Elintarvikevalvonnan tarkastusmäärä: vaikutus lainsäädännön noudattamiseen sekä syyt tarkastusmääräeroihin Suomessa (ELINTARVIKEVALVONTA)

Hakijat: Helsingin yliopisto ja Ruokavirasto 
Vastuututkija: Janne Lundén (Helsingin yliopisto) 
MMM:n kokonaisrahoitus: 200 000 € (Helsingin yliopisto 181 441 €, Ruokavirasto 18 559 €)
Hankeaika: 1.1.2025-31.12.2027

Elintarviketurvallisuus varmistetaan yhteiskunnassa yritysten omavalvonnalla sekä elintarvikevalvontaviranomaisten tekemillä tarkastuksilla elintarvikehuoneistoihin. Elintarvikevalvonnan tarve on ilmeistä, koska tarkastuksilla havaitaan epäkohtia, mutta tarkastusten määrän tarpeesta esiintyy suurta epätietoisuutta. Suomessa tai muissa EU-maissa ei tunneta juuri lainkaan tarkastusten määrän vaikutusta lainsäädännön noudattamiseen. Tämä voi johtaa valvontaresurssien tuhlaamiseen ja toisaalta ongelmiin elintarviketurvallisuudessa. 

Viranomaisten tulee tietää, minkälaiset vaikutukset tarkastusten määrällä on elintarviketurvallisuuteen, jotta he voivat tehdä näyttöön perustuvia päätöksiä tarkastusten määrästä sekä niukkenevien valvontaresurssien tehokkaasta käytöstä. Sen lisäksi että ymmärretään huonosti tarkastusmäärän vaikutuksia, vaihtelee tarkastusten määrä Suomessa alueellisesti erittäin paljon. Tarkastusten suuret määrälliset erot johtavat oletettavasti eroihin elintarviketurvallisuudessa ja yritysten epäyhdenmukaiseen kohteluun aiheuttaen yrityksille erilaista hallinnollista taakkaa ja perusteettomia eroja tarkastuskustannuksissa. 

Tämän hankkeen tavoitteina ovat tutkia, miten tarkastusten määrä heijastuu lainsäädännön noudattamiseen elintarvikehuoneistoissa sekä kartoittaa miksi tarkastusmäärä vaihtelee valvontayksiköiden välillä. Hanke tuottaa tietoa, jonka perusteella voidaan yhdenmukaistaa elintarvikevalvontaa sekä tehdä päätöksiä tarkastusten määrästä tietoisina, miten se vaikuttaa elintarvikelainsäädännön noudattamisen tasoon Suomessa. Hankkeessa tehdään rekisteritutkimusta sekä kyselyitä ja haastatteluita. Hanke toteutetaan Helsingin yliopistossa yhteistyössä Ruokaviraston kanssa.