Ympäristö- ja ilmastotoimiin panostetaan
Viherryttämistuki
Uusi kestävää ruuantuotantoa edistävä tukimuoto on viherryttämistuki. Sillä tuetaan ilmaston ja ympäristön kannalta suotuisia maatalouskäytäntöjä. Sen avulla monipuolistetaan viljelyä, säilytetään pysyviä nurmia ja lisätään maatilojen ekologisia aloja. Luomutuotantoa tai pääosin nurmituotantoa harjoittaville tiloille on myönnetty osittain tai kokonaan vapautus viherryttämistoimista. Ekologista alaa on oltava tiloilla, jotka sijaitsevat Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Ahvenanmaan maakunnissa. Muiden maakuntien tiloilla ei ole ekologisen alan vaatimusta, koska ne on voitu vapauttaa tästä vaatimuksesta alueen metsäisyyden perusteella. Viherryttämistuen kansallisessa toimeenpanossa pyritään tasapainoiseen kokonaisuuteen, joka edistää maatalousympäristön tilaa, muttei kohtuuttomasti rajoita ruuantuotannon edellytyksiä.
Ympäristökorvaukset
Maaseutuohjelmaan sisältyvä ympäristötuki muuttuu nimeltään ympäristökorvaukseksi. Se huomioi entistä tarkemmin alueelliset ja lohkokohtaiset olosuhteet. Valtaosa toimenpiteistä sisällytetään ympäristösitoumukseen lohkokohtaisina toimenpiteinä, jolloin vain muutamista toimenpiteistä tehdään sopimuksia. Osa vesiensuojeluun liittyvistä toimenpiteistä kohdennetaan vaativampina sellaisille alueille, joissa maatalouden kuormituksen vähentämisellä on erityisen suuri merkitys.
Tutuista toimenpiteistä useat säilyvät, mutta ne tarkentuvat ja tehostuvat ehtojen osalta. Ympäristösitoumuksiin kuuluu jatkossa koko tilan toimenpiteenä ravinteiden tasapainoinen käyttö ja suojakaistat. Lohkokohtaisista toimenpiteistä viljelijä voi valita lietelannan sijoittamisen, valumavesien hallinnan, suojavyöhykkeet, monivuotiset ympäristönurmet, luonnonhoitopellot tai peltojen talviaikaisen kasvipeitteisyyden. Toimenpiteellä peltoluonnon monimuotoisuus edistetään sitoumuksissa kerääjäkasvien, viherlannoitusnurmien, saneerauskasvien ja monimuotoisuuspeltojen viljelyä lohkokohtaisesti. Uutena lohkokohtaisena toimenpiteenä otetaan käyttöön ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättäminen.
Puutarhakasveille on tarjolla toimenpiteet: vähennetty lannoitus, orgaanisen katteen käyttö ja vaihtoehtoisten kasvinsuojelumenetelmien hyödyntäminen. Sitoumuksen kestoaika on viisi vuotta. Vähimmäispeltoalavaatimus kasvaa viiteen hehtaariin, puutarhakasveilla yhteen hehtaariin.
Kosteikkojen hoidosta, maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoidosta, kurki-, hanhi- ja joutsenpelloista sekä alkuperäisrotujen kasvattamisesta tehdään viisivuotisia erityistukisopimuksia. Sopimuksen teko ei edellytä sitoumuksen antamista.
Näiden toimenpiteiden lisäksi ympäristökorvausta voidaan maksaa maatalouden geenivarojen ylläpidosta, kuten alkuperäiskasvien viljelystä, niiden varmuuskokoelmista sekä alkuperäisrotujen perimän säilyttämisestä.
Luonnonmukainen tuotanto
Luonnonmukaista tuotantoa kehitetään maaseutuohjelman investointi-, yritys- ja hanketuilla sekä ympäristö- ja luomukorvauksen kautta, jotta tuotannon määrä lisääntyisi luomutuotteiden kysyntää vastaavasti. Tavoitteena on alan kasvattaminen 20 prosenttiin peltoalasta ohjelmakauden aikana.
Luonnonmukaista tuotantoa ja luonnonmukaista kotieläintuotantoa tuetaan omina viisivuotisina sitoumustoimenpiteinä, jotka eivät edellytä ympäristökorvaussitoumuksen tekemistä. Aiemmasta poiketen avomaan vihanneksista voidaan tehdä sitoumus myös vain osalle tilan lohkoista. Luonnonmukaisen kotieläintuotannon korvauksen saanti edellyttää, että tilalla on kotieläimiä vähintään 0,3 eläinyksikköä hehtaaria kohti.
Investointeja monimuotoisuuden ja vesien hyväksi
Kosteikkojen rakentaminen edistää vesiensuojelua ja maatalousluonnon monimuotoisuutta. Niitä tavoitellaan myös tukemalla perinnebiotooppien ja luonnonlaidunten alkuraivausta ja aitaamista. Toimet ovat osa maaseutuohjelman investointitoimenpidettä, joka sisältää myös muita maatilan kilpailukykyä ja ympäristötyötä tukevia mahdollisuuksia.
Myös investointitukien avulla panostetaan uudella ohjelmakaudella maatalouden ympäristötyön parantamiseen. Erityisesti ravinteiden tehokkaampaan hyödyntämiseen tähdätään tukemalla lannan prosessointilaitteiden ja lantaloiden rakentamista. Salaojituksen ja säätösalaojituksen tuet tähtäävät sekä peltomaan rakenteen että vesitalouden ja ravinnekierron parantamiseen. Kosteikkojen rakentaminen edistää vesiensuojelua ja maatalousluonnon monimuotoisuuden edistämistä, jota tavoitellaan myös tukemalla perinnebiotooppien ja luonnonlaidunten alkuraivausta ja aitaamista.
Vahva ympäristöperusta täydentävissä ehdoissa
Perustan viljelijätukien ympäristö- ja ilmastotoimille muodostavat niin sanotut täydentävät ehdot. Ne ovat lähes kaikkien viljelijätukien ehtoina. Täydentävät ehdot muodostuvat hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimuksista sekä lakisääteisistä hoitovaatimuksista. Lakisääteisiin hoitovaatimuksiin sisältyy vesiensuojeluun ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviä ehtoja sekä ehtoja kansanterveydestä, kasvien ja eläinten terveydestä sekä eläinten hyvinvoinnista huolehtimisesta. Hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimukset tarkoittavat muun muassa maan orgaanisen aineksen ja maisemapiirteiden säilyttämiseen liittyviä toimia.
Lue lisää maatalouden ympäristötyöstä
Lisätietoja
Anna Schulman, neuvotteleva virkamies
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Maaseudun kehittämisyksikkö Puhelin:0295162199 etunimi.sukunimi@gov.fi