Leader – ihmisten kokoisille ideoille!

Yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen eli Leader-toimintatapa perustuu asukkaiden omiin tarpeisiin ja ideoihin. Tavoitteena on vahvistaa ja kehittää paikallisia yhteisöjä, yrityksiä ja alueen elinvoimaa.

Suomessa on 52 paikallista kehittämisyhdistystä eli Leader-ryhmää ja ne kattavat kaikki maaseutualueet. Lisäksi Ahvenanmaalla toimii yksi Leader-ryhmä. Toimintaan ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet. Leader on toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta paikkakunnan parhaaksi.

Leader-verkosto on laaja: suomalaisissa Leader-yhdistyksissä on pari sataa työntekijää, lähemmäs tuhat hallituksen jäsentä ja noin 10 000 jäsentä. EU:ssa Leader-ryhmiä on yli 3000. Leader-toimintaa on myös Euroopan ulkopuolella esimerkiksi Kiinassa, Venäjällä ja Afrikassa. 

Jokainen Leader-ryhmä on laatinut oman alueensa kehittämisstrategian. Leader-ryhmät toteuttavat strategiaansa rahoittamalla alueensa yrityksiä ja kehittämishankkeita. Kaudella 2007–2013 Leader-rahoituksella syntyi yli 2 000 uutta työpaikkaa. Yli 800 uutta yritystä sai aloitustukea. Hankkeita toteutettiin yhteensä yli 8 000 kpl.

Leader-työtä rahoitetaan osana EU:n maaseudun kehittämistä Suomen CAP-suunnitelmasta 2023–2027. Leader-ryhmien julkinen rahoitus on 230 miljoonaa euroa, joka koostuu EU:n, valtion ja kuntien varoista. Yksityisen rahoituksen tavoite on 35 % kokonaisrahoituksesta. Tähän sisältyy myös talkootyön osuus.

EU:ssa yhteisölähtöisestä paikallisesta kehittämisestä eli Leader-toiminnasta käytetään termiä Community-Led Local Development, CLLD. Leader puolestaan on lyhenne, joka muodostuu ranskankielisistä sanoista "Liason Entre Actions de Developpement l'Economie Rurale". Suomennoksena tämä kuuluu "yhdyssiteet maaseudun talouden kehittämiseen tähtäävien toimien välillä".

Muualla verkossa

Leadersuomi.fi - näyteikkuna Leader-työhön

Leader Maaseutu.fi-sivustolla

Etsi omalla paikkakunnallasi toimivan Leader-ryhmän yhteystiedot Ruokaviraston sivuilta

 

Lisätietoja

Laura Jänis, erityisasiantuntija 
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Maaseudun kehittämisyksikkö Puhelin:0295162090   Sähköpostiosoite: