Ohjelmatyö

Saaristoasiain neuvottelukunta laatii kausittain saaristo-ohjelman. Ohjelma luo suuntaviivat saaristopolitiikalle ja on myös sen toteutuksen väline. Saaristo-ohjelma antaa tuen saaristo- ja vesistöalueiden kehittämistyölle niin alueellisella kuin kansallisella tasolla.

Saaristo kansallisena rikkautena – saaristo- ja vesistöalueiden valtakunnallinen kehittämisohjelma on järjestyksessään seitsemäs saaristopoliittinen ohjelma. Ohjelma nostaa esiin tavoitteita saaristoalueiden kehittämiseksi vuosille 2024–2027.

Saaristoalueiden kehittämistä ohjaa visio hyvinvoivasta saaristosta nyt ja tulevaisuudessa. Kehitystyössä visio johdattaa kohti ohjelman neljää strategista tavoitetta:

  1.  Saaristo on fyysisesti ja digitaalisesti saavutettava
  2. Saariston palvelut on turvattu
  3. Saaristo on monipuolinen elinkeinojen harjoittamisen ympäristö
  4. Saariston luonto ja ympäristö voivat hyvin

Saaristoalueiden merkitys on kasvanut nykyisen turvallisuustilanteen myötä. Saaristo-ohjelma elää ajassa, ja turvallisuuteen liittyvät huomiot on nostettu mukaan ohjelman tavoitteisiin aiempaa vahvemmin.

Ohjelman kehittämisperiaatteena toimii paikkasensitiivinen kehittäminen. Se tarkoittaa, että kehittämisessä tunnistetaan saaristojen erilaisuus ja siten tarpeet räätälöidyille kehittämistoimille. Paikkasensitiivisen kehittämistavan toteuttamiseksi ohjelmassa kannustetaan paikallisten saaristo-ohjelmien laadintaan. Paikallisilla saaristo-ohjelmilla voidaan tunnistaa paikalliset mahdollisuudet ja haasteet ja suunnata kehittämistoimia niiden mukaan.

Ohjelman valmistelussa on haluttu vahvistaa lasten ja nuorten äänen kuulumista. Valmistelun tueksi järjestettiin neljä Saariston muksut -dialogia eri saaristoalueilla. Dialogeissa kuultiin saariston lasten ja nuorten ajatuksia ohjelman teemoista ja saariston tulevaisuudesta. Lasten ja nuorten huomiot on nostettu osaksi ohjelman kaikkia teemoja.

Lue lisää saaristopolitiikka.fi-sivustolta.