valmistellaan yhdessä luomualan toimijoiden kanssa.
- Luomu 2.0 – Suomen kansallinen luomuohjelma vuoteen 2030
- Luomu 2.0 – Finlands nationella ekostrategi för 2030
- Organic 2.0 – Finland’s National Programme for Organic Production 2030
Luomu 2.0 -toimeenpanosuunnitelma
Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut Luomu 2.0 –toimeenpanosuunnitelman 8.2.2023.
Luomun toimintasuunnitelma on valmisteltu laajassa yhteistyössä luomualan toimijoiden kanssa MMM:n vetämissä avoimissa työryhmissä. Suunnitelma on ladattavissa eri kieliversioina alla olevasta linkistä.
Luomu 2.0 -toimeenpanosuunnitelma
6.5.2022 Luomu 2.0 -toimintasuunnitelman esittely
- Orian Bondestam: Luomuvesiviljelyn käynnistäminen
- Mikko Peltonen: Toimeenpanoryhmä Tutkimus, osaaminen, neuvonta
- Miettinen ja Hielm: Luomu 2.0 seminaari
-
Schildt ja Partanen: Luomukeruualueen ja tuotannon kasvattaminen -toimenpide-esitykset
15.6.2021 luomuwebinaarin materiaalit:
- Sari Iivonen: Tutkittua tietoa luomun hyödyistä
- Pekka Timonen: Strategisten päätösten tärkeys
- Anu Arolaakso: Luomu ei ole kallista
- Päivi Kurkela: Luomua ruokalistalle ja reseptiikkaan
- 15.6. webinaarin tallenne, tekstitetty
23.3.2021 luomuwebinaarin materiaalit:
- Kirsi Heinonen: Luomuohjelman päivitys
- Leena Seppä: Uusi luomuohjelma
- Aura Lamminparras: Pro Luomu ry:n kommenttipuheenvuoro kansalliseen luomustrategiaan
- Merja Jokiniemi: Luomu ammattikeittiöissä
- Anna Schulman, Sini Wallenius: Luomukorvaus
Lisää tietoa ja linkkejä luomusta
-
Metsänomistajien tavoitteet ja luomukeruusertifiointi, MML Juha Hakkarainen
- Luomualan kehittämisohjelman arvioinnin loppuraportti 5.10.2018
- luomulainsäädäntö
- Luomutuotannon kehitysnäkymät 2030 -tutkimus
- Luomutuotannon kehitysnäkymät 2020 - 2027 -tutkimus
- luomututkimushankkeita Hankehaavissa