Maailman ruokapäivää vietetään vuosittain YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n perustamisen vuosipäivänä 16.10.
Ruokapäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta maailman ruokaturvan tilanteesta, terveellisen ruokavalion merkityksestä sekä tarpeesta toimia ruokajärjestelmien muuttamiseksi. Vuonna 2021 ruokapäivän teemana on erityisesti nostaa esiin yhteisiä toimia, joilla maailman ruokajärjestelmistä voidaan rakentaa entistä tehokkaampia, osallistavia ja kestävämpiä.
Ruokajärjestelmien muutoksille tarvetta
Ruokavaliot, ruuan tuotantotapa, valmistus ja varastointi vaikuttavat paitsi ihmisten, myös planeettamme hyvinvointiin. FAO:n tilastojen mukaan lähes 40 %:lla maailman väestöstä ei ole varaa terveelliseen ravintoon. Samaan aikaan jopa kolmasosa kaikesta tuotetusta ruuasta päätyy hävikkiin. Myös ruokavalion laadulla on merkitystä: noin joka viides maailman ihmisistä kärsii ylipainosta.
Suurin osa maailman ihmisistä asuu kaupungeissa ja osuuden odotetaan yhä kasvavan tulevina vuosikymmeninä. Maatalous ja ruuantuotanto työllistävät kuitenkin yhä enemmän ihmisiä kuin mikään muu sektori. Kolmasosan kaikesta ruuasta tuottavat pienviljelijät, joiden haasteena on köyhyys sekä resurssien puutteellinen saatavuus, mukaan lukien rahoitus, koulutus ja teknologia.
Ruokajärjestelmien uudistaminen on avainasemassa myös usean YK:n kestävän kehityksen tavoitteen saavuttamiseksi sekä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja siihen sopeutumisessa.
Kouluruokailun tärkeä rooli erityisesti kehittyvissä maissa
Kouluruokailu tarjoaa monille lapsille päivän ainoan ateria, erityisesti kehittyvissä maissa. Vuosina 2020-2021 kouluja on jouduttu sulkemaan koronaviruspandemian vuoksi. Tämä on jättänyt arviolta 370 miljoonaa lasta vaille päivittäistä kouluruokaa. Lisäksi 73 miljoonaa lasta köyhimmissä maissa ei päässyt kouluruokailun piiriin ennen pandemiakaan.
Suomen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari on nimetty Maailman ruokaohjelman (World Food Programme) kouluruokalähettilääksi. Suomella on pitkät kouluruokailuperinteet ja järjestelmäämme pidetäänkin esimerkkinä hyvin toteutetusta kouluruokailusta. Ministeri Skinnari edistää tehtävässä kouluruokailun maailmanlaajuista tunnettuutta ja rahoitusta.
Aulikki Hulmi, yksikön päällikkö maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, EU-koordinaatio ja kansainväliset asiat Puhelin:0295162034Sähköpostiosoite:etunimi.sukunimi@gov.fi
Anna Santala, neuvotteleva virkamies maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, EU-koordinaatio ja kansainväliset asiat Puhelin:0295162418Sähköpostiosoite:etunimi.sukunimi@gov.fi
Sanna-Liisa Taivalmaa, Kehityspolitiikan neuvonantaja ulkoministeriö, Edustustot, Dar es Salaamin-suurlähetystö (DAR)