Kasvuohjelma on täydentyvä toimenpidekokonaisuus, jolla tavoitellaan ruokajärjestelmän kestävyyttä, kannattavuutta ja kilpailukykyä. Ohjelmalla tavoitellaan myös investointeja ja alan yritysten kasvua ja työpaikkojen lisäämistä. Tärkeässä roolissa on tuotteiden arvonlisän kasvattaminen. Orpon hallituskauden aikana tavoitteena on pysyvien vientirakenteiden muodostaminen ja eri vientitoimijoiden yhteistyön tiivistäminen, jotta ruokavienti kaksinkertaistuu vuoteen 2031 mennessä.

Kasvuohjelman kokonaisuudessa on tällä hetkellä neljä osa-aluetta:

  • Ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen
  • Osaamisen ja vientivalmiuksien kehittäminen
  • TKI –toiminta
  • Ruokamaakuva ja –diplomatia, ruokamatkailu Suomeen

Ajankohtaista kasvuohjelmassa

Ruoka-alan kasvuohjelma etenee suunnitelmien mukaisesti. Saat tietoa avoinna olevista hankehauista. Kasvuohjelman eri osa-alueisiin liittyvien tapahtumien materiaalia löydät tältä sivulta, uutisista ja materiaalipankista.

Ruokaviennin yrityslähtöinen kasvualusta

Toimintaa koordinoivat Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys Suvi ry. Ruokaviennin kasvualusta on merkittävä askel kohti Suomen elintarvikeviennin kasvua. Se yhdistää elintarvikeyritykset, vientipalveluita tarjoavat yritykset sekä kolmannen sektorin toimijat, ja rakentaa yhdessä ruokaviennin strategiaa. Tämä alusta kokoaa yritysten ääntä ja toimii tiiviissä yhteistyössä hallinnon ja muiden toimijoiden kanssa.

Osaamisen ja vientivalmiuksien kehittäminen

Helsingin yliopisto aloittaa kansainvälisen ruokaviennin ja gastronomian maisteriohjelman suunnittelun vuonna 2025. Hanke sisältää myös ensimmäisen opintovuoden toteutuksen.

Kasvualustan ja maisteriohjelman hankkeet rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja Ruokavirasto vastaa niiden hallinnoinnista. 

Lisäksi maa- ja metsätalousministeriö on tilannut konseptin elintarvikeyritysten kansainvälistymisvalmennuksesta, jota pilotoidaan vuoden 2025 aikana.

Ruokamaakuva ja –diplomatia, ruokamatkailu Suomeen

Suomen ruokamaakuvan ja ruokamatkailun vahvistamiseen panostetaan aktiivisilla viestintätoimilla, hyödyntäen Visit Finlandin rakenteita. Suomen maakuva vahvistuu myös Osakan maailmannäyttelyssä, jossa Suomi esittelee biotalousalan kestäviä ratkaisuja.

Ruokamaakuvatyötä ja ruokadiplomatiaa koordinoi ulkoministeriön bio- ja kiertotalouden teemasuurlähettiläs Eija Rotinen. Hänen työparinaan työskentelee maa- ja metsätalousministeriön ruoka-asiantuntija. Työparin toimenkuvaan kuuluu olennaisesti ruokaviennin edistäminen.

TKI-toiminta

Maa- ja metsätalousministeriö käynnistää vuonna 2025 rahoitushaun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeille. Rahoitus suunnataan tutkimus- ja kehittämishankkeisiin, jotka tukevat Food2.0 -veturihanketta

Tutustu hankkeen teemoihin ja hakuohjeisiin Ruokaviraston sivuilla.

Ruokavientiselvityksen julkaisutilaisuus 1.10.2024

Spring Advisor Oy:n tekemä selvitys yrityslähtöisestä yhteistyömallista elintarvikeviennin kasvattamiseksi julkaistiin webinaarissa 1.10.2024. Selvitys tehtiin maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta. Siihen on haastateltu yrityksiä elintarvikeviennin ja kaupan alalta. Lisäksi toimijoiden näkemyksiä on kerätty kyselyn avulla.

Katso tallenne ja lataa materiaalit täältä

Vienninedistämisen rahoitus ja palvelut elintarvikealalla 23.4.2024

Tilaisuudessa kuultiin muun muassa Business Finlandin rahoitusmahdollisuuksista, palveluista maailmalla ja Team Finlandin palveluista Kiinassa. Lisäksi keskusteltiin ELY-keskusten tarjoamista rahoitusmahdollisuuksista ja kuultiin Kinnusen Myllyn vientiprosessin onnistumistarinaa sekä Ruokaviraston vientilupapalveluista. 

Katso tallenne ja lataa materiaalit täältä