Valitse kieli:
This page is in Finnish. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på finska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea suomagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта финский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en finnois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Finnisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on englanniksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
Choose language:
Den här sidan är på engelska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта английский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en anglais. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Englisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ruotsiksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Swedish. Go to the English site »
Or choose language:
Välj språk:
Язык этого сайта шведский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en suédois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Schwedisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on pohjois-saameksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in North Saami. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på nordsamiska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта северосаамский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Vállje giela:
Cette page est en same du Nord. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Nordsamisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on venäjäksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Russian. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på ryska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea ruoššagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
выберите язык:
Cette page est en russe. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Russisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ranskaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in French. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på franska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea fránskkagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта французский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Choisir la langue:
Diese Seite ist auf Französisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on saksaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in German. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på tyska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта немецкий. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en allemand. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Wählen Sie Ihre Sprache:
Hakija: Luonnonvarakeskus (Luke)
Vastuututkija: Heidi Högel (Luke)
Kokonaisrahoitus: 230 000 €
Hankeaika: 1.1.2023-31.3.2026
Suomalaisesta lihantuotannosta kolmasosa on broilerinlihaa, ja sekä broilerinlihan kulutus että tuotanto ovat kasvaneet 2010-luvulla keskimäärin neljä prosenttia vuosittain. Osa kuluttajista toivoo nykyiselle broilerituotannolle vaihtoehtoisten tuotantotapojen käyttöönottoa, ja muutosta on jo nähtävissä muualla Euroopassa. Hidaskasvuisen linjan käyttö on myös usean länsimaalaisen hyvinvointimerkinnän kriteerinä. Eurooppalainen kanasitoumus (ECC) vaatii vuoteen 2026 mennessä toimittajia noudattamaan tiettyjä tuotantotapakriteereitä kaikilla broilerituotteilla. Kriteereihin kuuluvat hidaskasvuisen linjan käyttö sekä alhaisempi tuotantotiheys. Suomessa broilerit ovat kansainvälisesti verrattuna terveitä, ja voivat hyödyntää kasvupotentiaalinsa täysin.
Jos hidaskasvuinen broileri halutaan ottaa Suomessa laajasti tuotantoon, tarvitaan tietoa, millaisia muutoksia se edellyttäisi koko elintarvikeketjussa ja mitkä olisivat vaikutukset eläinten hyvinvointiin sekä tuotannon kustannuksiin ja kestävyyteen. Suomessa hidas- ja nopeakasvuisten broilerien tuotannon ylläpitäminen rinnakkain laajassa mittakaavassa ei ole mahdollista kustannustehokkaasti. Suomalainen broilerituotanto on tarkasti organisoitu ja ketjun kaikki osat ovat toisistaan riippuvaisia, joten muutokset tuotantotavoissa vaikuttavat vahvasti koko elinkeinoon, broilerimarkkinoihin ja -omavaraisuuteen. Tuotantotavan muuttaminen edellyttäisi muutoksia tilatasolla lintujen pito-olosuhteissa, ruokinnassa ja hoidossa, ja vaikuttaisi tuotannon kannattavuuteen sekä ympäristökuormitukseen. Linjan vaihtaminen muuttaisi tuotantotuloksia ja tuotannon kierron nopeutta tilalla, mutta vaikuttaisi myös lihasaantoon, ruhon ja lihan laatuun ja käsiteltävyyteen.
Tämän hankkeen päätavoitteena on tuottaa tutkittua tietoa hidaskasvuisen broilerin tuotannosta; mitkä olisivat mahdollisuudet aloittaa broilerin vaihtoehtoinen tuotantotapa Suomessa, mitä hidaskasvuiseen linjaan vaihtaminen tarkoittaisi suomalaiselle kuluttajalle sekä mitkä olisivat muutoksen vaikutukset tuotantoon, talouteen ja ympäristöön.