Chronic inflammation of digestive tract in broilers establishing the causes to alleviate the problem (Healthy-Gut)

Hakijat: Luonnonvarakeskus (Luke) ja Ruokavirasto 
Vastuututkija: Heidi Högel (Luke) 
MMM:n kokonaisrahoitus: 219 500 € (Luke 126 000 €, Ruokavirasto 93 500 €)
Hankeaika: 1.4.2025-31.12.2027

Tuotantopolven broilereilla on Suomessa lisääntyvässä määrin todettu kasvun heikentymistä, joka vaikuttaisi liittyvän niiden ruuansulatuskanavassa todettuihin kroonisiin tulehdusmuutoksiin. Oireilevien broilereiden ruokahalu heikkenee ja linnut vähentävät erityisesti kokonaisten jyvien syömistä. Syönnin heikentyminen jatkuu 2-4 viikon ajan ja vaikuttaa broilereiden kasvua heikentävästi. Kroonisia tulehdusmuutoksia on havaittu lihasmahan, rauhasmahan sekä suoliston limakalvoissa. Toistaiseksi yhtä virusta tai tekijää, joka selittäisi ongelmaa ei ole löytynyt. On todennäköistä, että kyseessä on monen eri tekijän yhteisvaikutus, mikä heikentää suolistoterveyttä ja lintujen puolustuskykyä suolistossa kenties normaalitilanteessakin esiintyviä viruksia vastaan. Tässä hankkeessa pyritään selvittämään lintujen ja rehujen kohdennetun näytteenoton avulla syitä oireyhtymään. Saatujen tulosten perusteella pyritään tarvittaessa vaikuttamaan suoraan lintujen ruokintaan ja rehuihin ja niiden tuotantotapoihin, ja/tai kehittämään taudintorjuntaa ja muita hallintakäytäntöjä tietyn taudinaiheuttajan läsnäolon hallitsemiseksi tai ongelman aiheuttavien tekijöiden infektiopaineen alentamiseksi.