Kasvuohjelma

Kasvuohjelma on toimenpideohjelma, jossa etsitään ratkaisuja suomalaisen ruokaviennin kasvattamiseen. Hallitusohjelman tavoitteena on saattaa ruokavienti sellaiselle kasvu-uralle, että vienti kaksinkertaistuu vuoteen 2031 mennessä. Viennin kasvattaminen vaatii suomalaisen vientiekosysteemin muodostamista. Orpon hallituskauden aikana tavoitteena on pysyvien vientirakenteiden muodostaminen ja eri vientitoimijoiden yhteistyön tiivistäminen. 

Kasvuohjelman kokonaisuudessa on tällä hetkellä neljä osa-aluetta:

  • Elintarvikeviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen
  • Osaamisen kehittäminen ja TKI –toiminta
  • Ruokadiplomatia
  • Ruokamaakuva ja –matkailu

 

Ajankohtaista kasvuohjelmassa

Saat tietoa avoinna olevista hankehauista ja löydät täältä kasvuohjelman eri osa-alueisiin liittyvien tapahtumien materiaalia.

Ruokaketjun hankehaku

Ruokaketjun hankehaku pohjautuu hallitusohjelmaan kirjattuihin ruokapoliittisiin kirjauksiin ja tavoitteeseen kaksinkertaistaa Suomen elintarvikevienti vuoteen 2031 mennessä. 

Rahoituksella toteutetaan hankkeita seuraavista teemoista:

  1. Elintarvikeviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen
  2. Kansainvälisen maisteriohjelman suunnittelu ruokaviennin ja gastronomisen osaamisen vahvistamiseksi

Ruokaketjun hankehaku on avoinna 16.9.–21.10.2024. 

Tutustu hankkeen teemoihin ja hakuohjeisiin Ruokaviraston sivuilla.


Ruokavientiselvityksen julkaisutilaisuus  1.10.2024

Spring Advisor Oy:n tekemä selvitys yrityslähtöisestä yhteistyömallista elintarvikeviennin kasvattamiseksi julkaistiin webinaarissa 1.10.2024. Selvitys tehtiin maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta. Siihen on haastateltu yrityksiä elintarvikeviennin ja kaupan alalta. Lisäksi toimijoiden näkemyksiä on kerätty kyselyn avulla.

Katso tallenne ja lataa materiaalit täältä


Vienninedistämisen rahoitus ja palvelut elintarvikealalla 23.4.2024

Tilaisuudessa kuultiin muun muassa Business Finlandin rahoitusmahdollisuuksista, palveluista maailmalla ja Team Finlandin palveluista Kiinassa. Lisäksi keskusteltiin ELY-keskusten tarjoamista rahoitusmahdollisuuksista ja kuultiin Kinnusen Myllyn vientiprosessin onnistumistarinaa sekä Ruokaviraston vientilupapalveluista. 

Katso tallenne ja lataa materiaalit täältä