- Ruoka ja maatalous
- Eläimet ja kasvit
- Metsät
- Maaseutu
- Maaseudun kehittämisyksikkö
- Maaseudun kehittäminen
- Maaseutupolitiikka
- Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020
- Leader
- Yrittäjyys maaseudulla
- Maaseudun kehittämishankkeet
- Maaseudun innovaatiot
- Maatalouden ympäristötyö
- Luonnonhaittakorvaukset
- Maatalouden kilpailukyky
- Saaristopolitiikka
- Maaseutu - uutisia ja tiedotteita
- Kalat
- Riista
- Vesi
- Maanmittaus, paikkatiedot ja huoneistot
- Luonto ja ilmasto
- Bio- ja kiertotalous
- Tutkimus ja kehittäminen
- EU ja kansainväliset asiat
Leader – ihmisten kokoisille ideoille! |
|
Yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen eli Leader-toimintatapa perustuu asukkaiden omiin tarpeisiin ja ideoihin. Tavoitteena on vahvistaa ja kehittää paikallisia yhteisöjä, yrityksiä ja alueen elinvoimaa.
Suomessa on 54 paikallista kehittämisyhdistystä eli Leader-ryhmää ja ne kattavat kaikki maaseutualueet. Toimintaan ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet. Leader on toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta paikkakunnan parhaaksi.
Leader-verkosto on laaja: suomalaisissa Leader-yhdistyksissä on pari sataa työntekijää, lähemmäs tuhat hallituksen jäsentä ja noin 10 000 jäsentä. EU:ssa Leader-ryhmiä on yli 3000. Leader-toimintaa on myös Euroopan ulkopuolella esimerkiksi Kiinassa, Venäjällä ja Afrikassa.
Jokainen Leader-ryhmä on laatinut oman alueensa kehittämisstrategian. Leader-ryhmät toteuttavat strategiaansa rahoittamalla alueensa yrityksiä ja kehittämishankkeita. Edellisellä rahoituskaudella vuosina 2007–2013 Leader-rahoituksella syntyi yli 2 000 uutta työpaikkaa. Yli 800 uutta yritystä sai aloitustukea. Hankkeita toteutettiin yhteensä yli 8 000 kpl.
Leader-työtä rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020. Leader-ryhmien julkinen rahoitus on 300 miljoonaa euroa, joka koostuu EU:n, valtion ja kuntien varoista. Yksityisen rahoituksen tavoite on 35 % kokonaisrahoituksesta. Tähän sisältyy myös talkootyön osuus.
EU:ssa yhteisölähtöisestä paikallisesta kehittämisestä eli Leader-toiminnasta käytetään termiä Community-Led Local Development, CLLD. Leader puolestaan on lyhenne, joka muodostuu ranskankielisistä sanoista "Liason Entre Actions de Developpement l'Economie Rurale". Suomennoksena tämä kuuluu "yhdyssiteet maaseudun talouden kehittämiseen tähtäävien toimien välillä".
Leadersuomi.fi - näyteikkuna Leader-työhön
Leader Maaseutu.fi-sivustolla
Etsi omalla paikkakunnallasi toimivan Leader-ryhmän yhteystiedot Ruokaviraston sivuilta
Lisätietoja
Laura Jänis, erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Maaseudun kehittämisyksikkö Puhelin:0295162090 [email protected]