Jalat maassa - podcast - kuvituskuva.

Jalat maassa on maa- ja metsätalousministeriön ensimmäinen podcast-sarja. Ensimmäisen tuotantokauden aikana puhutaan laajasti suomalaisesta ruuantuotannosta tänään ja huomenna – myös vähän menneitä muistellen.

Jalat maassa -podcastin jokainen jakso on täynnä täyttä asiaa ja todellisia kokemuksia. Sarjan juontaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Ensimmäisellä tuotantokaudella käsitellään ruuantuotannon arkipäivää vaihtuvien vieraiden seurassa.

Keskusteluissa puidaan eri ruuantuotantosuuntien arkea, tulevaisuuden haasteita ja ennakkoluuloja. Suomen visio on tuottaa maailman parasta ruokaa. Sarjassa visiot törmäytetään todellisuuteen. Miltä muutos tuntuu? Mitä on tehtävä juuri nyt? Miksi on opittava uutta?"


6. osa: Millainen on herneen matka pellolta pakasteeksi?

Suomalainen pakasteherne on menestystarina, jonka tuotantoprosessi on hiottu huippuunsa: herneet pakastetaan kahden tunnin sisällä niiden puinnista. Olisiko Suomessa tilaa muille vastaaville tuotantoketjuille?

Jalat maassa -podcastin vieraana on tällä kertaa Apetit Oy:n toimitusjohtaja Esa Mäki, jonka kanssa puidaan elintarviketeollisuuden roolia ja vastuuta kestävässä ruoantuotannossa.

5. osa: Kuinka puutarhurin kädenjälki näkyy kaupan hyllyllä?


Jalat maassa -podcastissa syvennytään tällä kertaa kasvihuonetuotantoon. Suomalaisissa kasvihuoneissa on käytetty biologista torjuntaa jo vuosikymmeniä, mutta alan kehityksestä ei tavallisesti paljon meteliä pidetä. Ovatko kuluttajat jo liian kaukana ruoantuotannon eri vaiheista?

Vieraana studiossa on lohjalainen Toni Tanner, joka sai puutarhurin ammatin verenperintönä: jopa ensiaskeleet tepasteltiin kasvihuoneessa.



4. osa: Voiko Suomessa kasvatettu kala päihittää norjalaisen lohen?

Moni näkee kalankasvatuksen edelleen uhkana: kasvatus pilaa vedet ja kasvatettu kala ei maistu miltään verrattuna luonnonkalaan. Suomessa kalankasvatus on kuitenkin ainoa Itämereen vaikuttava toimiala, joka on onnistunut saavuttamaan vesiensuojelun tavoiteohjelman asettamat päästötavoitteet.
 
Oululainen Timo Karjalainen omistaa yhden Suomen suurimmista kalankasvattamoista.. Kilpaileeko kalankasvatus luonnonkalan kalastuksen kanssa? (23.5.2020)


3. osa: Mitä häntä kertoo suomalaisen sian hyvinvoinnista?

Sikatilojen määrä on viime vuosina vähentynyt, mutta tilojen keskikoko on kasvanut. Miten tämä vaikuttaa tuotannon vastuullisuuteen?

Ruskolainen Timo Heikkilä on Suomen Sikayrittäjät ry:n puheenjohtaja ja innokas pitkähäntäisten sikojen puolestapuhuja. Heikkilän tilalla on aloitettu laajamittainen kotieläintalous jo 1800-luvun puolella. Millaisia haasteita tila on kohdannut sukupolvien vaihtuessa? (7.5.2020)

2. osa: Muuttaako koronavirus ruokakauppaa pysyvästi?

Koronavirustilanne on pakottanut myös päivittäistavarakaupan sopeutumaan uudenlaiseen arkeen. Verkkokauppatilausten määrä on kasvanut merkittävästi, mutta mitä muuta tapahtuu nyt kaupan kulisseissa?

Vieraana studiossa on Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli, jonka kanssa pohditaan myös laajemmin ruokakaupan murrosvaiheita. (24.4.2020)


1. osa: Onko suomalainen nauta oikeasti ilmastopahis?

Naudanlihantuotantoa kritisoidaan runsaasti sen ympäristövaikutusten takia. Mutta mikä on yksittäisen tuottajan vastuu kokonaiskuvan kannalta? Onko suomalainen nauta oikeasti ilmastopahis? Mitkä ovat ne vahvuudet, joiden päälle suomalaisten tuottajien kannattaisi rakentaa?  Vieraana on kouvolalainen lihantuottaja Tommi Hasu. (9.4.2020)