- Ruoka ja maatalous
- Eläimet ja kasvit
- Metsät
- Maaseutu
- Kalat
- Riista
- Vesi
- Maanmittaus, paikkatiedot ja huoneistot
- Luonto ja ilmasto
- Bio- ja kiertotalous
- Tutkimus ja kehittäminen
- EU ja kansainväliset asiat
Ruokaketjun kehittäminen
Suomalainen ruokaketju tarjoaa kuluttajalle laajan valikoiman turvallisia ja korkealaatuisia tuotteita ja palveluita. Ruokaketju koostuu koko elintarvikealasta. Tuottajat, teollisuus, kauppa, ruokapalvelut, kuluttajat, neuvonta ja hallinto luovat yhdessä maastamme vahvan elintarvikkeiden laatumaan. Ruokaketju kehittää toimintaansa yhteistyössä: koko ketju toimii asiakaslähtöisesti ja kilpailukykyisesti etsien ja toteuttaen uusia vastuullisuutta parantavia toimenpiteitä.
Ruokaketjun kehittämisen tavoitteena on
- ruokaketjun kilpailukyvyn nostaminen
- kestävä ruuantuotanto ja vastuullinen ruuankulutus
- ruuan ja sen tekijöiden arvostuksen nostaminen
- ruokakulttuurin ja ruokakasvatuksen edistäminen
- kansallisten laatujärjestelmien kehittäminen
- yhteistyön lisääminen koko ketjussa.
Määrärahalla tuetaan luomualan ja lähiruuan kehittämisohjelmien mukaisia toimenpiteitä sekä luomu- ja lähiruokasektorille valtioneuvoston periaatepäätöksenä vuoteen 2020 asetettujen tavoitteiden saavuttamista.
Ammattikeittiöt 2020 –tutkimus
Taloustutkimus Oy toteutti maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta kyselyn, joka suunnattiin ammattikeittiöille tammi-helmikuussa 2020 ennen poikkeusolojen alkamista. Kyselyn avulla haluttiin syventää tietoa ammattikeittiöiden raaka-ainehankintojen nykytilanteesta ja tulevaisuuden näkemyksistä. Selvityksen kohderyhmänä olivat sekä julkiset että yksityiset ammattikeittiöt. Kyselyssä selvitettiin muun muassa keittiöammattilaisten arvioita kotimaisten, lähellä tuotettujen ja luomuraaka-aineiden käytön määristä tuoteryhmittäin. Lisäksi kartoitettiin kasvis- ja vegaaniruoan tarjontaa sekä hävikinseurantaa. Kyselyyn vastasi 662 ammattikeittiöiden elintarvikehankinnoista vastaavaa henkilöä pikaruokapaikoista illallisravintoloihin ja kuntien keskuskeittiöihin vastausprosentin ollessa 44%.
Ammattikeittiöt 2020 –tutkimus
Vilja-, öljy-, ja valkuaiskasvien yhteistyöhankkeiden arviointi
Rahoituslähteitä ruokaketjun toiminnan kehittämiseen ja elintarvikkeiden menekinedistämiseen -seminaari 29.10.2015
Petri Koskela, erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Markkinayksikkö Puhelin:0295162382 [email protected]